Translate

luni, 18 martie 2013

PITULICE FLUIERATOARE, Phylloscopus trochilus

PITULICE FLUIERATOARE, Phylloscopus trochilus

       E deja 18 martie si s-au intors din tarile calde pitulicile fluieratoare ,pitulici la fel de vioaie ca si surorile lor din celelalte genuri de pitulici doar ca avand penajul de un galben verzui destul de pronuntat in zona capului si a pieptului. Specific acestor pitulici sfaraitoare e spranceana galben-crem destul de vizibila. Cantecul lor le da aceasta denumire de pitulice fluieratoare.
      Aici, in campia sudica nu mai e ca la munte, primavara e mai inaintata pe lacul de campie olteana vizitat ieri.Dimineata Baba Iarna isi scutura ultimul cojoc, fulgi de zapada zburau usor si se asezau fara spor pe iarba verde si pe muguri. Pe la pranz insa perdeaua de nori gri a fost sparta de cateva raze de soare, la inceput timide apoi tot mai hotarate. Soare cu dinti, vant, temperaturi mici si inca muscatoare si totusi lacul galben de atata stuf incepea sa se rasfete a primavara adevarata. Pe margine prin nisip primele floricele, pe langa cele mici si albastrui imprastiate ca niste stelute mai erau niste flori frumoase un pic mai marisoare de culoare mov deschis, planta ce parea ca iubeste doar solul nisipos si ca se afla la ea acasa.  


       Prin stuf zburau cu mare vioiciune mai multe pitulici, unele stand mai grupate, altele cautandu-si cotloane proprii de stuf pe care sa le cerecteze. Habitatul cel mai obisnuit al pitulicii fluieratoare e padurea, padurea adevarata cu copaci inalti. Dar si "padurea" de stuf inalt e un biotop destul de important pentru aceasta pasare.

       Nu stiu daca sunt localnicele de vara ale acelei intinderi mari de stuf sau sunt doar in trecere.Acum erau destul de multe,probabil doar ce sosisera si inca nu se impartisera pe perechi la locurile de cuibarit. Foarte grabite, ca orice pitulice,nu numai ca zboara din loc in loc fara sa zaboveasca mai mult de o secunda dar chiar si acea secunda o petrec rasucindu-se in stanga si in dreapta, inainte si inapoi.
      Cel mai mult le placeau zonele cu stuful taiat sau rupt, zonele in care salciile isi infipsesera radacinile intr-unul din izvoarele care formeaza lacul, zone cu crengute, ochiuri de apa si mult material scund de vegetatie acvatica. Peria deasa de stuf inalt si compact o ocoleau.

Aici in campia din sudul Romanei frunzulitele de salcie erau destul de mult desfacute - iarba verde si rara pe nisip, stropita cu floricele, stuful in tuse gradate de la cafeniuri rosietice si portocalii pana la predominantul galben, exact tonurile din vestimentatia pitulicii fluieratoare "dizolvata" in frumosul peisaj.       Aceleasi tonuri o ajuta si in padurea cu copaci inalti unde nu se percepe decat verdele, brunul dar si miile de stelute galbene pe care le deseneaza razele soarelui la trecerea lor prin coronament.       Mai exista pasari la noi in tonalitati galben verzui insa pitulicea nu poate fi confundata cu florintele sau scatiul de eexemplu. E mititica si alungita, delicata la corp, foarte vioaie, cu miscari specifice rasucite si rapide.
       Hrana e alcatuita aproape exclusiv din mici insecte, oua de insecte, larve, paienjeni mici doar spre sfarsitul verii mai gusta si din pomusoarele de padure. Prin septembrie se pregateste de plecare pe continentul african de unde se intoarce la noi la inceputul primaverii.

8 septembrie 2013, juvenili de pitulice fluieratoare pe malul Oltetului
2019, august


2020primavara 2021
4 sept. 2021, pe langa Olt
17 august 2021, trecere mare de pitulici fluieratoare sus la munte4 octombrie 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu