Translate

vineri, 25 ianuarie 2013

MUSCARUL NEGRU, Ficedula hypoleuca

MUSCARUL NEGRU, Ficedula hypoleuca
       Daca tot a venit vorba despre muscari la o postare anterioara, mi-am zis sa astern acum pe blog mica mea intalnire cu un soi mai rar al acestor pasari micute si vioaie, si anume, muscarul negru.
   Prima mea intalnire cu muscarul negru a fost in preajma unei manastiri moldovene. Pe o ploaie destul de serioasa, o femela era foarte activa, isi colinda terenul si vana musculite.
              

     Imi place numele in limba spaniola al muscarilor."Papa-moscas".. Papa-muste...
      Seamana mult cu muscarul gulerat si in alte privinte dar raspandirea lui la noi in tara e mult mai sporadica.
      E o specie care are nevoie de diverse scorburi, nise pentru cuibarire si cred ca zona manastirilor cu ziduri de piatra stravechi, cu gradini si livezi cu arbori de toate felurile si varstele ii convenea de minune. In acelasi loc era si o femela de muscar gulerat, ca si la silvii am observat ca muscarii de mai multe feluri pot convietui relativ pe acelasi teren avand etaje diferite de vanatoare. Muscarul gulerat si cel negru par sa aiba acelasi etaj median dar cumva isi facusera loc doua perechi pe locuri mici si invecinate, probabil in zona aceea umeda si plina de vegetatie insectele erau din belsug.
      In 2019, la inceput de aprilie, mai multi muscari negri, in mare parte masculi, poposeau in vestul tarii in migratia lor spre locurile de cuibarire.
1 mai 2019, in gradina de la munte, posibil cuibaritor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu