Translate

vineri, 17 ianuarie 2014

STANCUTA, Corvus monedula

STANCUTA, Corvus monedula



















          Stancuta e o cioara mai mica decat cioara griva si cea de semanatura, cu un cap mai rotunjor si un cioc mai scurt care ii dau un aer mai dragalas. Desi are si ea penajul in tonuri de negru cu putin cenusiu, are o trasatura mai curioasa, e o cioara "bruneta" cu ochi albastri, un bleu foarte foarte diluat, aproape alburiu.










           Are si ea anumite tonuri de gri in penaj insa mult mai putin si mai inchis in ton fata de cioara griva. Acest cenusiu il are dispus in zona cefei coborand spre abdomen. Fruntea o are neagra si la fel si culoarea dominanta a spatelui, aripilor, cozii. Spre comparatia penajului celor trei feluri de ciori mai elocvente sunt fotografiile decat descrierea in cuvinte. Nu trebuie uitat detaliul ca e o cioara mai micuta si mai fina la infatisare. Nu este cu mult mai mica, doar cu cativa centimetri. Posibil ca fara practica de observatie aceasta diferenta sa nu fie perceputa decat atunci cand se gaseste la un loc cu celalte tipuri de ciori.








       Se gaseste frecvent impreuna cu cioara de semanatura, mai ales iarna se aduna pe campuri stoluri comune de ciori de semanatura si stancute. In anumite locuri de cautat hrana pasii lor se pot intalni si cu cei ai ciorilor grive dar mult mai des este mixajul cu ciori de semanatura.




         Stancuta este o pasare gregara, sociabila, inteligenta, adaptabila. Traieste si ea peste tot, doar ca are un mod de cuibarire in scorburi, nise, adancituri, crapaturi  in rape, stanci etc...Nu-si construieste cuibul din crengute impletite in copaci precum celelalte. In zona rurala ea este responsabila de deranjul pe care il face pe primavara-vara la cosurile de pe case, ii place sa-si faca cuibul inauntru. Cei care nu sunt grijulii si nu astupa cosul cu o aparatoare raman sa curete din greu hornul toamna de materialele aduse de stancute. Altfel nici nu are loc sa treaca fumul incins , nici nu are loc sa vina Mos Craciun la vreme de decembrie. In general satenii , mai ales mai demult, le purtau pica stancutelor mai ales din cauza aceasta. Acum si cosurile s-au mai modernizat, s-au facut si aparatori mai eficiente, dar tot trebuie atentie mare pentru ca inca au o atractie speciala pentru acest tip de loc de cuibarit. 







       Au tendinta sa cuibareasca colonial, acolo unde gasesc spatiu bun cu multe nise la un loc se aseaza mai multe cuiburi, Unde nu e spatiu cuibaresc si mai putine cupluri sau chiar unul singur precum in hornuri . Cuiburile raman o problema pentru stancute, sunt zone unde s-au rarit tocmai pentru ca nu au mai gasit oportunitati de cuibarire. Insa specia e atat de inteligenta si descurcareata incat gaseste noi si noi nise in constructiile umane, in relief, si daca nu , recurge la scorburile padurii. 





       Perechea se formeaza pe viata, este foarte fidela in relatie. Cresc  anual un singur rand de pui de care au mare grija. Au intre ele legaturi afective puternice, care provin dintr-o inteligenta peste medie si aceste legaturi se pot manifesta si daca sunt crescute de mici de catre oameni. Sunt multe povesti adevarate cu pui de stancuta cazuti din cuib crescuti de oameni si care au ramas intr-o adevarata relatie de prietenie cu acestia. Reusesc sa zboare independent si sa se descurce pe cont propriu dar se intorc la casa stapanului si isi duc viata pe langa acesta facand tot felul de nazdravanii simpatice. Daca oamenii ar privi mai adanc in ochii acestor fapturi si le-ar intelege si obiceiurile si felul de a fi poate ca nu le-ar mai trece prin cap sa omoare puii stancutelor, sau sa impuste pasarile fara sa clipeasca, si fara sa aiba macar scuza ca le trebuie pentru hrana.








       Si stancuta are ca si celelalte ciori un mod de hranire omnivor, ii plac si semintele, ii plac si insectele si larvele si ce gaseste prin resturile menajere ale oamenilor.



 Umbla fara incetare incolo incoace dupa mancare si acest lucru e cel mai adesea prielnic, curatand ogorul de daunatori sau locurile de diverse resturi nedorite. Nu are obiceiuri de furtisag de oua de la alte pasari. Dealtfel ciocul ei relativ scurt si fin raportat la genul ei arata lipsa oricarui obicei pradator. 
      Ce ii place ei sa adune, exact ca si cotofana, sunt obiectele lucitoare. De aceea i s-a si dat numele latinesc de Corvus monedula, un fel de cioara care culege monede, in traducere libera. Monede sau orice obiect mic metalic si lucios. Interesul acesta special este o alta trasatura a inteligentei pasarilor, inca nedeplin elucidata. Sunt zone, cum ar fi Papua Noua Guinee,  unde pasarile prospera neavand pradatori naturali importanti si acolo au dezvoltat un adevarat gust pentru "arta decorativa". Aduna obiecte si isi impodobesc cuiburile intr-un mod elaborat care arata o capacitate deosebita a pasarilor de percepere si organizare a mediului. Insa cercetarile in domeniul inteligentei animale se lovesc inca de prejudecati vechi care atribuie doar omului calitati rationale si afective, animalele fiind concediate scurt sub cuvantul destul de vag si evaziv formulat de "instinct".
       Revenind la stancute, la noi in tara sunt o prezenta obisnuita in toate regiunile tarii. Poate doar muntele inalt si padurea adanca sa le evite. Cand se aduna in stoluri pot fi foarte galagioase. Aceste stoluri numeroase pot fi vazute mai ales toamna si iarna cand hoinaresc pe campuri si prin sate dupa hrana. Nu sunt pasari migratoare, la conditiile tarii noastre se descurca cu orice fel de iarna, indiferent de grea. 


































6 aprilie 2022






43 de comentarii:

  1. sunt asa de frumoase stancutele! toate fiintele vii simt atasament si o forma de iubire fata de ceea ce le inconjoara si acesta e un lucru minunat daca perechile formate raman fidele pentru totdeauna. e foarte frumos ca sunt pasari hotarate! acest lucru credeam ca se intampla doar cu porumbeii, unde acestia raman fideli perechii lor 100% pana la moarte.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i adevărat cu porumbei...sint crescător de porumbei si se pot desperechea...depinde de circumstanțe

      Ștergere
  2. Foarte frumos si adevarat ai spus. Mai multe specii de pasari au relatie fidela in cuplu si asta presupune si o legatura afectiva complexa si o cunoastere reciproca, o memorie si un liant social interesant intre doua pasari care se aseaza statornic sa construiasca ceva impreuna an de an. Daca un eveniment nefericit le separa uneori sunt coplesite de o tristete majora, depresie chiar as putea-o numi, care duce la moarte sau cel putin la refuzul de a mai accepta vreo pereche. Berzele, lebedele, multe specii de rate si gaste salbatice, cele mai multe din rapitoarele de zi si de noapte, corvidele, unele paserine..gugustiucii, turturelele..si multe altele formeaza perechi pe viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum ingrijesc un pui mai mare in balcon, de 4 zile , are cam 25 cm cioc-coada, astept sa invete sa zboare sa duca o viata normala, imi e foarte draga. Se plimba pe la bloc, intre pisici si caini...
    Altele care zboara comunica cu ea in jurul balconului.

    RăspundețiȘtergere
  4. E bine sa comunice cat mai mult cu semeni de-ai ei, stancutele sunt foarte sociabile, gregare, va trebui sa se integreze intr-un grup. In timp va invata si sa se fereasca de pericole, pradatori, dar si oameni ..sunt oameni cu intentii bune, asa ca tine dar si alti oameni cu altfel de intentie. E destul de complexa integrarea unui pui de pasare crescut de mana de om, dupa eliberare. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba mananca oua de pasari si puii lor mici. Eu aveam cuib de gugustiuci la geam si au furat oua, pui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati vazut efectiv ca erau stancutele cele care au furat ouale si puii? De obicei cioara griva da astfel de atacuri la cuiburi, uneori si cioara de semanatura sau cotofana... Daca cuibul e foarte deschis si practic ofera la vedere hrana nu neg ca e posibil sa fi fost si stancutele, dar ele nu cauta activ sa atace cuiburile de pasare pentru a manca puii sau ouale, sunt alte corvide care o fac, cele mai active in sensul acesta sunt cioara griva si cotofana, chiar si gaita in zonele de padure..stancutele mult mai putin.

      Ștergere
  6. Stancuta noastra are 23 -douazeci si trei- de ani de cand este la noi. Nu glumesc! Nu putea sa zboare, avea o boala de cuib, acum e prea tarziu, nu cred ca s-ar mai putea adapta. Are ca tovarasa de viata o cioara griva pe jumatate oarba care are in mai 16 ani. Se inteleg minunat. Reprezinta membrii marcanti ai familiei noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va felicit! Ati avut o grija exemplara fata de ambele pasari, altfel nu traiau atata. In salbaticie pasarile infirme sau bolnave sunt eliminate rapid, chiar daca se fac bine in timp handicapul nu se mai poate recupera. Ele si invata foarte mult cum sa traiasca in libertate,nu e numai instinct innascut. daca sar peste aceasta perioada de invatare nu se mai pot adapta.

      Ștergere
    2. Bună ziua!Găzduiesc în balcon închis, la bloc, o stăncuță rănita de o pisică la o aripă (am văzut scena). Speram să se vindece, dar au trecut șapte luni și nu zboară, poartă aripa ușor lăsată. E vioaie, sănătoasă, jucăușă, dar dimineața și seara, când stolurile de ciori pleacă și vin de la locurile de hrănire prin fața blocului, ea demarează un concert de croncănituri și triluri care deranjează vecinii. Mi-e milă să o întorc la punctul accidentului (curtea unei instituții din Cluj), ar fi moarte sigură. Aș fi recunoscător dacă ar prelua-o cineva! Mail-ul meu: auggoia yahoo.com

      Ștergere
  7. Pot transmite boli oamenilor? Daca un om are grija de un pui de stancuta in casa, care sunt riscurile imbolnavirii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e niciun risc pentru om. Doar ca legea interzice luarea puilor salbatici spre crestere si imblanzire, puteti doar sa dati un ajutor de urgenta vreunui pui aflat in pericol.

      Ștergere
  8. Am o stăncuța,pui de anul acesta,cu aripa rupta,imobilizată de un veterinar.nu știu câtă apă trebuie să bea pe zi,n-am vazut-o band singura deci i-am dat eu cu seringa.la fel,nu știu ce și cat dă-i dau să mănânce intr-o zi sa se întremeze mai iute.Un sfat? Are șanse să mai zboare?

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa o luam pe rand... Daca e un pui mic intervalul ar trebui sa fie cam o jumatate de ora, daca e un pui mare, cu pene si gata de zburat, cam la fiecare ora, de dimineata pana seara. Maxim la doua ore daca chiar nu va permite timpul. Dati-i mancare cat mai variata, nu evitati carnea, de pui, de peste, de orice, si cruda dar poate fi si gatita, bucati mici. Oua fierte amestecate cu legume cat mai variate, daca nu bea apa inca dati-i mancare cat mai umezita. Aveti grija la turnatul apei cu pipeta sa nu se inece, incercati sa-i bagati usor ciocul intr-un vas cu apa, sa afle singur cum sa bea atunci cand are nevoie. Incercati sa-i stoarceti apa cu un burete, foarte putin, la varful ciocului, in niciun caz adanc pe gat. Puneti in hrana ceva paine inmuiata bine in apa, cartofi sau alte legume batute cu apa, malai cu apa (pasat) sa isi ia apa din hrana. Puneti treptat in amestec si semincioare mici vitaminate din hrana pentru pasari de colivie. Aveti grija ca inghititurile pe care i le pregatiti sa nu fie lipicioase si pe cat posibil sa inceapa sa se hraneasca singur. In al doilea rand, daca va mai putea zbura vreodata e greu de zis, pe de o parte nu stiu cat de grava a fost fractura si daca s-a intervenit la timp, pe de alta parte puii de pasare pot deveni "invalizi" destul de usor atunci cand sunt crescuti de om pentru ca nu se indeplinesc conditiile de soare si miscare de care are nevoie o pasare. Faceti-i bai regulate de soare, ideal ar fi un loc ingradit afara, cu umbra si cu soare, de care sa se foloseasca puiul asa cum are nevoie. Locul sa nu fie prea stramt, aripa rupta sa fie bine imobilizata dar picioarele, aripa cealalata, muschii corpului in general sa fie bine exersati.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bună ziua,
    Am găsit un pui de stăncuță (este cam cât o mierlă de mare), încă are caș la gură. Bea singură apă, dar încă nu mănâncă singură. I-am dat ou fiert cu mălai si cu tărâțe, cartof fiert. La câte ore trebuie hrănită? Cum poate fi învățată să mănânce singură? Ce anume trebuie să îi mai dau de mâncare?
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cititi comentariul meu de mai sus, ieri a pus cineva cateva intrebari similare cu ale dvs. si am raspuns acolo. La o jumatate de ora, o ora, incepeti sa-i dati si carne tocata, cruda, fiarta..are nevoie de proteine...

      Ștergere
    2. Vă mulțumesc pentru răspuns. Am citit și restul comentariilor. Eu încerc să-l determin să iasă in cutia lui. L-am pus în fața mea pe un scăunel, stă pe mâna mea, pe picior, dar nu are tendința să părăsească locul în care este. Își curăță penele și apoi doarme sau cere ceva de mâncare. E normal, așa fac de obicei?
      Dacă îl țin pe mână și las mâna în jos își deschide aripile.
      Astăzi i-am dat și carne. A mâncat și roșie și castraveți și cartof fiert. Cam de la ce vârstă ar trebui să înceapă să se hrănească singur? Deocamdată, puiul care este la mine bea apă singur, dar nu l-am văzut niciodată dând cu ciocul și în mâncare. Găsesc umblt la mâncare, dar nu știu dacă doar o împrăștie sau a și mâncat ceva.
      Fiind vorba despre un pui cu pene (ceva mai mic decât un porumbel) bănuiesc că trebuie să învețe să zboare. Cum îl ajut?
      Vă mulțumesc!

      Ștergere
    3. da, la varsta asta e normal, stau si dorm, par apatici, dar daca isi curata penele si cere de mancare e bine, asta ar fi facut si la el in cuib sau in apropiere. Daca il tineti pe mana si il lasati in jos isi deschide aripile ca sa-si tina echilibrul, e bine sa faceti si exercitii cu el, si mai bine ar fi daca aceste miscari ii vor veni lui in mod natural, avand spatiu de miscare. Nu va fie teama de meniul pe baza de carne, chiar si pasarile granivore isi hranesc puii exclusiv cu insecte, cu proteine, sunt de baza in aceasta perioada de crestee...deci regula ar fi multa carne si proteina si restul de completare pentru vitamine, glucide, etc. Exista prafuri concentrate pentru pui (de preferat pentru cei de curca, fazan si bibilici) aceste continand o serie intreaga de vitamine si saruri minerale, puteti sa-i "prafuiti" mancarea cu un astfel de concentrat.

      Ștergere
  11. Vă mulțumesc. Stăncuța este mărișoară,in sensul că zbura înainte de a-si rupe aripa. Ciuguleste singura,dar apă n-am vazut-o band,deși are permanent un vas.i-am dat pâine,porumb,grau,stafide,pui,gălbenuș,nuci, râme, cat ar trebui să mănânce cantitativ?.am tinut-o intr-o cutie și i-am dat apă cu seringa. Acum am lasat-o sa circule libera prin camera,din păcate nu am gradina,oricum e greu să o prind sa-i dau apa,mi-e teama sa nu o stresez prea tare pt ca ii e teama de mine desi nu se mai ascunde când intru,doar când mă apropii mai mult.sper să-și ia apa, așa cum spuneți, din mâncare,toate sunt bine înmuiate.cirese mănâncă sigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cand ii dati apa cu seringa aveti grija sa nu se inece, seringa arunca jetul cam tare, puteti incerca si cu un burete sau pensula sa-i turnati apa la varful ciocului, ca sa prinda singura gustul, sa stie cum sa bea si sa-si ia apoi apa atata cat ii trebuie si cand ii trebuie. Neaparat sa-i introduceti carnea in meniu, de pui, porc, vita, peste, tocata marunt,, cruda sau fiarta, nimic nu poate inlocui carnea ca sursa de proteine pentru astfel de pui. Sa o scoateti la aer, sa o vada soarele, altfel va ramane cu oase slabe, poate chiar deformate.

      Ștergere
  12. e totusi mic, in plus apartine unei specii unde puii sunt dependenti de parinti o perioada destul de mare, parintii aducand hrana si dandu-le in cioc. Nu va asteptati sa manance singur foarte foarte repede, in felul galinaceelor, specia ciorilor are altfel de stil de hranire la pui. E bine ca bea apa singur dar hrana o asteapta de la "parinte" adica de la dvs. Invatatul zborului i-l asigurati prin doua lucruri 1. o hrana care sa contina toate vitaminele si mineralele necesare unui pui. 2. Loc larg unde sa se desfasoare, sa se miste in voie, sa-si intinda aripile, sa mearga si mai ales nu uitati sa ii faceti bai de soare regulate. Cu stresul, trebuie s-o obisnuiti cat mai repede, sa inteleaga ca ii vreti binele, ca ii aduceti de mancare. Problema este ca se va atasa de dvs. si nu stiu in ce masura va reusi sa se mai acomodeze in salbaticie. E si perioada in care are multe de invatat de la celelate stancute mature, fiind pasari sociabile si foarte inteligente.Cand va putea sa zboare ar fi bine sa o eliberati acolo unde ati gasit-o, cat mai rapid cu putinta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara, referitor la stăncuța cu aripa fracturata (umar) de care am scris mai sus, din păcate dupa aproape 3 săptămâni de imobilizare tot nu o poate folosi,și o târăște aproape😞,deși o mișcă e mult căzută fata de cea sanatoasa. sunt șanse că o noua imobilizare sa mai schimbe situația/mai există și altele variante sau este prea tarziu?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca a ramas cu un defect permanent, incompatibil cu viata in libertate. Singura ei speranta e la dvs. daca doriti sa o ingrijiti asa neputincioasa cum este. Nu cred ca o noua imobilizare va mai putea rezolva ceva DAR oricum trebuie gasita o solutie ca sa nu mai tarasca aripa pe sol asa ca o vizita la medicul veterinar si un anumit tip de imobilizare sau aranjare a aripii ar fi binevenita.

      Ștergere
  14. A fugit de-acasa KyU :(((. L-am mutat de la tara la oras si a scapat pe geam inainte sa apuc sa ii cumpar casuta de lemn sa o vada , stie cineva cum as putea sa-l gasesc ? Cat De Departe Zboara ? In Ce Arie traieste , poate zbura inapoi de unde l-am adus , sau sta in zona casei? L-am gasit acum 2 zile prin zona i-am dat sa manance si pana sa termine de mancat sa vina sa il iau pe umar a venit o cioara si mi l-a gonit. Acum .... nu mai dau de el. nici cum nu-mi mai raspunde. Obisnuieste sa chi-uie cand strig dupa el. Acum nu mai aud nimic si rag de 2 zile de ma stie tot cartieru' ))). Se poate salbatici sau speria foarte rau? daca isi schimba locu' , Pleaca departe de aria casei ? se poate pierde ?

    El obisnuia sa traiasca afara si inainte , nu il tineam inchis in cusca sau in casa ... era liber , venea tot timpu'.... acuma.... nu mai stie unde e etaju' ? blocu' ? cum pot sa-l fac sa stie ca sunt in zona? .
    Va rog , ajutor ... sunt terminat :(((.

    RăspundețiȘtergere
  15. E o pasare salbatica totusi, era probabil atasata mai mult de locul unde crescuse, daca ati schimbat locul probabil a plecat la semenii sai. Continuati totusi sa va uitati dupa el, daca nu gaseste in libertate ce-i trebuie si va reintalneste posibil sa invete iar drumul spre dvs. Totul este insa relativ, nimeni nu va poate spune exact ce se va intampla si daca veti mai regasi pasarea
    .

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. John Jackdow din Timisoara27 martie 2018 la 19:08

    Avem si noi o stancuta (Tzotzo) gasita acum 7 ani pe strada, in ajun de craciun, cu o aripa rupta, plina de sange, pe jumatate inghetata.I-am facut radiografie si din pacate era rupta exact pe articulatie. I-am dezinfectat rana deschisa, am imobilizat-o (intr-un ciorap taiat) si s-a vindecat perfect dar articulatia a ramas imobila - nu zboara mai mult de 5 metri, astfel ca a devenit pensionara la noi, alaturi de o catelusa Chihuahua (de 6,5 ani la noi) si una Lancashire (de 1,5 ani la noi)- tot de pe strada. Mancarea de baza, nelipsita este un Granf Patee fruits pt. Beo, care contine si insecte, asociata cu Gritt la care adaugam variat Muessli, fructe proaspete, orez fiert, ou,bucatele de carne si tot ce doreste sa guste (ne-am documentat insa ce nu are voie). Apa la discretie, schimbata si de 3-4 ori pe zi (de fiecare data se si imbaiaza) si din cand in cand si o sedinta de infrarosii, doar cat ii place. Hranit spalat, intr-o colivie mare, permanent deschisa, in rest se plimba pe o garnisa lunga, sus la 2,3 m. Vine la noi de cate ori vrea, nu are conflicte cu catelusele. O singura data a zburat din balcon intr-un cires, a revenit dupa ore bune si nu a mai plecat. In cel mult o zi ar rezolva-o pisicile. Vrem sa-i luam un "costum de zbor" din neopren, sa o putem lua la plimbare afara, cu o lesa elastica. Dupa ce ne mutam la casa va avea gradinita ei. In afara de unghiile din spate - pe care nu si le poate toaleta singura se ingrijeste singura de cioc si celelalte unghii. Se pare ca cea mai longeviva stancuta (in captivitate) a trait 27 de ani. N eciocnim de o singura problema - am vrea sa-i facem si ei acte, sa o putem lua legal afara daca plecam din tara si nimeni nu ne-a lamurit daca in ce conditii s-ar putea face.In libertate e clar ca nu o putem lasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cam dificil, legea nu considera pasarile salbatice ca animale de companie.

      Ștergere
  18. Buna ziua, oameni faini! M-am pricopsit de vreo saptamana cu un pui de cioara (medicul sustine ca e stancuta)si as dori, daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat.

    RăspundețiȘtergere
  19. Am gasit-o in iarba, plangand, iar topaitul ei era schiopatat. Am luat-o ca sa o pun pe picioare, apoi sa-i redau viata libera. Problema e ca piciorul stang il tine tot ridicat. Am dus-o la medic, uar la radiografie apare degetul mijlociu fracturat, iar articulatia de la piciorul drept inflamata. Mi-au dat sa-i administrez enroflixacina (1/4 tableta pe zi), antiinflamator preparat pentru greutatea ei, doza minima - 1ml de meloxicam, probiotic in apa si vitamine promotor l. Din pacate, am observat o ameliorare doar dupa ce ii sunt administrate injecrabil, alaturi de un complex de b-uri. Are dati cand e ,,oloaga", nemiscandu-se dintr-o pozitie. Analiza de copro arata o bacterie proteus, despre care mi s-a spus ca nu e periculoasa. Are momente cand respira pe cioc, cu un usor sunet suierator. Mi s-a spus ca de la durere. Ce ma sfatuiti sa fac? Mai are 5 zile de tratament si am stabilit cu medicul ca il dam injecrabil o data la doua zile, intre, revenindu-mi obligatia de a-l administra pe cale orala. De mancat, mananca ficatei, pulpa fiarta, orez, ou.

    RăspundețiȘtergere
  20. tineti-va dupa indicatiile medicului veterinar, poate se face bine pentru a fi eliberata in natura.

    RăspundețiȘtergere
  21. In ce cantitate ii dați sa manance cat cere sau deschide -ti ciocul... am gasit si eu o stancuta, era pe mijlocul strazii , pericol de pisici , i am facut galbenus cu faina de malai , la pescarie am intrebat ce sa i dau si mi a dat niste viermisor, pot sa i dau ? Intregi sau cum va rog daca se poate sa imi spuneti despre modul de administrare cantitativ a mancarii , nu l am vazut sa bea nici apa singur ma gandesc ca e prea mic , inca nu are tot penajul.nu as vrea sa ii fac mai mult rau , mulțumesc ,

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua!am gasit si noi un pui de stancuta cred ca a fost batut sau prins .Puisorul are in varful capului si la spate multe pene smulse.Cam cat o moneda de 5 bani.Stie putin sa zboare ,bea apa insa nu stie sa manance bine ,isi ia cu varful ciocului mancare putina ,paine ,partea cea multa o arunca.E mic cam cat un gugustiuc.Apa a baut,i-am fiert cereale si i&am dat apa cu cereale insa apa a baut o.Ce ma sfatuiti sa fac? Daca va invata sa manance singura as elibera-o in parcus de 7 zile tot la locul unde am gasit-o.

    RăspundețiȘtergere
  23. rwferitor la puiul de stancuta ,a inceput sa manance mai mult dar mai mult ajutata problema e ca doarme foarte mult,mananca apoi doarme ,de dimineata vroia sa plece,se uita pe geam apoi dupa masa a tot dormit.As fi lasat&o afara la locul in care am gasit-o dar imi era teama ca va fi din nou batuta si chinuita.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua ,
    Pe Torky (nu stiu sigur dar intuitiv cred ca e baietel) l-am gasit in luna februarie , anul acesta in curtea unui spital , dezorientat si cu o aripioara rupta . Dupa vizita la veterinar a ramas doar cu o parte din ea, pentru ca locul fracturii era necrozat si nu s-a mai putut repara .Nu mai poate zbura , dar se ajuta de piciorusele lungi si de ce i-a mai ramas din aripioare pt a face salturi indraznete de jos in sus si invers .E trist sa-l vad cum incearca sa zboare dar nu mai poate si nu intelege de ce . I-ar prinde foare bine sa poata topai prin iarba , dar daca-l eliberez in natura , chiar o gradina botanica nu stiu cat ar putea supravietui.
    Aveti idee de existenta unor sanctuare pt pasari cu handicap sau de persoane fizice care ar putea adopta si ingriji cu drag astfel de pasari ?
    Am intrebat la doua asociatii private pt protectia pasarilor si mi-au recomandat sa-l eutanasiez . Ceea ce este exclus pt ca Torky este plin de viata , de energie , curios , istet si simpatic .
    O colivie ar fi o moarte lenta pt el , de aceea nu caut o gradina zoologica ci un spatiu adecvat unde sa poata topai liber si sa fie ingrijit .
    Pt mine este destul de greu sa gestionez situatia , pentru ca mai am doi papagali invatati liberi , nu in colivie si posibilitatea de a se intersecta e destul de mare si poate riscanta .
    Asa ca Torky topaie toata ziua din hol in bucatarie si inapoi intr-un spatiu mic , ceea ce stiu ca nu-l face prea fericit .
    Cum sa-l ajut ?
    Va multumesc.
    0727-778226









    RăspundețiȘtergere
  25. nu cunosc, cred ca toti va vor sfatui la fel. Incercati dvs. sa il ingrijiti de permanenta sau sa gasiti pe cineva cu spatiu mai larg care sa il ingrijeasca. Stiu de o doamna in Timisoara, Silvia Moldovan, care ingrijeste multe pasari ranite, incercati si acolo. Cautati pe net adresa, telefon, sanctuarului respectiv ii spune Sepale. https://www.facebook.com/274077102621730/posts/3061196303909782/

    RăspundețiȘtergere
  26. BUNA ZIUA...AM GASIT SI EU O STANCUTA...E BAIETEL. L-AM GASIT IN IUNIE...NU STIA NICI SA BEA APA..ACU MANANCA SINGUR..II MAI DAU SI EU CA IMI E TARE DRAG...SI II PLACE SA II DAU, DOAR CA NU VREAU CA SE INVETE SA PRIMEASCA DE-A GATA. IL CHIAMA J'ADOR..SI IMI DA PUPICI... L-AM LASAT SA ZBOARE ACUM O SĂPTĂMÂNĂ GÂNDINDU-MĂ CA SE VA DESCURCA...INSA L-AM REGASIT DUPA O ZI SI O NOAPTE FLAMAND SI INSETAT. NU A AJUNS DEPARTE SI L-AM RECUNOSCUT DUPA CUM ȚIPA..L-AM CAUTAT SI L-AM RE-ADUS ACASA..ESTE BINE...PE BALCON IN COLIVIE...AM SA IL LAS LIBER IN BALCON(E INCHIS BALCONUL MEU)..VREAU SA ÎNVEȚE SA ZBOARE...SA SE DESCURCE SI AM SA-L LAS SA PLECE..NU VREAU SA-L CHINUI ȚINÎNDU-L IN BALCON..INSA NU STIU CAM CAND SE VA PUTEA DESCURCA EL...IMI PUTEȚI SPUNE DVS CAND AJUNGE LA MATURITATEA NECESARA PT A SE DESCURCA? MS MULT

    RăspundețiȘtergere
  27. Vazand si facand, il lasati si liber cand vedeti ca e vioi si puternic, stancutele au nevoie si de interactiune sociala cu semenii lui. Pe de alta parte se si ataseaza mult de omul care il creste si nu are de unde invata lectii de supravietuire in natura printre ai lui. Cu cat ii dati drumul mai repede cu atat are sanse sa se re-ataseze de indivizii din specia lui, urmariti-l daca e in stare fizica buna.

    RăspundețiȘtergere
  28. Bună seara.
    In speranta ca ma va ajuta cineva cu un sfat...
    Este o situație inedita,nu ne-am confruntat cu asa ceva.
    Avem un motan,locuim la apartament,am avut in vara aceasta un gugustiuc ce a murit având ceva congenital dupa care am suferit mult iar acum avem o stancuta sau cioara griva nu stiu.
    In grădină blocului nostru sunt multe,noi le mai hraneam,ele s au adaptat si mănâncă si hrana uscată de pisici:)
    Acum fiind iarna,săpt trecuta soțul m a atenționat că în grădină este o stancuta abandonată.
    M am uitat din balcon si statea pe o craca a unui boschet,am coborât amândoi si i am dat ceva semințe si pâine încercând să îl prindem dar ce sa vezi ca nu zbura doar țopăia.
    Nu are coadă pare jumulita si din pene lipsa însă e energică,destul de mare,codul mare si negru,are cenușiu pe burtă,picioare robuste,posibil sa fi fost atacată dar nu are răni.Celelalte surate s au alarmat văzând că ne am dus la ea au făcut scandal si agitație mare.
    Problema e ca in seara asta fiind vânt puternic nu am mai rezistat si am luat o in casă.
    La început a fost speriată încerca să ne ciupeasca.
    Exista veterinar in Bucuresti pentru pasari?as vrea sa merg intr o vizită cu ea,habar nu am ce varsta are dar nu e pui,nu pare,sa zic ca ar avea cam 30 cm poate mai mult.
    As vrea sa o tin până se recuperează si apoi sa o eliberez.

    RăspundețiȘtergere
  29. Si eu am gasit la geam un pui de stancuta cu aripa si piciorul rupte. Dupa 2 luni si-a revenit si zboara cat de cat insa nu pleaca dincolo de jumatatea grădinii sta afara in spatele caseti, jumate de gradina e a lui/ei si cand ma vede ar sta doar pe mana mea. Geloasa de moarte, daca strig pisica o fugareste, cu fetita nu are treaba, se joaca cu ea nu o ciupeste. E innebunita dupa carne de porc si cu toate ca mananca singura cand ma vede asteapta sa o hranesc eu........
    Am tinut-o doar afara si am sperat sa fie bagata in seama de celelalte ciori din jur (vre-o 6) insa nimic, nici o intentie de nici o parte de 2 sau 3 ori pe zi deschi usa si intra in bucatarie "bem cafeaua împreună" intra in casa se plimba ca pe bulevard nu are treaba iasa inapoi afara. Am învățat-o sa nu se mai urce pe umar ca doar pe umar vroia. Intrebarea mea e de ca da din coada cand vb cu ea si o cert?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si eu un pui tot de prin aceeasi perioada. La fel face si la mine. Liber prin curte. Dar, da din coada mai degraba in semn de afectiune, sau ceva de genul.

      Ștergere