Translate

vineri, 18 ianuarie 2013

SILVIA CU CAP NEGRU (1), Sylvia atricapilla



SILVIA CU CAP NEGRU (1), Sylvia atricapilla



































 










juvenil

juvenil


































































       Mai vazusem cand si cand silvie cu cap negru, doar ca o umbra furisata in cele mai dese frunzisuri.
  

Le faceam o recunoastere fugara datorita capului negru in crestet. Anul trecut, prin iulie, am avut sansa sa vad un cuib cu pui si sa observ mai bine aceasta pasare minunata. Cea care mi-a atras atentia ca are cuib a fost chiar silvia-mama, ocupata sa alunge o pisica. Era singurul moment in care nu-i pasa de mine si iesea din camuflaj cu ochii doar la micul pradator.Am observat atat la silvie, la pitulice, la codrosul de munte, la mierla ,la sfranciocul rosietic absolut acelasi sunet care inseamna "alerta de pisica".Nu inseamna nici apropierea vreunui om sau caine sau orice alt pradator ci doar "pisica .Pasarea se apropie destul de mult de pisica si incepe s-o "pisalogeasca" cu acest sunet strident si continuu, miscandu-si corpul sau coada in ritm sacadat. Probabil in tot acest timp puii stiu sa ramana tacuti si "cu capul la cutie".In general dupa un timp pisica pleaca, plictista de atatea "ciocanele" in creierul ei.





       Silvia-mama observata de mine avea un cuib atarnat de o ramura subtire a unui soc, impletit intre ramurele dese mascate de frunzis.Primul lucru care m-a frapat a fost frumoasa podoaba capilara a doamnei.Daca silvia-tata avea o calota neagra pe cap si era mult mai sfios si temator decat consoarta,ea avea o splendida coafura roscata, putin ridicata in sus,de parca era proaspat venita de la beauty-salon.O pasare frumoasa intr-adevar si plina de personalitate.
       Cand am descoperit cuibul era luni.Puii erau orbi,complet golasi,si doar deschideau mereu cioculetele, fara glas.Nu cred ca erau eclozati de mai mult de o zi. M-a uimit ritmul lor de crestere. Deja marti dimineata nu mai erau aratarile golase din prima zi, se umplusera de puf, tineau ochii deschisi. Miercuri erau grasi de puf si abia mai incapeau in cuib,stateau pe margine. Joi stateau deja pe crengutele socului, si unul era cazut jos prin iarba.L-am ridicat si cu greu l-am pus repede la loc in cuib. In general nu e bine sa intervii pentru ca parintii ii hranesc foarte bine si pe jos. Doar ca in zona aceea treceau prea mult pisici .Nazdravanul cazut n-a vrut sa stea in cuib,s-a dus si el pe crengute. Joi seara, a 4-a zi deci, era totul bine,parintii duceau permanent mancare in frunzis. Din pacate in ziua 5 a trebuit sa plec, Oricum vineri diminteata, la rasaritul soarelui, nu mai era nimic la cuib si in pom. Nu stiu in ce masura au supravietuit cei 4 pui,insa m-am minunat ce repede au crescut si au parasit cuibul. Era a doua ponta din an, cuibul de vara.





22.03.2019, un mascul, proaspat sosit din migratie. 




6.04.2019, un mascul cantaret, dar destul de ascuns




















































mai 2020
















































27 mai 2020, juvenili de silvie cu cap negru, proaspat zburati din cuib


































































22 martie 2019












iulie 2019












19 aprilie 2023














26 aprilie 2023








20 mai 2023






3 august 2023











9 august 2023















16 august 2023, un mascul foarte tanar, in perioada de schimbare a culorii cafenie de juvenil in negru.

















25 august 2023









mai 2024, Dobrogea











2 comentarii:

  1. Extraordinar!!! ce repede au crescut puii, nu mi-as fi imaginat niciodata, cred ca mai mult dureaza clocitul... si ma bucur ca am invatat de la tine sunetul de alarma impotriva pisicilor. Il mai auzisem si eu, dar nu reuseam sa zaresc pasarea. Super povestea!!!!
    Adina (Casa cu perusi)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a mirat mult ce repede au crescut puii si au parasit cuibul,luni erau golasi si cu ochii inchisi iar pana joi erau pe crengile pomului, nu mai stateau in cuib.La fel de repede au parasit cuibul si niste pui de mierla pe care am putut sa-i observ.Sunetul de alarma ptr.pisici l-am auzit identic la silvii (cu cap negru sau silvie mica) la sfrancioc si la mierla.In plus fata de sunet, sfranciocul rosietic isi misca si coada intr-un fel specific. Am o filmare cu el in alarma de pisica dar e cam defocalizata,o sa incerc sa mai surprind momentul.

      Ștergere