Translate

joi, 25 aprilie 2019

Mierla (4) , Pui mici, Turdus merula

MIERLA (4) , PUI MICI, Turdus merula























     In luna aprilie am avut ocazia sa pot filma pui mici de mierla, fara sa produc vreun deranj la cuib, am gasit un cuib care imi asigura vizibilitate de la distanta, desigur folosind si zoom-ul aparatului. Cuibul l-am vazut prima data in data de 30 martie, cand nu avea oua depuse, mierla femela aducea materiale la cuib si mai statea pe cuib, insa cuibul era gol. 




       Intr-un interval destul de scurt s-a produs si depunerea oualor, si repede a trecut si intervalul de clocire, astfel ca am revazut mierla incarcata cu mancare pentru puisori in data de 17.04.2019, dupa aspectul puilor, fiind cel mai probabil a doua zi de la eclozare, deci ziua 2 de viata, sau poate chiar prima.





De atunci am incercat sa le fac cate  o poza in fiecare zi de dezvoltare, avand o fereastra de vizibilitate in cetina bradului, de la distanta si de la inaltime. Cuibul nu a fost deloc deranjat, practic, parintii, obisnuiti cu prezenta umana, nu dadeau nicio importanta prezentei mele acolo si culegeau hrana, hraneau puii sau stateau pe cuib pentru incalzirea lor, fara sa existe vreun impediment. 

    In ziua de 18 aprilie nu am putut fotografia puii, avand treburi in alta parte, in ziua de 19 crescusera deja, li se marisera ciocurile, incepusera sa se vada radacinile negricioase ale viitoarelor pene



      Tatal, foarte activ si el, culegea rame si le aducea puilor, in egala masura cu mama. Pentru incalzirea lor insa, doar pe femela am vazut-o in cuib.



     20.04.2019, dimineata









20.04.2019, dupa-amiaza, in lumina soarelui, faceau un pic de plaja, necesara lor, ca si oamenilor.







21.04.2019





22.04.2019












       23.04.2019, o zi ploioasa, dar linistita. Puii deschisesera ochii iar penele erau deja destul de bine pornite in crestere. Din pacate a  trebuit sa intrerup "documentarul", a trebuit sa plec de langa cuibul cu pui pentru vacanta de Paste. I-am fotografiat deci in prima saptamana de viata, nu mai dureaza mult pana sa paraseasca cuibul, penele le cresc rapid si in momentul in care pot da din aripi, chiar daca nu pot sa zboare, puii de mierla pleaca din cuib, si incep sa fie hraniti de parinti prin diverse ascunzisuri la sol sau la cca un metru de la sol, crengi joase, gramezi de lemne si crengi, garduri vii, arbusti desi sau teposi etc.














      Am reluat observatia in data de 6 mai, dupa o intrerupere de 12 zile. Am gasit in zona cuibului doi juvenili, doi pui mari zburati din cuib, descurcandu-se singuri, fara sa mai stea in urmarirea parintilor, dupa locatie aproape sigur provenind din cuibul urmarit.
    Unul dintre pui:











Celalalt:












9 decembrie 2023, mascul adult













7 comentarii:

  1. Eram foarte sigur că puii erau de silvie cu cap negru. Nu m-am așteptat!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu, nu prea am ordin de marime in poze dar puii de mierla sunt mai mari, silvia cu cap negru e o pasare mai mica decat mierla iar puii sunt foarte micuti. La capitolul cu silvia cu cap negru am si un cuib cu astfel de pui, ii puteti vedea acolo. E cam devreme pentru silvia cu cap negru, aceasta, spre desoebire de mierla, e o pasare migratoare, abia au venit din tarile calde, abia de acum incolo incep ouale si puii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca cumva va referiti la postarea anterioara, si anume cuibarirea neasteptata la care nu am dezvaluit inca specia, acea observatie nu are nicio legatura cu puii de mierla, si nici cu puii de silvie neagra, e cu totul alt tip de pasare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La această variantă m-am referit. Oricum, mulțumesc!

      Ștergere
    2. cu placere! pentru cuibarirea respectiva voi completa chiar la postarea facuta la sfarsitul lui martie , nu voi face o postare separata.

      Ștergere
  4. Bună am gasit un puiut ,il hranesc cu viermi de faina o fi de Mierla?...lau salvat copii de ciini din parc,am si un film cu el..va rog sami raspundeti,sai dau hrana si altceva?

    RăspundețiȘtergere