GUGUSTIUC, Streptopelia decaocto
Va vine sa credeti ca pasarea aceasta, atat de comuna astazi, nu se raspandise la noi in tara acum 70-80 de ani? Stiam povestea asta demult, de la cei in varsta,care vazusera aparitia si raspandirea ei cu proprii lor ochi...Apoi am aprofundat acest fapt curios si am aflat ca s-a raspandit gradual in Europa, intre anii 1900-1960 venind dinspre Turcia si Orientul Apropiat. Oare ce
anume o impiedicase sa urce spre Europa pana atunci si de ce colonizarea ei a avut atat succes dintr-o data? Interesant ca s-a asezat aproape exclusiv in orase si sate, e o pasare care iubeste oamenii si oportunitatile oferite de acestia.In general si oamenilor le plac gugustiucii,cu silaba lor amuzanta din cantec,cu gunguritul si giugiulelile lor in perechea fidela. Eu de exemplu asociez diminetile de mai cu sunetul dulce si linistitor "gu-guuu-stiuc, gu-guuu-stiuc"atat de familiar noua,celor de dincolo de ferestrele oraselor.
Traieste peste tot dar ii plac mult soarele si campia. Desi nu pleaca nicaieri iarna,pe vreme inchisa si de ger se aduna in grupuri de cate 10-20 si stau mohorati in cate un copac uscat. "Pomii cu gugustiuci" - imi aduc aminte de "pomii cu ulcele" din Maramures .
Uneori isi fac cuiburi si pe balcoanele de la bloc, nu sunt prea elaborate, cateva crengute. Daca le bate vantul, renunta si se duc spre copacii inalti mai potriviti pentru cuibusorul lor. Clocirea oualor dureaza in jur de doua saptamani, uneori eclozarea intarzie cu doua, trei zile peste cele doua saptamani. Sunt foarte buni parinti si foarte familisti. In general,acolo unde in mai-iunie ai observat o pereche de gugustiuci, prin iulie-august deodata vezi...dublu....4 gugustiuci, semanand perfect intre ei.
Penajul lui pare modest,totusi e foarte rafinat si frumos in simplitatea lui.
Traieste peste tot dar ii plac mult soarele si campia. Desi nu pleaca nicaieri iarna,pe vreme inchisa si de ger se aduna in grupuri de cate 10-20 si stau mohorati in cate un copac uscat. "Pomii cu gugustiuci" - imi aduc aminte de "pomii cu ulcele" din Maramures .
Uneori isi fac cuiburi si pe balcoanele de la bloc, nu sunt prea elaborate, cateva crengute. Daca le bate vantul, renunta si se duc spre copacii inalti mai potriviti pentru cuibusorul lor. Clocirea oualor dureaza in jur de doua saptamani, uneori eclozarea intarzie cu doua, trei zile peste cele doua saptamani. Sunt foarte buni parinti si foarte familisti. In general,acolo unde in mai-iunie ai observat o pereche de gugustiuci, prin iulie-august deodata vezi...dublu....4 gugustiuci, semanand perfect intre ei.
8 aprilie 2023
20 aprilie 2023
30 septembrie 2023
Buna ziua! Urmaresc articolele dvs si vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru ca ati creat acest blog de unde putem afla atatea lucruri despre pasarile din jur si nu numai. Recent am descoperit si eu ca doua perechi de gugustiuci dorm noaptea in doi copaci din fata blocului. Se rafuiesc intre ei daca merg unii in copacul celorlalti. Sunt curiosa cati ani traiesc si cum rezista afara la temperaturi de -15 grade fara sa inghete. Si mai ales daca in zona exista o casa unde traiesc gaini oare mananca de acolo? Ce mancare as putea sa le dau si sub ce forma? Mentionez ca la sol e cam periculos intrucat sunt si doua pisici in zona si nu as vrea sa ii pun in pericol. Par bine haniti, au penaj frumos. Presupun ca se descurca singuri saracii. Va multumesc si la ca mai multe articole!
RăspundețiȘtergereDa, se descurca bine gugustiucii in localitati si pe campurile de langa, dar pe iarna grea o sursa suplimentara de hrana e binevenita - mananca orice graunte, paine, seminte de floarea soarelui. Puteti sa le puneti la geam, puteti sa le puneti si pe sol, dar sa fie ei invatati sa vina pe terenul respectiv. Pisicile foarte rar pot prinde gugustiucii sanatosi si alerti, stiu sa se fereasca si sa zboare daca simt pisici apropiindu-se. Nu traiesc foarte mult, 3-4 ani, dar fac multi pui intr-un an, doua serii cel putin, si puii tind sa preia teritoriile parintilor.
RăspundețiȘtergereBuna ziua! Hranesc si eu o pereche de gugustuci
ȘtergereAs dori sa imi raspundeti la urmat.intrebare:la cati metri distanta vad gugustiucii? Am cautat pe internet si nu gasesc raspunsul.Am sesizat caci dupa ce mananca tot si le pun din nou mancare se intorc imediat cu toate ca eu nu ii vad unde au zburat.Cred ca ma spioneaza
Ștergerenu e vorba atat de distanta in metri ci mai ales de felul in care se ascund prin frunzis, prin alte locuri. Cand stau pe cabluri la vedere ii puteti vedea si la 100 de m. Cand stau ascunsi prin frunzis sau mascati de obstacole ii pierdeti din vedere mult mai aproape.
ȘtergereDe fapt întrebarea de mai sus era , la ce distanță văd ei!😊
Ștergerenu exista raspuns exact la o asemenea intrebare, vad foarte bine, ca orice pasare, depinde de mediul si starea atmosferei, daca e ceata, daca e atmosfera limpede, va dati seama ca pasarile sunt facute sa observe uliul pradator cand se invarteste in inaltul cerului la zeci de metri departare, pradatori care se apropie pe sol sau in aer, sa isi caute hrana din zbor, deci sa observe din zbor, de la distanta, unde sunt seminte sau ce cauta ei. Normal ca va observa cand puneti din nou mancare, observa de departe orice miscare, si a dvs, si a celorlalte pasari.
ȘtergereBuna ziua!Am reusit sa atrag o familie de gugustiuci la balconul meu.Intai le-am facut un cuib din pacate au cazut ouale,apoi mi au distrus vecinii cuibul insa totusi le pun mancare si vin in fiecare zi la masa.
RăspundețiȘtergereInsistati, la locul de hrana vor mai incerca si cuibarirea, daca au conditii. Cuibaresc de cca doua, chiar trei ori pe an in locurile bune, deci e posibil sa isi construiasca iar cuib.
ȘtergereMultumesc pt.raspuns!incerc sa ii determin sa vina si in interiorul balconului,mentionez : balconul imi este inchis,mai las geamurile deschise pt.a se adaposti iarna de ger.Ma bucur caci am reusit sa ii determin sa vina la noi ,in exteriorul balconului pt.a se hrani.Am un copil de 5 ani si ii iubeste.
RăspundețiȘtergereNe bucuram totusi caci au un trai mai bun si iarna ce va veni va fi una mai usoara din punct de vedere al hranei.
RăspundețiȘtergereNe bucuram totusi caci au un trai mai bun si iarna ce va veni va fi una mai usoara din punct de vedere al hranei.
RăspundețiȘtergereBuna seara. Eu am gasit un puisor de gugustiuc pe la jumatatea lui august. Nu putea sa zboare si l-am luat acasa. Pe 30 august am plecat toata familia la Targu Ocna. L-am luat și pe Guguță cu noi. Si asa a ramas definitiv. Acum se joaca cu noi, se aseaza pe noi, ne cauta, daca il duc pe balcon vine la geam si loveste cu ciocul. Fiecare zi e o adevarata distractie cu el. Uneori are chef sa se lupte si scoate niste sunete ascutite, se umfla in pene, sare si ne ciupeste de degete. Doar de degete. Il ador cand mi se aseaza pe ceafa si canta "gugustiuc". Are el o problema cu alunitele si cerceii mei. Inca nu s-a convins ca nu sunt de mancare. E parte din familia noastra. S-a acomodat cu noi. Acum doarme confortabil pe mana mea. Are incredere in noi, ne iubeste si il iubim. E o alintatura mica.
RăspundețiȘtergereBuna seara! CE va mai face puiul de gugustiuc?
ȘtergereBuna seara ! Am revenit cu un nou mesaj: Anul aceasta s-a inmultit familia de gugustiuci cu 3 pui .
RăspundețiȘtergereMa scuzati,anul trecut,in 2019,au trecut cateva zile din acest an.
RăspundețiȘtergereAvem și noi gugustiuci in curte, cred ca au cuib într-un dud, care este plin cu iedera! Azi dimineață am găsit un pui jos, este destul de mare, are penaj doar puțin pf pe cap! L-am luat,i-am dat miez de pâine și ou fiert pe cioc și a mâncat! Nu știu ce sa fac cu el, îmi este teama sa nu-l mănânce pisicile dacă îl pun printre iedera,... POATE CADE DIN NOU! ÎL MAI HRĂNEȘTE MAMA DACĂ-I FAC UN CUIB ÎN DUD?
RăspundețiȘtergereNu mai stau in cuib cand au penaj, trebuia sa-l puneti la inaltime undeva in copac sau in apropiere si il preluau parintii. Cel mai adesea prefera insa sa stea pe sol, ascunsi, si acolo mai sunt hraniti de parinti o perioada.
ȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereIeri am gasit un pui de gugustiuc in curte. Nu poate sa zboare, dar pare sanatos. Sotul mi-a zis ca l-a vazut de doua zile prin iarba. Probabil ca parintii au cuib printr-un copac, dar nu l-am gasit.
Intrebarea mea este , cu ce anume sa-l hranesc. Ieri i-am dat grau si o rama. I-am deschis ciocul si i-am bagat bob cu bob si bucatele de rama. Plus apa.
Procedez corect? Ii pot da si altceva, eventual spartura de porumb sau alte cereale?
Mentionez ca in dimineata asta este mult mai vioi, da din aripioare.. .
Pot cumpara ceva de din comert, un amestec de cereale sau altceva?
RăspundețiȘtergereTrebuia sa-l lasati acolo unde l-ati gasit, parintii ii hranesc mai mult timp dupa ce parasesc cuibul, cu un lapte special produs de gusa lor. E o etapa fireasca in viata lor, sa paraseasca cuibul si sa stea ascunsi prin ierburi unde mai sunt hraniti o buna perioada de parinti.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereva rog sa imi spuneti cum se procedeaza iarna cu gugustiucii. Va intreb pentru ca am vreo 20 de gugustiuci pe care ii hranesc zilnic la mine in curte de cateva ori pe zi, stau in pomi si cum vad ca ies si ii chem la seminte, imediat vin. Problema e ca acum de cand s-a facut frig am gasit 3 morti in curte, nu au muscaturi sau lovituri (cainii mei nu intra in gradina si am toate pisicile intr-o curte inchisa, fara acces la gugustiuci). Oare mor de frig? Le dau aceeasi mancare de la punga pe care o dau si celor 2 gugustiuci din casa, deci nu poate fi de la mancare... restul sunt vioi… dar mi-au aparut astia 3 morti la interval de 2-3 sapt...
boli de la aglomeratii, sau pur si simplu, boli. Si pasarile salbatice au foarte multe boli, mor de la acestea...ca la orice specie. Nu trebuie sa procedati dvs. in vreun fel, sunt pasari salbatice, trebuie sa traiasca in libertate si sa nu fie dependente de oameni.
RăspundețiȘtergereBuna ziua! În toamna lui 2020 o pisică a adus un pui de gugustiuc viu în apartament, noi locuind la parter. Nu avea puf pe spate și pe piept și pielea era roșie și iritată de la cum l-au chinuit pisicile, cred. L-am uns cu Mibazon și s-a vindecat în câteva zile, apoi i-au crescut penele. La început l-am hrănit eu cu arpacaș, apoi a început sa mănânce singur. Un vas cu apă proaspată are în permanentă. Acum arată foarte bine, are penajul foarte frumos, i-a apărut și gulerașul negru la spate la gât, cântă, e adult. Va rog să-mi spuneti
RăspundețiȘtergere- când să-l las afară sa plece și
- dacă statul în casa nu i-a afectat mușchii aripilor.
Sta în baie și zboară de pe dulap pe bara perdelei.
Va mulțumesc!
cat de curand puteti.Nu are niciun rost sa il mai tineti captiv, trebuie sa isi reia viata in natura.
RăspundețiȘtergereDoi ani la rind, intr_un ghiveci cu flori de la geamul meu si_au făcut cuib o pereche de gugustucii. Anul trecut au avut 4 serii de pui. Ne_am obișnuit cu ei și ei cu noi și parca făceau parte din familie.
RăspundețiȘtergereAcum le_am pregătit ghiveciul pentru cuib, deși nu am scos și celelalte flori, dar nu si_au făcut încă apariția. Oare au murit sau e prea devreme pentru cuib? Chiar sint dezamăgită dacă nu mai vin.
Prea devreme nu ar fi, insa cauzele disparitiei pot fi multiple. Pasarile hoinaresc mult dupa hrana si e posibil sa se fi mutat in cu totul alt loc. Gugustiucii nu sunt atat de fideli locului de cuibarit,si chiar daca mai sunt in zona isi pot gasi alt loc care li se pare mai bun. Apo e posibil ca unul dintre ei sa fi murit, celalalt schimbandu-si perechea si locul.Sau pot sa isi inceapa cuibarirea ceva mai tarziu, tot in acelasi ghiveci ca in ultimii doi ani.Viata pasarilor este foarte dinamica, nu se prea repeta situatiile de la an la an.
RăspundețiȘtergereBună ziua,am la geam în cuib de gugusttiuci,are doua oua îmi este drag sa il vad cum ma privește. As vrea sa va arat și poze
RăspundețiȘtergereBuna ziua! Am la geam un cuib de guguștiuci. Cloceau ,și ieri pe unul dintre ei l-a prins vreo pisica că am găsit pene in curte. Întrebarea este: cel care a rămas va mai putea scoate singur puișorii,ținând cont că ei stau pe oua cu rândul?
RăspundețiȘtergereMai curand vreun uliu, de aceea au ramas in urma doar cateva pene. Va scoate mai greu, posibil sa nu supravietuiasca, ei au mai multe ponte pe an tocmai pentru a inlocui eventuale pierderi, care se intampla destul de des. Cel ramas isi va cauta un alt partener si va face alt cuib si alti pui mai tarziu, daca acest cuib va fi parasit.
ȘtergereBuna seara! Am făcut un cuib pentru o pereche de guguștiuci pe o grinda din curte și de doua săptămâni am văzut ca au un pui. L-am urmărit și pare sa aibă o problema la un picior, nu se sprijină in el, chiar dacă prinde cu gheara. Îl tine intr-o poziție nefireasca in lateral si șchioapătă de câte ori se întoarce in cuib pentru ca se sprijină pe încheietura. Nu pare sa se fi lovit pentru ca nu a căzut din cuib, mai degrabă e o problema din naștere. Oare poate supraviețui asa? Sau putem face ceva sa il ajutam cumva? E foarte vioi si curios si penele i-au crescut frumos însă nu știu cum se va descurca cand va pleca din cuib.
RăspundețiȘtergereCum își dau seama că ouăle sunt limpezi
RăspundețiȘtergereChiar nu ştiu, cum îşi dau seama de ouăle limpezi!
ȘtergereMa numar si eu printre fericitele persoane care au putut ajuta un cuplu de gugustiuci. La fereastra intr-un ghiveci, au facut pana acum anul acesta 3 serii de pui. Mereu cate 2 puisori pe serie. Din pacate seria a2a a disparut din cuib dupa nici 5 zile de viata. Banuiesc ca au fost rapiti de ciori sau cotofane. In zona sunt mai multe. Dar la a3a cuibarire, le-am pus un placaj inalt in fata cuibului si mai multe ghivece cu flori inalte si nu au mai fost probleme. Asa ca, atentie daca aveti pasari rapitoare in zona, sa protejati cuibul
RăspundețiȘtergereEi au incercat sa il protejeze, in zadar. Masculul a ramas fara fulgii din coada in urma luptei.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAm gasit si eu un pui de gugustiuc cazut din cuib acum ceva timp. L-am luat cu noi peste tot, prin concedii pt ca trebuia sa-l htanesc la mana periodic, nestiind sa manance singur. Cand a devenit independent s-a facut frig afara si am zis ca il tinem pana la primavara, la noi, la bloc, in apartament. Dar ne-am atasat fff tare de el si el de noi. Dormea pe tablia patului. Acum a murit. suntem distrusi. Casa e goala. Cat a fost cu noi, mereu ne aducea bucurie prin tot ce facea. Daca gasiti cumva un gugustiuc, noi am vrea sa-l preluam si sa-l adoptam. Suntem din Bucuresti. Am vrea mai degraba sa ajutam unul la nevoie, decat sa cumparam si sa luam unul de langa mama lui. tel. 0768.850.909
RăspundețiȘtergereBuna dimineata,am gasit un pui de gugustiuc in depozitul meu,era sub banda pe unde trec coletele spre operatori.L-am pus intr-o cutie,dar la baza am pus o folie cu bule de aer,i-am am pus niste bucatele de paine inmuiate in apa si un recipient mic cu apa,acolo langa el.Am pus cutia undeva sus la inaltime in afara depozitului,deoarece avem pisica in depozit.Nu-l pot lua acasa pt ca am un bichon maltese si mi-e frica sa nu-i faca ceva cat timp sunt la munca.Nu stiu daca el mananca ,pt ca azi a trebuit sa-i mai pun de mancare.Oare sa fi fost alte pasari care sa ii fi mancat mancarea?Oare ceilalti gugustiuci il hranesc?Pt ca am lasat cutia deschisa si se poate observa inauntru.Ma simt vinovata ca nu-l pot ajuta mai mult.Exista vreun risc pt el?Oare va muri daca e lasat asa?Cum as putea sa stiu daca el mananca sau ii mananca alte pasari mancarea?Multumesc,o zi buna,Monica.
ȘtergereBună ziua, si eu am o poveste cu al meu gugustiuc, pe care am început sa îl iubesc fără sa îmi dau seama.. Știam ca dacă o sa am grija lui, o sa îmi între la inimioara,... In toamna anului 2023, fata mea de 8 ani a găsit un pui căzut din cuib, era într-o salcie, pe strada noastră pisici, ciori, multe cotofane, mediul în care nu prea au șanse sa supraviețuiască. Și mi l-a adus acasă,. L-am luat, l-am hrănit la mana, acum are maxim 5 luni, si e încă la mine, am încercat sa îl eliberez în parc la Plumbuita, si au tăbărât ciorile pe el, am zis ca înnebunesc. Am fugit și eu și soțul și l-am luat, nu este rănit rău, un pic la pleoapa stânga, si un pic la aripioara.. Acum iar e la mine, înapoi închis... După mine l-aș tine la mine și aia e, dar soțul meu nu e de acord, zice ca e timpul sa fie liber, dar mi-e teama ca sunt șanse mici sa se adapteze în sălbăticie 😞, îmi pare atât de rău, nu mai pot ma doare sufletul de el, e ca un copil pentru mine, dar ma simt vinovata, parca i-am făcut mai mult rău decât bine.. Acum e bine mănâncă singur, e ok, doar ca ma întreb, toată viata lui o sa stea închis? 😞😞😞😞😞😞💔💔💔
ȘtergereBuna, am crescut un puiut de gugustiuc care acum e adult. S-a obisnuit usor in casa, a devenit membru al familiei. Am observat ca de 1 saptamana canta foarte frecvent, miscandu-si simultan aripile. Oare cauta un companion sau...?
RăspundețiȘtergereEu ma întreb, având un gugustiuc crescut de mine, ok am înțeles, ca e posibil sa nu se mai adapteze niciodată în sălbăticie, dar, exista oare o perioada anume când pot sa îl eliberez? Eu am încercat cum am spus mai sus, am încercat sa îl eliberez, si l-au rănit ciorile, acum e la mine din nou, plâng în fiecare zii, ma simt atât de vinovata, eu am crezut ca o sa il eliberez, si o sa fie fericit, ca o sa își găsească perechea.. Dar... Vad ca am făcut mai mult rău decât bine, da l-am ținut în viata, dar, nu este o pasare alerta ca semenii lui, sa se apere.. Țin sa menționez, ca este olog, nu poate sa calce drept, piciorușele sunt strâmbe, ca și cum ar fi un pui mic, merge în coate, ca să zic asa, of, nu știu cu cine sa vorbesc, sa ma sfătuiască ce sa fac..
RăspundețiȘtergereMai tineti-l in casa. Eu l-am tinut pe al meu pana e la 7 luni cand a fugit singur. Dar norocul lui a fost ca nu au fost alte pasari care sa il atace. Nu stiu ce sfat sa va dau. Mai pastrati-l. Eu am plans cand a plecat. Sunt doarte dulci si iubareti.
Ștergere