COTOFANA, Pica pica
26 martie si a nins serios. Zici ca a venit Craciunul si ne pregatim sa impodobim bradul.
Numai ca bradul dintre blocuri e deja "impodobit" cu un cuib de cotofana in care perechea s-a asezat pe clocit.
Numai ca bradul dintre blocuri e deja "impodobit" cu un cuib de cotofana in care perechea s-a asezat pe clocit.
Toata saptamana trecuta trebaluiau in adunarea crengutelor si a lutului pentru ultimele retusuri.
Nu era prea cald dar vremea parea sa mearga pe drumul cel bun. Astazi insa crengutele de muguri roz stau ninse si iarba verde isi iveste maruntel capul de sub zapada.
Nu era prea cald dar vremea parea sa mearga pe drumul cel bun. Astazi insa crengutele de muguri roz stau ninse si iarba verde isi iveste maruntel capul de sub zapada.
Cuibul mare si incapator al cotofenei sta acum prins in promoroaca si fulgi de nea. Cotofenei nu-i pasa insa, are si acoperis la cuib. E mare cuibul ei, adanc si cu o impletitura de crengute drept acoperis. Intotdeauna am crezut ca acel acoperamant fereste puii de ochii pradatorilor. Iata insa ca e bun si sa nu ninga in cuib peste oua.
Inainte vedeam cuiburile de cotofene doar in cranguri, in salbaticie. In ultimii ani insa cotofenele au cucerit hotarat orasul, s-au stabilit aici, cuibaresc sub fereastra oamenilor si traiesc foarte bine.
Cuiburile de cotofana sunt foarte vizibile, totusi ori le fac in pomi prea inalti ori in pomi prea spinosi astfel ca e greu de ajuns la ele. Oricum o mare parte din ele sunt goale, cuiburi din anii trecuti pe care cotofenele nu le mai folosesc. Astfel ca o cercetare a acestor cuiburi atat de vulnerabile aparent, nu e prea cu spor, "curiosul" risca sa se aleaga cu capul spart sau cu hainele rupte degeaba intrucat va fi pacalit de o multime de cuiburi goale.
Cotofana e o pasare foarte isteata. La sate nu e prea iubita din cauza ca mai fura puii mici de gaina dar si alti pui de pasari salbatice sau oua. Totusi nu e nici pe departe o pasare rapitoare e doar foarte oportunista.
Se mai spune ca ii plac obiectele stralucitoare si fura ciobulete de sticla sau alte zorzoane cu sclipici pe care si le pune in cuib, pentru estetica probabil. Interesant acest obicei simpatic al ei si dragostea dezinteresata pentru frumos. Adevarate sau nu , s-au scris multe povesti cu cotofene furand ineluse sau alte bijuterii lasate din neglijenta pe-afara , urmand o serie intreaga de incurcaturi cu suspecti pana a fi gasit "hotul" cel adevarat.
Masculul se deosebeste cu greu de femela, practic sunt identici. Are un penaj frumos si original, alb cu negru si o coada lunga. In soare penele negre se arata in toata splendoarea lor ca fiind de fapt de un albastru-verde metalizat.
Iarna si primavara devreme se pot vedea mici stoluri de pana la 10-15 exemplare. Ori se odihnesc in copaci ori cauta de mancare prin iarba umeda.Nu e o pasare migratoare, prezenta ei e destul de vizibila toata iarna.
Multe cotofene la un loc se mai pot vedea si prin iulie august, probabil familii cu multi pui.
E o pasare care se gaseste peste tot in Europa, s-a descurcat si s-a adaptat la toate tipurile de clima si de biotop de pe continent. In unele regiuni si se mai spune si tarca.
2 iulie 2018, 4 pui de cotofana proaspat zburati din cuib
4 sept.2021, cotofana in naparlire perioculara.
29 august, juvenili
30 ianuarie 2023
21 martie 2023
9 martie 2023
20 mai 2024, puii de cotofana deja iesit la zbor, 5 pui aliniati pe pietrele digului.
nov. 2024
Ce interesant să ai un cuib de coţofană în apropiere, să le poţi urmări în voie. Ai dreptate când spui că au început să cuibărească şi pe la oraşe. În primăvara asta, am văzut şi eu prima pereche de coţofene lângă blocul meu, dar nu ştiu dacă au găsit un loc potrivit pentru cuib. Mie îmi plac foarte mult aceste păsări, penajul mi se pare foarte frumos, cu irizaţii albăstrui. Când aterizează am observat că îşi pendulează coada elegant prin aer... (adina)
RăspundețiȘtergereSi pentru mine e ceva inedit..In ultimii ani am tot vazut cotofene in oras dar imi imaginam ca vin doar dupa mancare. Acum am descoperit cuibul acesta chiar intre blocuri..din pacate nu e sub fereastra mea sa am vedere la oua si pui dar o sa incerc sa urmaresc sa vad ce fac..Pe sub cuibul de cotofana am vazut azi pe zapada sturzi cantatori si codrosi de munte, apecii pe care le vedeam rar in oras, prin parcuri dar nu chiar printre blocuri si parcari de masini..
RăspundețiȘtergereSi eu am gasit acum 2 zile 2 pui de cotofana cazuti din cuib.Am inceput sa-i cresc si le merge foarte bine.
RăspundețiȘtergereAi un pui de dat?Daca ai, suna la tel 0722410156.
Ștergeredaca esti din bucuresti am gasit un pui de cotofana .daca il vrei sunama 0769662537 la oriceora din zi si din noapte il tin 1 zi 2
ȘtergereSa-ti traiasca, succes in cresterea lor! Cotofana e o pasare foarte inteligenta, are nevoie de multa afectiune si cooperare, se vor atasa de tine. De principiu puii "cazuti" prin iarba nu sunt chiar cazuti, e o etapa in viata lor cand parasesc cuibul si inca nu pot sa zboare bine.Stiu insa si ca e greu sa-i vezi asa neajutorati si sa nu te lasi purtata de instinctul de ocrotire si crestere a unui pui. Sper sa le mearga bine sub ingrijirea ta ta si sa ajunga cotofene de nadejde!!
RăspundețiȘtergereAniella, cum se simt puii de cotofana cazuti din cuib? Sunt crescuti in apartament acum? Propun un transfer la curte in zona Manastirii Pasarea intr-un cadru natural feeric populat de suratele lor. Am mai crescut unul cu ani in urma si a devenit membru al familiei. Astept un semn de la gazda lor!
RăspundețiȘtergereCe bine ar fi fost sa dau de acest site anul trecut pe vremea asta... Cautam atunci informatii si ajutor pentru a salva un pui de cotofana. Din fericire totul a mers bine si dupa o luna micuta (sau micutul)a fost eliberata in natura, in padurea de la marginea orasului. Nu stiu insa daca s-a descurcat singura, nu am mai gasit-o... Inteleg ca aveti experienta in cresterea lor si va scriu in speranta ca-mi veti da vesti bune in legatura cu readaptarea puilor la viata salbatica. As vrea sa cred ca azi are proprii ei pui...
ȘtergereMa bucur sa aflu ca sunt si oameni care iubesc aceste pasari minunate!
Buna seara,
RăspundețiȘtergereAcum am gasit si eu acest blog si l-am citit cu interes. De 3 zile am niste dragute de cotofene in pomii de la geam. Am citit despre pasarea aceasta ca isi incepe activitatea inainte de rasarit si se opreste dupa apus. Dar eu nu stiu ce sa fac pt ca ma terorizeaza cantatul ei si acum la ora 23:40 :)). Nu stiu daca au cuib prin apropiere, dar aveti idee de ce sunt asa agitate si galagioase?
E adevarat, pot fi zgomotoase, sunt ruda cu ciorile. Sunt comunicative, isi comunica impresiile de peste zi, alerte pe timp de noapte daca observa ceva, sunt pasari vioaie, inteligente si destul de "vorbarete". Pot avea si cuibul prin apropiere dar poate fi si un loc ales pentru odihna de noapte. Daca chiar nu le suportati trebuie sa le goniti cateva seri la rand pana vor intelege ca nu sunt dorite acolo si ca nu e un loc linistit de odihna. Dar exista si solutia sa incercati sa va obisnuiti cu acele zgomote, ca sa le puteti avea si ziua in jur. In timp orice zgomot care devine familiar se estompeaza, creierul nu-l mai inregistreaza si puteti dormi cu ele ca si cu orice alt zgomot obisnuit al noptii. Oricum isi mai schimba locul de innoptat, in functie de oportunitatile de hrana, e posibil sa plece si de buna voie daca gasesc altceva in alta parte.
Ștergeremultumesc mult pentru raspunsul dvs. Nu vreau sa le fac vreun rau, sunt foarte frumoase si imi place sa le privesc, doar ca m-au innebunit cu "taca-taca" lor. Cred ca au cuibul in pomii din fata geamului meu pentru ca am auzit si puiutii.
ȘtergereSunt minunate, dar DE CE IMI ATACA CATELUL in propria curte !??!
RăspundețiȘtergereAsta e natura...speciile se mai "inteapa" intre ele, unele doar se hartuiesc din rivalitate, probabil asta sa fie si cazul cotofenelor si al catelului, altele chiar se mananca unele pe altele. La cotofene si caini victoria ar putea fi de partea cainilor, ei chiar ar putea sa prinda si sa manance o cotofana - cotofenele pot doar sa hartuiasca un catel mai mic si mai blegut. Nu cred ca pot sa-l raneasca, isi va exersa si el reflexele si va deveni mai sportiv.
RăspundețiȘtergereCe inseamna daca Cotofana se pune pe grilajul de la geam tot vine la cateva zile sta putin si pleaca ce simbolizeaza rau sau bine ?
RăspundețiȘtergereNu simbolizeaza nimic, nici rau, nici bine, "simbolizeaza" ca si-a ales acolo un loc al ei de observatie, un punct de unde observa pe unde mai gaseste de hrana, sau scurta odihna de la un loc la altul.
RăspundețiȘtergereAm găsit și eu un pui de Coțofana și cred ca a căzut din cuib pentru ca nici măcar nu se tine pe picioare. Cuibul e intr-un copac din curtea noastră, dar avem câini care l-ar putea rani. O sa îl îngrijesc câteva zile pana ma lămuresc ce e de făcut cu el. Ceva sfaturi? ☺️
RăspundețiȘtergerePuii gasiti prin iarba trebuie lasati pe loc, in punctul in care i-ati gasit. Nu sunt cazuti din cuib, este o etapa din viata lor, cand parasesc cuibul si sunt hraniti prin ierburi de parinti.
RăspundețiȘtergereBună ziua
RăspundețiȘtergereAm și eu un pui de Coțofană cu aripa căzută. Maine îl duc la veterinar. Îmi puteți spune va rog, cu ce sa-l hrănesc?Are deja penaj nu e mititel. Mănâncă singur. Mulțumesc
Eu ii dau mei, pateu de la pisici, carne fiarta, boabe de pisici, grau, cateva fire de iarba, putina paine muiata in apa.
ȘtergereSunt enervante cârâitoarele, cu zgomotul sacadat și strident pe care îl fac, dacă vedeți că vor să cuibărescă în apropiere, alungați-le înainte să regretați
RăspundețiȘtergereAcum o saptamana, dupa vijelie, am gasit un pui de cotofana, cuibul fiind distrus. Nu zboara, doar topaie ca un titirez. L am luat acasa si l-am cazat intr-un transportor de pisici. Il tin pe geam afara. Maica-sa vine zilnic si vorbeste cu el. De 3 zile ii las usita deschisa, dar nu pleaca, iese pana in prag se uita in jur si fuge inapoi :)). Azi a cazut si evident ca m-am dus sa-l caut ca nu ma lasa constiinta sa-l las prada cainilor si pisicilor de-afara. L-am gasit intr-un stol de porumbei care ciuguleau paine, era si mama lui in apropiere. Ploua foarte tare si era tot numai noroi pe gherute. M-am dus spre el si a zbughit-o, insa cand am zis "vino, vino-ncoa'' s-a intors spre mine, si-a ridicat aripioarele si ciripind pe limba lui a venit la mine. Acasa l-am spalat, uscat si pus la caldura. Fac lectii de zbor cu el zilnic cate o ora-doua (numai mama de cotofana nu fusesem :)) ) Am mai crescut pui de vrabie, porumbel, si un gugustiuc, dar el s-a atasat prea repede de mine. Cand l-am gasit nu stia sa manance singur, acum abia asteapta sa-i umplu tavita cu mancare. Nu mi-am imaginat ca o corvida poate fi asa de draguta!
RăspundețiȘtergereSi ca o ironie chiar am o pisica pe care o cheama Pica Pica exact asa cum se mai numesc si cotofenele :))
ȘtergereSalut , A gasit un pui de cotofana , a cazut din cuib este sanatos merge sare dar inca nu zboara. nu pot sa-l las unde l-am gasit sunt cel putin 7 pisici in acel loc sunt din Bucuresti , este cineva dispus sa-l ingrijeasca ?
RăspundețiȘtergereSuper articolul..👏
RăspundețiȘtergereMultumim ☝👍
cu multa placere! si eu va multumesc.
Ștergere