Translate

joi, 16 ianuarie 2014

CIOARA GRIVA, Corvus cornix

CIOARA GRIVA, Corvus cornix


























       Oamenii de la noi folosesc termenul general de "ciori" pentru trei specii diferite - cioara de semanatura, cioara griva si stancuta. Cu putina atentie insa criteriile de deosebire dintre ele sunt destul de clare si simplu de inteles.
        Cioara griva are aceeasi marime ca si cioara de semanatura insa coloritul ei difera net. E o cioara in doua culori, gri si negru. 












I se mai spune si cioara cenusie si intr-adevar griul este culoarea predominanta. Doar capul, aripile si coada le are negre. Mai are de asemenea o baveta neagra pe piept de marime medie as zice, astfel ca si pe spate si pe abdomen ramane o cioara gri, sau griva, mai pretentios spus. 








 Asta spre deosebire de cioara de semanatura care are penajul negru-taciune peste tot. Stancuta e mai mica decat cioara griva si de semanatura si are si multe alte aspecte care o diferentiaza, pe care le voi detalia insa la pagina dedicata ei.
       In concluzie, orice cioara care are mult gri in penaj doar extremitatile fiind negre (cap, aripi, coada) este fara nicio ezitare o cioara griva.



       Cioara griva nu se aduna niciodata in stoluri mari asa cum fac ciorile de semanatura si stancutele. Rareori se amesteca cu acestea, si atunci doar din intamplare daca se gasesc concomitent intr-un loc bogat in hrana. 
       Traieste si ea raspandita peste tot, in orase, pe campuri, la margine de paduri, in zone industriale, am vazut-o si pe pajisti montane de la altitudine - oriunde gaseste oportunitati de hranire. 
       Ce mi s-a parut specific ei este marea preferinta pentru maluri de balti, de rau, pe faleze, litoral de mare. Preferinta in raport de celelalte, altfel gasim cioara griva pretutindeni. Dar daca vedeti ciori circuland in stanga si in dreapta pe nisipul unui mal, pe verdeata vreunei faleze, atunci aproape intodeauna e o cioara griva.
       Prezente pe falezele amenajate ca un parc, asa cum este faleza Dunarii la Galati.






       prezente pe litoral, la cautat de bunatati ramase de la oameni pe plaja.









 Ca fapt divers, rivalii lor pescarusii, fiind si mai mari si mai agresivi, aveau intotdeauna intaietate in fata ciorilor la mancatul resturilor. Ciorile grive se descurcau doar hoteste sau prin furisare, cautand locurile lasate libere de pescarusi. 







       Se pot vedea si pe malul raurilor sau baltilor, uneori chiar intra foarte putin cu picioarele in apa.












 Cauta hrana peste tot si mananca aproape orice. La balta mai ales mai fura si ouale pasarilor de apa care la randul lor au invatat mai multe metode de aparare. Dar si ciorile isi perfecteaza diverse metode de atras atentia in alta directie si de furat oua. Pe de alta parte de multe ori asigura paza de rapitoare, ulii, ereti, alungandu-i pe acestia de la balta "ei" cu tipete si batai agresive de aripi. Tipatul ei este mult cunoscutul croncanit, aspru, strident dar sonor si eficace.





          E o pasare omnivora, nu face mofturi la mancare, cauta hrana prin localitati, la gropi menajere, in parcari, printre blocuri si case, in mai toate parcurile, unde deseori avem ocazia sa vedem toate cele trei feluri de ciori laolalta.







       La altitudine mare e usor de deosebit de corb prin marime si culoare. Corbul este net mai mare si negru complet.
       La margine de paduri, de asezari, de campuri este o prezenta foarte comuna. Totusi la nivelul Europei este mai ales o cioara a jumatatii de est a continentului, cu patrunderi importante doar in zona de nord-vest, in Scandinavia, Scotia, Irlanda. In Europa de vest locul ciorii grive este ocupat de cioara neagra, "Corvus corone", alta specie de cioara, foarte apropiata de cioara griva, o specie care lipseste la noi in tara. Se mai ratacesc uneori exemplare cu totul izolate. Inainte, cele doua tipuri de ciori, griva si neagra erau considerate subspecii de Corvus corone, azi insa exista tendinta de a le trata ca specii separate. Cioara griva si cioara neagra se pot imperechea cu urmasi fertili, insa acest lucru se produce rar in natura si vlastarele sunt in general absorbite in specia dominanta.
       Cioara griva isi face cuibul solitar, nu cuibareste niciodata in colonii precum cioara de semanatura. In general este o pasare solitara. Uneori se vad grupuri mici de ciori grive, sunt grupuri familiale care stau o perioada impreuna pana la completa maturizare a juvenililor. Formeaza un cuplu stabil cu perechea lor , sunt ciori foarte grijulii si familiste, dealtfel ca si celalate tipuri de ciori. 
       Nu e o pasare migratoare, populatia de ciori grive de la noi ramane in totalitate aici sa infrunte iarna. Uneori in iernile grele mai vin si ciori din nordul indepartat, de aceea in sezonul rece putem avea mai multe ciori decat primavara si vara.
       E o pasare foarte inteligenta si adaptabila, asa cum sunt toate speciile din familia corvidelor.
       




     












17 iunie 2022, varf de munte




31 de comentarii:

  1. este foarte frumusica! am citit despre ea intr-o carte ca devenind tot mai numeroasa si avand obiceiul de a manca oua si pui de pasari, ca si pui de iepure, este combatuta, putand fi impuscata in tot cursul anului.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa se pare, ca la cioara griva sezonul de vanatoare e deschis tot anul. Mii si mii de ani au prosperat si ciorile si iepurii si celelalte pasari fara sa fie vreo nevoie sa intervina vanatorii. Pradatorii naurali sunt asa de bine integrati in echilibrul natural incat interventia omului e absolut de prisos, sau chiar poate strica. Ciorile nici macar nu sunt pasari de prada, furtisagurile lor s-ar inscrie perfect in mersul naturii, nu ar periclita vreo specie. Dar oricum omul intervine cu totul felul de idei atotstiutoare si nici nu stie unde strica si unde face bine. Inainte vreme fusese o campanie si mai agresiva contra ciorilor de semanatura pana sa-si dea seama ce utile erau campurilor imputinand larvele si insectele distrugatoare ale culturilor. Speciile stiu destul de bine sa se autoechilibreze

      Ștergere
  2. Incerc sa cresc un pui de cioara griva.
    Daca ma poate ajuta cineva cu informatii utile, le voi imbratisa cu drag.
    Un email imi poate deveni foarte util. Lucian.mariusb@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca puiul nu e ranit si stii unde isi are parintii si cuibul cel mai bine i-ar fi in natura.E valabil pentru orice pui de pasare gasit pe jos, asa este ciclul lor natural, stau in cuib doar cat e strict necesar, in general cat au puf, Cand se imbraca in ceva pene si pot sa mearga doar, parasesc cuibul si se ascund prin tufe, ierburi, lastarisuri de unde mai sunt hraniti o buna perioada de parinti. E foarte dificil de nimerit dieta necesara unui pui. Cei de cioara au nevoie de un continut foarte mare de proteina, dar si de alte componente, vitamine, minerale, ciorile sunt omnivore, cu accent pe proteine la pui. Trebuie hraniti foarte des, cu portii mici, trebuie stiut daca ia singur mancarea sau e in faza in care trebuie hranit pe cioc. La hrana pe cioc trebuie sa te asiguri ca te accepta ca ingrijitor, altfel va fi foarte stresat. In perioada aceasta ei invata de la parinti si multe informatii si aptitudini pentru viata de pasare in natura, ceea ce in cazul unei ingrijiri umane nu va mai putea invata si va ramane dependent de oameni toata viata.Daca a trecut prea mult timp de cand s-a despartit de parinti sau daca l-ai luat ca era ranit si parasit ar trebui sa mergi cu el la un medic veterinar sa-l evalueze si ca stare de sanatate si ca sfaturi de dieta daca doar hranirea de catre tine il poate tine in viata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Azi am vazut o cioara diferita, intre alte surate negre, si datorita articolului dvs m am lamurit de ce avea alt penaj. Era o cioara griva. Am aflat lucruri noi, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. doi ani la rand in fata balconului nostru si-au facut cuib o pereche de ciori. Cu ajutorul dvs.am aflat ca fac parte din familia ciorilor griva. In primul an au facut patru pui iar in al doilea doar trei.Anul acesta ,pentru ca am iesit la pensie ,am fost curios daca se mai intorc.....si povestea poate continua daca va intereseaza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca da, spatiul de aici de la comentarii este in mod special pentru observatii de acest fel, sunt foarte interesante...

      Ștergere
  6. si s-au intors in luna ianuarie.In crengile platanului din fata bucatariei noastre am numarat noua ciori si m-am gandit la cele doua generati de pui cu parintii lor.Probabil din cauza zapezii asternuta in strat gros sau intors in zona populata pentru a gasi mai usor hrana. Au stat in zona cuibului cateva saptamani ,plecand si revenind nu intotdeauna in aceias formatie. Inainte de a incepe vanturile puternice din luna februarie au plecat si nu au mai revenit niciodata in numara asa de mare.In martie dupa doua saptamani de absenta totala a revenit o singura pasare care parca i-si chema perechea , fara sa dea atentie cuibului aflet in salcamul de alaturi.Trebuie sa va spun ca in fata blocului avem un palc de pomi de diferite specii: doi nuci,un corcodus,un platan,un salcam si inca un pom de forma alungita ca un plop.Ciorile au ales sa faca cuib in salcam aflat undeva in mijlocul palcului de pomi.Dupa trecerea iernii cuibul pare destul de fragil si aplatizat si eream curios daca ciorile vor folosi acelas cuib sau vor face altul daca se intoarce si perechea ciorii intoarse deja...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt sigur ciori grive, sau poate sunt ciori de semanatura? Cioara griva, perechea de fapt, isi face un cuib solitar, asa cum spuneti dvs., dar iarna nu se aduna in grupuri mari si nici vara, e o pasare destul de solitara.Poate sa foloseasca acelasi cuib, dar in general nu cuibaresc asa de aproape de oameni, e un caz destul de interesant. Oricum e foarte posibil sa fi fost intr-adevar pereche de ciori grive, ciorile de semanatura cuibaresc in colonii (mai multe cuiburi in cativa copaci) iar stancutele in gauri de zidarie, scorburi etc. Sa urmariti daca cuibul va fi ocupat si anul acesta, e o observatie foarte interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe la jumatatea lunii martie au revenit inca doua ciori si dupa dimensiuni mi-am spus ca sunt doi masculi si o femela. Masculii s-au alergat doua zile pana cand unul din ei a renuntat si a parasit locatia. Masculul ramas a inceput sa stranga crengute destul de mari si in mod ingenios le aranja in platan,langa cuibul aflat in salcam...

    RăspundețiȘtergere
  9. La sfarsitul lunii martie cand vremea s-a incalzit iar soarele s-a aratat tot mai generos pe cer,cele doua ciori s-au apucat de amenajat cuibul si surpriza...vechiul cuib din salcam, aplatizat si uscat, a devenit centrul atentiei. La inceput una dintre ciori statea in cuib si cu ciocul, ridica marginile cuibului, crenguta cu crenguta, in timp ce ce-a dea doua cara tot ce putea pentru a inalta marginile cuibului. La un moment dat am observat in aceasta noua impletitura chiar o bucata de sarma izolata in camase de plastic iar crengutele din platan,aranjate cu atata ingeniozitate si grije ,au disparut.Probabil au fos rezeva strategica pentru cea ce urma sa se intample.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dupa ce cuibul a luat forma si dimensiunile convenabile, au inceput amenajarea interioara prin tapitarea cu pene si puf,actine desfasurata relativ rapid, in maxim 2 -3 zile. Se pare ca cioara femela a fost cea care a condus operatiunea ,verificand mai tot timpul dimensiunile cuibului si stand in el perioade mai lungi.Uneori cand statea in cuib ciora i-si aranja penajul si cred ca o buna parte din puf provine de la ea. Odata terminat cuibul pe 2 aprile o cioara nu a mai parasit cuibul decat foarte rar si numai in timpul zilelor cu soare.Este clar, vom avea a treia generatie de ciori ce vor creste sub balconul nostru la 5 metri departare in salcamul ce a inceput sa inmugureasca.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este impresionant de cat devotament dau dovada aceste pasari. Odata cu inceperea clocitului cuibul nu mai este parasit decat pe tipul zilei in timp ce masculul vine si sta in apropierea cuibului , niciodata in cuib iar semnalul dat de cioara mascul este o atingere usoara cu ciocul pe capul femelei. Pana acum parasirea cuibului nu dureaza mai mult de 10 - 15 minute Uneori masculul vine uneori seara si nu mai pleaca pana a doua zi. De doua zile ploua aproape incontinu iar ciora nu a mai parasit cuibul si pentru ca au scazut si teperaturile ma intreb daca se va mai ridica

    RăspundețiȘtergere
  12. Sambata seara, fiind pe balcon, am auzit un piuit disperat-sunt multi copaci in jurul blocului, si mierle, grauri, ciori, porumbei si gugustiuci zburatacesc prin vegetatia parcului. Initial am crezut ca ar putea fi de la gugustiucii "nostri"(care isi tot fac cuib la noi pe balcon de vreo 9ani, si acum clocesc generatia a doua a acestei primaveri), dar era prea puternic fata de cum piuie puii lor. Sotul meu a coborat sa caute vietatea, si a gasit un pui ca unul de gaina de o zi-doua, maroniu. Avea un ochi lipit, celalalt acoperit cu o masa neagra, nedefinibila, capul sucit spre spate si ciocul deplasat, nu se inchidea parte peste parte, chiar pare sa aiba un traumatism la varf. L.am incalzit, i.am dat apa, mai tarziu firimituri de paine muiata in apa, ieri am facut uruiala-mananca, e f.vocal, i s.au deschis ambii ochisori, dar... nu stim ce sa facem cu el! Nu stim ce este, a fost gasit langa roata unei dube(parasita in acel loc de parcare), pe jos e asfalt cam 1-2m imprejur, copacii sunt mai departe, la fel si iarba. O familie de ciori a cuibarit pe.aici anul trecut, acum nu le mai vad, nici cuibul-inca nu e frunzisul atat de des. Daca aveti un sfat, va rugam sa ne ajutati! Dupa amiaza vom merge si la veterinar.
    Multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu gasiti in apropierea dvs. vreun ONG care sa se ocupe cu salvarea pasarilor gasite, sau vreun cabinet veterinar, trebuie sa continuati sa aveti grija de pui pana se intremeaza. Atentie insa , doar hrana granivora - din grau , porumb etc. nu e suficienta pentru puii de pasare, incercati sa-i dati proteine, de ex. galbenus fiert de ou, cas nesarat proaspat, insecte maruntite, toate amestecate in mancarea lui. Daca ii place uruiala neaparat sa-i luati concentrate pentru pui mici de curca si bibilica care au un continut mai mare de proteine si vitamine decat cele pentru puii de gaina si sa-i dati in amestecul lui care ii place.Sa nu il tineti doar pe porumb si grau, faina etc, pentru ca nu e suficient, are nevoie de proteine.Sa aiba caldura, apa la discretie, sa-i dati sa manance de mai multe ori pe zi, daca se face bine si creste mare puteti sa-l eliberati in natura in locurile unde l-ati gasit.

      Ștergere
    2. Din descriere, daca e maroniu cu mici pistrui intunecati, e posibil sa fie pui de mierla. Acestia in mod special au nevoie de proteine, puteti chiar si carne tocata nesarata cruda sa incercati sa-i dati.Daca e mierla, acestea pasari in natura se hranesc cu viermisori, rame, pe care le cauta in pamant, puteti incerca si cu viermi/rame vii de la magazinele pescaresti - oricum daca e mierla trebuie sa insistati pe proteice.

      Ștergere
  13. Au aparut trei pui de cioara in cuib.Cred ca au 3 - 4 zile si sant hraniti cu frenezie de cei doi parinti, mai mult de mascul ea parasind mai putin cuibul si numai in tipul zilei. Saptamana trecuta am observat un incident cu totul neasteptat. Cuibul erea parasit de ambele ciori dar la un moment dat au venit in apropierea cuibului doua ciori .In cateva secunde o cioara a venit in viteza si s-a asezat direct in cuib. Una din cele doua ,venite mai inainte s-a suit pur si simplu pe cea din cuib si o lovea cu ciocul dar aceasta nu a mai parasit cuibul. In ajutorul ei a venit masculul ,venit fulgerator parca de nicaieri si a inceput sa croncane furios catre cuib cea ce a facut ca intrusii sa paraseasca copacul cu cuib.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am o prietena griva am botezato cocuta ,de cite ori ies pe balcon , vine sa manince ,ia mincarea din mina ,acum are si un pui .Am observat ca intodeauna duce mincare si perechi si puiului care stau si asteapta pe blocul de alaturi ..daca nu apar ,croncane sa anunte ca a venit la masa .

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumos, de obicei ciorile sunt foarte prudente si circumspecte cu omul, e ceva deosebit ca o cioara sa vina sa ia mancarea din mana.

    RăspundețiȘtergere
  16. sal,am o griva,era cazuta de sus din plop si nu se simtea bine deloc.acumsi a mai revenit.amde gand sa o tin pana se descurca,stiu unde e familia dar trebuie sa invete sa zboare altfel va fi mancata de alte animale in zona aia.nu prea mananca,i am bagat pe cioc niste carne de pui,a inceput sa bea apa,cred ca este la varsta in care se invata zborul dar ea e paralela,amincercat sa i fac vant pe iarba,nimic.nu e sperioasa deloc.sfaturi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuia sa interveniti, asa fac puii cand parasesc cuibul, stau la sol unde sunt hraniti de parinti. Nu sunt cazuti din cuib, ca sa exerseze pentru zbor pleaca din cuib si stau la sol, noaptea se ascund destul de bine, stau nemiscati, nu au miros, nu sunt asa de usor de gasit de alte animale ca sa-i manance. Daca nu e prea tarziu s-o duceti inapoi trebuie sa aveti grija de ea ca si cand ati avea un bebelus, sa-i dati sa manace des,dar nu fortat ca sa se inece, mai intai mancare facuta pasta, cat mai completa, proteine,vitamine, glucide, amidon, deci carne, legume, paine, sa aveti grija sa se hidrateze, sa va accepte ca "parinte". Zborul il invata singura miscandu-se in libertate la sol, vazand la parintii ei si la alte pasari..trebuie sa-i asigurati un spatiu de miscare protejat, sa o vada si soarele din cand in cand, e destul de greu. Puii "cazuti " la pamant nu sunt bolnavi sau in pericol, asta e o etapa obligatorie in viata lor.

      Ștergere
    2. era cazut si il bazaiau mustele,cred ca deja avea 2 zile de cand statea la sol,acum croncane.cred ca striga dupa parinti.loculunde amgasit o e in drumspremuncamea,si m am uitat expre dupa parinti,sunt acolo.eu pot sa o duc inapoi dar mi e frica sa nu moara......

      Ștergere
    3. i am bagat 3 rame pe gat si l am dus inapoi,in circa 40 de min,a venit un grup de 4 ciori,specia lui,care faceau urat,rupeau frunze cu ciocu din copaci si le aruncau pe jos,se invarteau deasupra noastra,etc.asta dupace l au observat(de la mare distanta).de acum sa vad cum decurge situatia,stiu pe u8nde l am lasat.

      Ștergere
    4. inca o intrebare.parintii ii aduc si apa,fiindca nu avea?

      Ștergere
  17. Din pacate posibilitatea de a muri e destul de prezenta in natura, e greu de cantarit si de spus pe nevazute daca era mai bine sa-l luati sau sa-l lasati. Ca regula generala puii mari se lasa pe sol in grija parintilor si speciei lui, daca pare insa prea bolnav sau in pericol iminent e o solutie si incercarea lui de salvare. Trebuie insa sa fie, teoretic,pe o perioada scurta, pana reuseste sa fie independent.Problema e ca puii crescuti de om devin atasati de acesta, devine un animal aproape domestic de care trebuie avuta grija pe o perioada mai mare de timp, nu devin independenti si capabili de zbor asa repede ca in natura si nici nu capata experienta necesara pentru a se descurca singuri. E alegerea dvs. in functie de cum vedeti ca evolueaza lucrurile. Sfarsitul brusc nu e exclus nici la varianta lasarii in natura, nici la varianta cresterii de catre om.In general parintii ii aduc apa odata cu mancarea, treptat mai invata si el sa bea. Poate sa fie un pui bolnav insa, nevolnic si sa nu se dezvolte ideal nici cu ai lui.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am și eu o cioara griva am găsit-o pe jos am hrănit-o iar acum m-a așteaptă in fata blocului e foarte jucăușa vine pe umăr vrea mângâiată unde merg vine după mine

    RăspundețiȘtergere
  19. Revin.
    Am scris in sectiunea cu stancute.
    Acum m am lămurit.
    Stancuta e de fapt cioară griva.
    Nu cred ca e pui lăsat la sol ci mai degrabă a fost jumulita,e fără coadă săraca,mi a fost milă sa o las in vântul ăsta rece deși trăiește la temperaturi joase dar nu s ar descurca cu mâncarea daca ea nu zboară.
    Afara pe craca boschetului dădea din aripi si i am aruncat putina pâine dimineata a coborât dupa ea si a mâncat
    Dacă era pui hrănit de părinți nu ar fi mâncat singură nu?
    Vreau sa merg cu ea la veterinar.
    Exista in Bucuresti veterinar de păsări?

    RăspundețiȘtergere
  20. nu poate fi pui la vremea asta, sezonul puilor a fost in primavara, vara, iulie, august e perioada in care pot aparea pui care sa nu stie sa zboare. Poate e ranita, poate e bolnava, in mod normal vin dupa mancare la oameni dar in niciun caz nu se lasa prinse. Daca o puteti prinde inseamna ca e bolnava, accidentata, si da, la un medic veterinar trebuie sa o duceti.Cautai adresa clinicii Visul Luanei, e in Bucursti, si se ocupa si de pasari salbatice

    RăspundețiȘtergere
  21. Am găsit un pui (mare) de cioară grivă, în fața unui magazin. „Martorii” spun că l-a adus cineva și l-a abandonat acolo, rănit, deci nu știu unde ar putea fi cuibul. L-am dus la veterinar și i-a pus o atelă la piciorușul stâng (avea fractură de tibie). Trebuie să stea cu atela trei săptămâni. Cred că e la vârsta la care încă îl hrăneau și părinții (deschide ciocul și așteaptă). Am văzut că, uneori, dacă îi pun pâine uscată, bucățele de brânză dulce sau de fructe, gălbenuș de ou, le ciugulește singur, stângaci. Nu reușește decât rar să le prindă cu ciocul și să mănânce. Aș vrea să-l „eliberez” dacă va putea zbura după cele trei săptămâni, totuși nu-mi dau seama dacă s-ar descurca să-și caute hrană și să mănânce singur. Nu știu când a avut accidentul, e destul de slab, probabil a stat câteva zile fără hrană și fără apă, totuși e vioi, explorează mediul nou șchiopătând, nu pare stresat. Doar în prima zi a fost puțin temător. E indicat să-l scot în natură cât încă nu poate zbura, ca să nu uite care este mediul lui?

    RăspundețiȘtergere