MIERLA (1), Turdus merula
Inceput de martie in padurea de la poalele Parangului. In micul crang de stejaris tanar mierloii au inceput sa cante, inca timid, dar foarte melodios. De acum isi asteapta consoartele si au pentru cine canta.
Toata iarna au stat imbufnati prin desisul uscat insa plin de fructe de padure. La marginea stejarilor, in jurul lor , si-au strecurat trunchiurile micute tot felul de arbusti : macesi, porumbari, paducei, crusini, lemn cainesc, soci, hamei, o increngatura ca de jungla as zice daca nu ar fi sub imperiul crivatului si al zapezii albe si reci.
Nu dispretuiesc nici livezile, mai ales dupa ce da ger puternic si zapada, iar fructele ramase prin pomi devin moi si gustoase.
Aceasta mica salbaticire incarcata cu bunatati il atrasese si pe matasar in decembrie ca oaspete ocazional, proprietarii de drept fiind insa mai multe mierle care acolo cuibaresc, acolo ierneaza, acolo isi duc viata lor ascunsa.
Primavara si vara cauta gandacei si viermisori prin iarba grasa si umeda, plina de floricele, de insecte si de alte....surprize.
Un sarpe pitit printre firele de iarba
Un fluture ochi-de-paun cu o aripa franta de la atata ploaie vijelioasa ce s-a abatut asupra lui
Paraiasul le asigura apa si umiditatea de care au nevoie. Frunzele de hamei, spinii de paducel si alte hatisuri greu de strabatut le asigura locurile de cuibarit. Atunci isi impart teritoriul, din padure se tot insira pe cate o bucata de teren proprietate personala a unei familii de mierle si incep sa se apropie de zona de livezi, fanete si vii de la marginea satelor, ocupandu-si fiecare spatiul sau.
Am dat peste un astfel de cuib ascuns in frunzisul unei vii salbaticite. Alaturi de struguri se "coceau" intr-un cuib vreo 4 pui de mierla, cuib de vara, iesiti din 4 oua micute de culoare albastra azurie. Incubatia dureaza 2 saptamani.
Puii cresc repede si stau foarte putin in cuib. Pleaca grabiti sau cad involuntar prin iarba, prin tufe, si sunt hraniti acolo de parintii lor.
Parintii incearca sa alunge pisicile din jurul cuiburilor cu acelasi sunet sacadat si puternic ca si silviile, sfranciocii,pitulicile. Pot spune ca am invatat sa "traduc" aceasta fraza comuna in limbajul lor si stiu ce inseamna. Interesant e ca specii diferite folosesc acelasi limbaj in aceeasi imprejurare. Probabil ca nu sunt chiar atat de diferite precum apar in clasificarile noastre.
Adultii si puii mai sunt vanati destul de des si de ulii, am gasit deseori pene de meirla puse roata, dupa metoda uliilor.
Masculii au o culoare negru intens si ciocul ori galben ori portocaliu. Femelele au o culoare maron, puii sunt tot maron si cu impestriteli cu negru.
Am in poza si un exemplar interesant de mascul de un an, de culoare "barbateasca" dar cu aripile inca tivite de cafeniul tineretii. Probabil un tanar tatic ocupat sa duca hrana la puisori intr-un parc salbaticit de pe malul Muresului.
Am in poza si un exemplar interesant de mascul de un an, de culoare "barbateasca" dar cu aripile inca tivite de cafeniul tineretii. Probabil un tanar tatic ocupat sa duca hrana la puisori intr-un parc salbaticit de pe malul Muresului.
Un alt exemplar, atat de negru incat batea spre violet,surprins in gradina Cismigiului.
La mine in Craiova mierlele sunt destul de rare. Am vazut cateva in batranul parc Romanescu dar prea rar si foarte sfioase. Am impresia ca orasul meu are o clima prea uscata pentru mierle, acestea au nevoie de parcuri umede,cu insecte si viermisori misunand in iarba si pamantul reavan.
Cele mai multe mierle le-am vazut in salbaticie.
Cea mai frumoasa amintire cu mierle o am din Muntii Almajului, in Caras-Severin. Era o dimineata frumoasa si senina si am avut chef sa ne ratacim cu masina pe un drum parasit, care venea de nicaieri si ducea niciunde.
Intr-una din vai s-a lasat deodata o ceata groasa, laptoasa, s-o tai cu cutitul, o ceata ca de iarna grea, desi era o zi de aprilie. In ceata asta ciudata au inceput sa se aseze la drum o multime nesfarsita de mierle, insa nu in stol ci asezate ca soldatii din zece in zece metri, de parca pichetau, sau aparau o linie de granita.
In ceata completa care inghitise drumul, padurea, cerul, tot, se iveau regulat, aproape de rotile masinii, mierle negre, ca niste soldatei de plumb de jucarie, cu cioculetele lor portocalii stralucind ireal in tonurile coplesitoare de alb si gri. Si astazi numesc acea vale Tara Mierlelor, pareau ca niste bastinasi uimiti iesiti la drum sa vada ce curiozitate a naturii le incalca lor imparatia. Nu parea sa le fie frica de masina, asa cum iesea ea din ceata treptat, probabil ca un Obiect Miscator Neidentificat, demn de a fi vizionat de tot poporul. In fata luminii farurilor stateau prudente pe marginea soselei insa dupa trecerea ei se asezau in mijlocul drumului sa se uite lung dupa masina. Era un drum atat de parasit si neumblat incat cu siguranta multi tinerei isi intrebau inteleptii tribului ce-o fi fost acea aratare la ei in padure. Am oprit masina sa incerc o poza doua insa atunci dispareau toate mierlele ca la semnal. Oricum nici eu nici aparatul nu am fi putut orbecai dupa mierle in ceata densa asa ca ne-am multumit cu privelistea de la drum din mersul masinii.
Sa revin insa in prezent, in acest inceput de primavara nici prea rece, nici prea cald, un inceput de sezon ca la carte.Masculii de mierla raman peste iarna la noi, femelele si puii in general pleaca. Acum masculii si-au delimitat teritoriile si incep sa-si aleaga perechile. Saptamana asta e perioada cantecului discret, foarte frumos si sonor, insa cantaretii inca stau pititi pe crengile joase.
In aprilie si mai incep sa-si cante din rasputeri intreg repertoriul, urcati pe cele mai inalte varfuri de copac, pe acoperisuri,pe suporturi la inaltime. E perioada lor de glorie si de fericire, perioada in care masculii se iau la intrecere in concursuri de muzica insa uneori si in paruieli propriu-zise, cu ciupituri de plisc si zburataceli de pene si fulgi.
De cantat prefera la rasaritul soarelui dar foarte mult si la apus sau chiar in amurg. Nu e o regula insa, canta des si cand au ei chef, indiferent de momentul zilei.
Femelele devenite mame misuna grabite prin iarba. Dar si masculii isi hranesc puii cu harnicie. E foarte simpatic sa zaresti cate un tatic negru ca pana corbului carand in pliscul lui colorat viermisori si dandu-i in cioc unui pui cat el de inalt, mare si maroniu, gata crescut, topaind si el prin iarba insa cam fara folos. Pana invata sa-si castige traiul mai trece un timp.
25 mai, juvenil |
27 mai 2020, juvenil |
10 martie 2021
iunie 2021, la latitudine 1600 m, mierla cu hrana pentru pui
Un juvenil, mascul, la sfarsit de august, schimbandu-si penajul spre cel de adult.
oct.2019
5 iunie 2021
febr. 2022
22 martei 2019
7 martie 2021
12 februarie 2022
16 februarie 2022
12 decembrie 2022
26 ianuarie 2023
10 decembrie 2023
Multumesc mult pentru articol. Cautam informatii despre mierla si aici am gasit exact ceea ce-mi trebuie.
RăspundețiȘtergereMa bucur mult. Multumesc si eu!
RăspundețiȘtergereFrumos articol! Odată, prin curtea blocului era o mierlă cu un pui, puiul fiind mare. Le-am aruncat fructe și au mâncat... n-am știut cu ce să le ajut :)
RăspundețiȘtergereFoarte bine ai facut! Mananca si fructe , intr-adevar. In general scormonesc dupa insecte, viermisori dar toamna si iarna mananca multe fructe, bobite de soc, de struguri ramasi prin boltele inalte neculese, boabe rosii de paducel si multe altele.
RăspundețiȘtergereDaca mierla a fost luata de uliu de pe cuibul cu oua, el (mierloiul) va prelua rolul de `clocit`? Daca nu ce pot face cu ouale din cuib ca sa le salvez? Astept un raspuns
RăspundețiȘtergererapid, ceea ce va povestesc s-a intamplat acum 10 min.
Multumesc
Masculul de mierla ajuta foarte mult, inclusiv cu clocitul.Sa speram ca va prelua clocirea desi stresul prin perderea perechii este enorm.Oriucm nu stiu daca ca te poti ocupa prin incubare artificiala de clocire si eclozare, de hrana unor pui atat de mici, Soarta acestei ponte e destul de nesigura.
ȘtergereDaca vezi si vezi ca azi nu cloceste nimeni ouale poti de maine incolo sa faci o incercare daca ai incubator. E posibil sa nu fi inceput clocitul oualelor, poate mierla femela abia le depunea si nu a inceput dezvoltarea embrionilor. Atunci poti sa incerci sa le pui la incubator, cam 15-17 zile dureaza incubatia.Cam dupa o saptamana poti vedea in contralumina daca se dezvolta vreun puisor inauntru.
ȘtergereMultumesc mult, am fost si la un RSPB local (Dorset) si ne-au dat acelasi sfat. Inca o data multumesc! Cum am putea tine uliul la distanta de gradina (vizitata si de alte pasari)?
ȘtergereNu cred sa existe vreo metoda de a tine uliul la distanta decat prezenta permanenta in gradina pe post de paznic al pasarelelor. Uliul are un teren de vanatoare destul de larg pe care si-l pastreaza si acolo pandeste, vaneaza, pleaca si revine...asta e cursul naturii, trebuie sa traiasca si el. Unde a vanat cu succes va reveni si fiind o pasare ocrotita nu puteti interveni altcumva decat "pazind" gradina.Prezenta omului il incomodeaza la vanat si atunci se va orienta spre alte locuri mai neumblate.Dar tot va fi greu sa-l "pacaliti", incet incet va va pandi si pe dvs. sa va vada programul cand lasati gradina libera, e o pasare foarte foarte inteligenta.Dar si pasarelele se descurca in mare parte sa-l evite, in gradina si livada mea de la tara au abonament si uliul pasarar si uliul porumbar si totusi an de an e plin de pasarele cuibaritoare si vizitatoare.
ȘtergereMultumesc pentru raspuns. Locuim intr-o zona rurala si este plin de ulii.
ȘtergereI-am vazut si pe ei alungati de ciori sau pescarusi. Lantul trofic...
Inca o data va felicit pt felul frumos de a povesti daspre aceste mici fapturi care ne bucura existenta, ma face sa-mi aduc aminte de cartile despre animalute si pasarele din copilarie ,se vede ca sunteti un iubitor al naturii, ma bucur ca mai sunt si astfel de persoane
RăspundețiȘtergereMultumesc mult. Pasiunea pentru natura si pasari chiar o am din cea mai frageda copilarie. Nu-mi dau seama daca este ceva cultivat sau pur si simplu ne nastem cu ea, unii dintre noi, sau poate toti dar o mai pierdem pe parcurs, in focurile vietii.
RăspundețiȘtergereBuna.In gradina casei mele si-au facut un cuib doua mierle din care au rezultat 3 pui...pe unul l-a rapid de mic un cuc si au ramas 2 care au 2 saptamani.Problema este ca azi dimineata au sarit amandoi din cuib..azi toata ziua i-am lasat langa copacel dar au mers unul intr-o parte si altul in cealalta..si parintii il hraneau doar pe unul..Asa ca,din pricina pisicilor si cainilor am decis ca pe timp de noapte sa-i iau din "camp deschis> si i-am adapostit intr-o cutie in care am asezat iarba uscata..dar nu prea gasesc detaliat pe internet cu ce sa-i hranesc..Le-am dat rame(am sapat putin dupa ele)morcovi razaliti,mar..nu stiu ce sa-i mai dau..dati-mi un sfat cum sa fac sa le fie bine si in acelasi timp in siguranta si cu parintii?cum sa-i hranesc??...
RăspundețiȘtergereTrebuia sa-i lasi langa parintii lor, asa se intampla cu toti puii de mierla. Inainte de a putea sa zboare pleaca din cuib si stau imprastiati prin ierburi unde sunt hraniti de parinti.Hrana lor consta acum in insecte si viermisori, nu stiu in ce masura poti tu sa faci rost de asa ceva si sa-i hranesti in mod continuu. Daca nu e prea tarziu pune-i la loc in ierburi,in aceeasi zona de unde i-ai luat si cauta ceva vreo tufa, sau gramada de crengi cazute unde sa nu-i ajunga cainii si pisicile. Poti sa-i pui si in copac pe o creanga mai groasa.Daca au plecat parintii deja si au ramas singuri trebuie sa te ocupi de ei dar va fi foarte greu, rata de suparvietuire la puii crescuti artificial e destul de mica. Trebuie sa le dai in mod constant, nici prea mult nici prea putin cate o rama,cate o insecta, si bucatele de galbenus de ou fiert tare.Dupa ce pleaca din cuib puii merg in toate directiile, e ceva foarte normal, asa li se maresc sansele de supravietuire, in caz ca da un pradator peste ei ia doar un pui nu pe toti. Dar in general stiu sa stea bine tupilati prin ierburi, maracini, invata in cateva zile sa zboare si asta e ciclul lor natural normal.
ȘtergerePuiul de mierla mananca zilnic un ou fiert pasat mai moale (cu cateva picaturi de apa) se trage intr-o seringa si asa il obisnuiti sa manance din seringa (desigur nu cu acul )Supa prima zi in care il imbiati cu pasta care curge din seringa puisorul va casca singur ciocul si va manca in 2 mese un ou intreg.Apoi dupa o saptamana incepeti cu cirese taiate ca felia de pepene- Deci ,ou fiert,cirese-si in sfarsit ii aduceti rame sau cucot-(de la magazinul pescarului) apoi dupa inca o saptamana va veni mai rar la mancare. Am crescut cu succes si placere un pui de mierla gasit cazut dintr-un cuib)Acum are un an a facut pateva ture de pui-un cuib sub streasina care pe vie. Dar vad da catva timp ca e singura cu puii ei.E o poveste mult mai complexa si fioarte impresionanta.
ȘtergereEste al doilea an in care iau in ingrijire cate un pui de mierla ca sa nu cada prada pisicii mele care e ca un tigru. Isi fac cuib la mine intr-un brad si puii cand incearca sa zboare cad afara din cuib.
RăspundețiȘtergereLe dau rame pt ca altceva nu stiu ce ar mai fi potrivit, sper sa fie ok cu acest meniu cam unilateral.
Da, ramele sunt bune dar e posbil si sa fie si prea monoton regimul, fara toate elemntele necesare.Parintii aduc puilor hrana destul de variata. Puiul de anul trecut a supravietuit? da-le ce i-ai dat si aceluia dar poti si sa-i lasi undeva , sub vreo gramada de crengi staul bine sau in tufe spinoase unde nu pot ajunge cainii si pisicile. In afara de hrana, puii capata in prezenta parintilor si alte cunostiinte pe care noi oaemnii nu putem sa le transmitem si de care au nevoie sa se descurce in salbaticie.Puii de mierla nu stau in cuib foarte mult, cum fac pene cum parasesc cuibul (nu cad ci pleaca efectiv, in mod voluntar) si stau prin ierburi, e ciclul lor natural.In cateva zile invata sa zboare pe distante scurte si multi dintre ei supravietuiesc.
ȘtergeremULTUMESC pentru sfat! asta era si intentia mea,sa-i pun alaturi de parinti intr-un loc sigur dar azi noapte ii luasem ca nu erau adapostiti si cainele ii pandea,iar cel mic era slabit,aproape tot timpul statea zburlit si dormea in picioare.Azi dimineata,nici urma de parinti..am pus puiii sub o gramada mare de crengi si frunze de la pomii proaspat"tunsi"si ce sa vezi?au inceput puiii sa scoata zgomote dupa parinti si ei au fost de indata in curte! ce s-au bucurat toti,s-au pupat pe cioculete,iar tatal si-a luat treaba in serios si a cautat hrana de indata ce i-a vazut! acum stau cuibariti amandoi puiii sub gramada de crengi si asteapta papica..ii las acolo este un loc bun..cat ma bucur ca s-au intors parintii <3
RăspundețiȘtergereBravo, foarte frumos. Sper sa supravietuiasca, oricum doar cateva zile dureaza perioada de stat prin ierburi , invata rapid sa zboare.
ȘtergereTot eu sunt! in ziua urmatoare au plecat cu totii! Nici urma de mierle.Acum asteptam sa eclozeze puii de gugustiuc care si-au facut cuib sub streasina casei :) sper sa fie sanatosi si intregi si puiii de mierla,penele la coada aveau doar 1 cm sper sa zboare repede! si asteptam alta pereche la cuib caci in fiecare an vin la acel cuib foarte des desi este la joasa inaltime..mersi pt sfaturi!
RăspundețiȘtergereDa, asa isi fac mierlele cuibul, la inaltime joasa, in arbusti spinosi sau foarte stufosi, cam la inaltimea unui om.Si au doua randuri de pui intr-un an, e posibil sa fie acelasi cuplu , nu alta pereche. Puii nu stau in iarba in acelasi loc, poate nicio zi, schimba mereu locul, se ascund, incep si ei sa zboare pe distante scurte, etc.
RăspundețiȘtergereDar cuplul se mai intoarce la acelasi cuib pentru a creste urmatoarele serii de pui?
RăspundețiȘtergereDupa caz..uneori seria a doua de pui e scoasa in acelasi cuib, Dar am observat si schimbarea locului, atunci cand primii pui sau intemperiile degradeaza prea mult cuibul, sau observa ei ceva deranj, construiesc un cuib nou insa pe acelasi teritoriu.
RăspundețiȘtergereVa rog frumos...daca se poate. As dori sa stiu daca pot fi ajutat. Azi am primit in grija un pui de mierla. Este un mascul probabil in varsta de vreo luna. Are o fractura de humerus. Este o fractura deschisa distala.Prima mea idee a fost sa ii dau cateva afine dintr-o bautura de afinata pentru a-l adormi suficient timp pentru a-i pune osul la loc. Nu am pus in practica ideea deoarece nu am vrut sa ii fac mai mult rau. Este destul de energic ceea ce ma face sa cred ca are sanse mari de vindecare. Ideea cu fructele mi-a venit pentru ca pe parcursul documentarii am aflat ca mananca si fructe. Va rog. Daca cineva ma poate ajuta sa imi dea o informatie cat de mica despre ce as putea face.Ma puteti contacta pe adresa ionutzsrb95@yahoo.com; mongoboro@gmail.com sau pe facebook Ioan Sirbu.
RăspundețiȘtergereMergeti cu pasarea la un medic veterinar, in mod sigur va va ajuta si va sti sa va dea sfaturi de profesionist.
RăspundețiȘtergereAm o mica povestioara cu un pui de mierla pe care l-am gasit jos in parcul de langa teatrul de vara ,fost 23 august.Era desul de golas,defapt era mai mult piele decat pene, asa ca l-am poreclit ,,nudistul'.Timp de aprox. 2 luni l-am crescut, i-am dat mancare la interval de max 2 ore,pe cioc,si incetul cu incetul s-a facut mare pana a ajuns sa zboare singur,sa fure mancare,sau sa cerseasca .daca astea doua nu-i ieseau venea si ciripea cand mancam.de regula ,,febletea '' lui era pepenele...oriunde era ,daca mancam pepene rosu era prezent,impreuna cu un cor de ciripituri,iar eu binenteles ca-i dadeam bucatele mici sau il lasam pe el sa se ospateze singur.o alta placere a lui (era baiat),era sa ma trezeasca cand dormeam, ,dimineata sau dupa-amiaza ,ciupindu-ma de par pana ma trezeam.
RăspundețiȘtergereacum imi este dor de el, de toata chiraiala lui, deoarece l-am eliberat cam in acelasi loc acum trei zile.
Intrebarea mea este urmatoarea : ce sanse am sa-l revad,il caut de cateva zile dar nimic.in prima zi,la 2 ore de la eliberare l-am revazut ,a venit la mine, a stat pe degetul meu cum facea mereu...pe cap...dar dupa nu l-am mai zarit.
Vreau sa stiu ce arie ar putea ocupa tanarul meu...nudist...seara buna .Valentin
Foarte frumoasa povestea, iar finalul este unul fericit. Mierla si-a regasit locul in natura. Sansele sa-l mai revedeti sunt destul de mici, va fi o pura intamplare. Din toate speciile existente pe lumea aceasta un numar infim s-au pretat la domesticire, adica si-au putut crea legaturi statornice cu oamenii care i-au crescut. Marea majoritate nu doresc sa creeze astfel de legaturi, chiar daca sunt crescuti si salvati de oameni de indata ce pot sa devina independenti isi iau locul in natura si printre semenii lor. E adevarat ca viata unei mierle in mediul ei natural e grea si exista multe posibilitati de pieire datorita pradatorilor sau bolilor, conditiilor etc dar exista mai ales posibilitatea sa se fi atasat unui grup de juvenili mierle care zilele acestea incep sa hoinareasca impreuna dupa hrana, E vremea fructelor de padure si e foarte posibil sa haladuiasca cu vreun grup de mierle in cautare de arbusti incarcati de fructe, Impreuna cu acestia isi va decide si modul de iernare, sunt mierle care ierneaza la noi, cam toti masculii adulti dar si mierle care decid sa migreze spre sud, mai ales juvenilii si femlele. Oricum e putin probabil ca la aceasta vreme sa mai fie in apropierea dvs, e plecat dupa hrana si pentru stabilirea legaturilor sociale necesare migratiei, iernari, imperecherii etc.
RăspundețiȘtergereCeea ce am văzut pe Faleză la Galaţi era o mierlă, probabil un mascul tânăr care cânta tare frumos. Nu avea ciocul chiar portocaliu ca în poze, iar penele nu erau negre ca crema de ghete. Acum ştiu că nu era graur, era solitar şi cânta prea frumos. Aducea a privighetoare. Prin copăcişul cu iarbă de pe malul Dunării sunt grauri şi privighetori şi piţigoi şi... mierle.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos că publicaţi fotografiile şi impresiile şi cunoştinţele.
Leonard
Exista si grauri solitari care canta la vremea asta, as spune chiar ca e regula, acum stau in pereche si de multe ori cand femela face ouale sau le cloceste masculul canta singur undeva in apropiere. Canta foarte frumos si graurul. Mierla mascul la vreme de primavara are ciocul galben sau rosu-portocaliu, ar fi trebuit sa se vada ciocul...dar nu stiu cat erati de departe.
ȘtergereFrumos site, felicitări ! Dar tot n-am aflat de ce mierlele dispar din oraș în iunie ?
RăspundețiȘtergereDin cauza arsitei de vara. Mierlele au nevoie de multa umiditate, care se pastreaza vara la cote convenabile doar in mediul umbros si care conserva apa in sol al padurilor, al zonelor submontane cu vegetatie abundenta si regim pluvial mai constant - totusi nu foarte rece. Caldura excesiva din mediul inconjurat de asfalt, uscarea la temperaturi de vara a solului unde isi cauta insectele si ramele si larvele nu le mai convin.
RăspundețiȘtergerebuna dimineata,
RăspundețiȘtergeream gasit o mierla (sau un pui de mierla mai mare), era intr-o zona verde, singur la ora 8 dimineata, parea ca dormiteaza, m-am apropiat, a topait un pic si iar a inchis ochii. Am ezitat si totusi l-am luat pana la urma, gandindu-ma ca poate e bolnav. Fiind in drum spre servici, l-am pus intr-o cutie...nu stiu cum sa procedez, sa-l eliberez dupamasa in aceeasi zona, in speranta ca vin ceva pasari? e o zona frecventata mult de ciori. Un sfat, va rog? Multumesc
Mierla tocmai a murit, dintr-o data nu s-a mai putut sprijini pe picioare, a eliminat cateva picaturi sangerii pe cioc si a murit. Multi fulgi i s-au desprins de pe corp. E posibil ca stresul cauzat de mine sa-i fi dat lovitura finala? inainte de a muri am vazut ca gainatul era ca o acuarela vascoasa, alb galbuie, fara pic de alta culoare sau substanta. As vrea sa stiu daca e posibil sa fi murit din cauza fricii (cum stiu ca se intampla la sticleti si poate alte pasari), sa stiu daca pe viitor e mai bine sa nu intervin. Deteriorarea masiva starii, in ca 30 minute de cand l-am gasit imi da mult de gandit. Mi-as dori sa stiu totusi ce credeti. Multumesc
RăspundețiȘtergerenu e din cauza ta, era bolnav, de obicei mananca fara probleme de la oameni cand sunt mici si infometati
ȘtergereNu, in mod sigur mierla a fost grav bolnava, posibil otravita, de cand ati gasit-o, altfel nu ati fi putut sa o prindeti sub nicio forma.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
RăspundețiȘtergereBuna seara, am gasit un pui de mierla, l-am luat din fata unei pisici dintr-o zona cu multe pisici. Era dupamasa si nu erau parintii sau alte mierle in preajma. Are pene dar nu zboara, are coada scurta, da din aripioare dar nu se ridica. Cu ce sa-l hranesc ca sa prinda puteri? I-am dat viermi de malai, pui fiert, galbenus si cate o bucatica de mar. Ce altceva ii mai pot da? Casca ciocul cand ii e foame. Cum să-i dau apă? Pe cioc cand il deschide? Câta apa? Ce alte sfaturi imi mai puteti da ca sa aiba sanse cat mai mari? Multumesc mult!
RăspundețiȘtergereCum il invat sa manance singur?
RăspundețiȘtergereCat de des trebuie hranut? De cate ori cere? Mulțumesc
RăspundețiȘtergere