Translate

vineri, 1 martie 2019

FASA ROSIATICA, Anthus cervinus

FASA ROSIATICA, Anthus cervinus       O specie de fasa nordica, chiar subarctica as putea spune. Specie migratoare, dar foarte grabita sa ajunga la locurile de cuibarire din nordul indepartat, incepe pasajul la noi primavara devreme. Un pasaj destul de lung, ca al multor pasari nordice, unele mai timpurii, altele mai intarziate, atat primavara cat si toamna. Pasarile in prima lor iarna nu au penajul specific adultilor, maturizarea devine vizibila prin penaj abia in primavara-vara si doar la adultii clocitori. Acestia, mai ales masculii, au componenta rosiatica la gat, pe piept, pe fata, restul se evidentiaza prin alte caractere - au striatii puternice pe piept si pe spate, au o dunga marcata in continuarea mandibulei pe gat (mai ales juvenilii si imaturii), oarecum in felul lui Anthus trivialis dar sunt mai dungate pe corp si oricum, fasele de padure sosesc din migratie mult mai tarziu, nu sunt presate de timp. La noi ierneaza fasele de munte, insa acestea nu au striatii puternice si au piciorusele negre. Fasele rosietice au piciorusele de culoare roz. 


     Prefera migratia, pasajul, prin zonele apropiate de tarmul marii desi pot aparea in orice zona, mai ales cele reci si umede din centrul tarii.  Ii plac zonele deschise, cu tufisuri in smarcuri, in astfel de zona le-am vazut si eu desi de fotografiat le-am putut prinde mai ales cand s-au asezat in copac. Insa ragazul in singurul copac din zona le-a fost de scurta durata, se aruncau in ierburile crescute printre balti, unde cu greu mai puteau fi zarite. 

    Tot la odihna am observat si un alt grup mic, tot in ierburi, dar pe gheata, pe smarcul inghetat.


    Migreaza pe distanta foarte lunga, din nordul Europei si al Asiei tocmai in Africa, nu doar hoinareste pe ici pe colo, ca fasele de munte.
      Dintre fase, este o specie de talie mica, unele exemplare par chiar micute, mai ales cand stau zgribulite de frig. 
      Este o pasare a tundrei, a ierburilor nordice nesfarsite, crescute pe mlastini si acelasi habitat il prefera si cand trece in pasaj pe la noi prin tara, desigur, in masura posibilitatilor climei noastre. La locurile de cuibarire isi face cuibul in aceste ierburi, deseori pe mici ridicaturi de pamant sau de turba inconjurate de mlastini, astfel ca accesul sa fie cat mai dificil. Cuibul e si el foarte bine camuflat, facut tot din ierburi uscate si captusite cu puf sau cu fire din blana renilor.  E o pasare din tinuturi nordice strabatute de turme mari de reni, si imaginea aceasta nu poate sa nu iti aduca oarecare emotie atunci cand o vezi pentru scurt timp si pe la noi.
     Depune 4-5 oua, prin luna mai-iunie, si vara scurta nordica nu-i permite decat o ponta. Si puii cresc destul de repede, in doua-trei saptamani sunt gata de zbor. E o pasare in principal insectivora, insa iarna, toamna, mananca si seminte. 
    In putinele teritorii de la noi care se potrivesc cerintelor ei este o prezenta destul de regulata, insa la scara intregii tari este foarte rara.
     Desi se spune ca ar avea un cantec destul de asemanator cu celelalte fase mie mi s-a parut destul de unic si inconfundabil. Nu as putea sa-l descriu in cuvinte dar stiu ca nu am mai auzit la alte pasari, la alte specii de fase, mai exact, acel tip de ciripit si de strigat.

    In migratie, in pasaj, este sociabila, in grupuri mici, astfel de grupuri am vazut si eu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu