Translate

marți, 17 septembrie 2013

VRABIE NEGRICIOASA, Passer hispaniolensis

VRABIE NEGRICIOASA, Passer hispaniolensis     

        Strabateam Campia Romana la cel mai fastuos moment al ei, atunci cand se impodobeste cu frumusetea lanurilor de grau si floarea-soarelui. Nu cred sa existe un peisaj mai frumos decat cel al unui lan de floarea-soarelui sub razele blande ale rasaritului. Ochiul se odihneste si se imbata. 

       Primele raze ale diminetii, primele deschideri de petale. O fotografie, o panorama, un film, pot cuprinde doar cateva flori mari si mirate de ruperea brusca de suratele lor. Ochiul vede insa pe viu marea nesfarsita de flori, inlantuite in aceeasi miscare lenta dupa astrul solar. Mii de ochi ca de Fata Morgana, mii de fete luminoase par sa te cheme si sa te atraga in mijlocul lor.
 Nu stiam unde sa privesc mai intai, la florile acestea mari si coplesitoare, la roiurile de albine ridicate din prisacile nomade sau la o modesta pasaruica ce se zburatacea printr-un tufis la oarecare distanta de mine. 
       Pentru ca nu reuseam sa vad clar daca e vreo vrabie, vreo presura sau altceva am fotografiat-o, ca s-o aduc mai aproape privirii. Era o vrabie.... Dezamagire, m-am uitat superficial pe ecranul micut al aparatului, am etichetat-o vrabie obisnuita si am ramas doar cu doua poze repezite si de la mare distanta.
    In plus, ochii mi-au fost repede furati de un stol de pasari misterioase, pe care le-am vazut in doua episoade in acele campuri de floarea-soarelui.
       Am dat cum se spune vrabia din mana pe pasarea X de pe gard. Nu erau pe gard, erau pe lujerele de floarea-soarelui si pasari X au ramas pana in ziua de azi. In stol mai mare sau mai mic, de marimea si aspectul unor grauri, de culoare neagra insa bine dungati transversal cu alb sau ceva foarte deschis, un contrast vizibil. unele din aceste pasari se opreau brusc din zbor pe cate o floare. Mancau ceva din interiorul florii? Mancau albine? singura imagine care s-ar potrivi destul de bine ar fi cea a lacustarului. Nu am vazut pana acum insa lacustari pe viu, nu am nici o poza ca sa-mi certific si verific observatia..locatia era Lunca Dunarii la granita dintre Olt si Teleorman...Au zburat, au ramas doar amintire si cert este doar ca aparitia lor m-a deturnat complet de la biata vrabie negricioasa, pe care, fara sa-mi dau seama, atunci o vedeam pentru prima data. 
       Pe langa vrabia de casa si de camp, mult mai comune si raspandite peste tot, mai exista si un alt soi de vrabie, patrunsa dinspre sud, o vrabie mediteraneana, aceasta vrabie negricioasa. Se numeste asa pentru ca o caracterizeaza o coloratie negricioasa a pieptului, mult mai accentuata decat la masculii vrabiilor comune. Punctele negre se intind mult pe abdomen in jos, sub aripi si uneori cuprind si spatele. O alta diferenta clara este culoarea capului la mascul, caruia ii lipseste calota gri a masculului de vrabie de casa. Vrabia negricioasa are capul complet maron in crestet ca si cea de camp insa obrajii ii are albi curat, fara pata de negru de la masculul de vrabie de camp. In plus e si mai mare un pic decat vrabia de camp. La noi se gaseste mai mult in zonele sudice ale tarii, zone mai calde si mai asemanatoare habitatului ei mediteranean. Este o pasare ce apare la noi destul de sporadic, facandu-si mai greu loc pe terenul ocupat mult mai hotarat de vrabia de casa si de camp. Va fi interesant de urmarit evolutia in timp a raspandirii ei, daca va reusi sa se mentina si sa se raspandeasca mai mult ca specie aparte sau daca nu cumva se va topi in masa vrabiilor comune, cu care se poate incrucisa destul de limitat se pare. Raspandirea ei este in ascendenta spre nord, Romania a fost patrunsa de acesta specie dupa 1950, dupa cum am citit. In general, vrabiile negricioase pe care le-am mai vazut fotografiate la noi sunt tot din zona sudica a tarii, chiar extrem sudica. Nu stiu in ce masura se gasesc vrabii negricioase mai adanc in interiorul tarii, eu am observat-o chiar foarte aproape de Dunare, spre granita sudica. 
      31 mai 2014, o colonie de cca 50 vrabii negricioase in sudul Doljului. Voi scrie o noua postare.

iulie 2016
2 iunie 2018

      iunie 202014 aprilie 2021, Oltenia, primul stol observat , venit din migratie de la sud, in proportie de 90% masculi.


25.04.20226 comentarii:

 1. ce lan superb de floarea-soarelui! mi-as dorii sa ma aflu chiar in mijlocul lui!... din pacate, eu nu am avut ocazia sa pot privii un camp de floarea soarelui pe viu, dar sper sa ajung si eu intr-o buna sa traiesc aceste momente frumoase!...
  mulumesc pentru superbele fotografii!
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 2. Da? daca nu ai vazut pana acum un lan de floarea soarelui nu-i lucru rau, inseamna ca esti foarte tanara si ai tot timpul din lume in fata ta ca sa vezi lucruri si mai minunate..
  Multumesc si eu!

  RăspundețiȘtergere
 3. Pasarea X era poate un maracinar mare? Am vazut asa ceva mai des in lanurile de floarea soarelui.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu, nu erau maracinari...era de doua ori mai mare decat un maracinar, efectiv de marimea graurilor, cu contrastul alb negru in zona aripii, umerilor foarte vizibil...

  RăspundețiȘtergere