Translate

luni, 25 martie 2013

BARZA, Ciconia ciconia

BARZA, Ciconia ciconia

















































































       Azi e Buna Vestire, 25 Martie. O sarbatoare religioasa simbolizata prin imaginea unei pasari, un porumbel alb.


       Un simbol de mesaj divin dar si de innoire a Vietii. O alta pasare cu o simbolistica bogata, legata atat de venirea primaverii dar si de miracolul vietii si aducerii pe lume a pruncilor este barza alba. Din antichitate era considerata o pasare sfanta si aducatoare de binecuvantare, in timp simbolistica ei s-a imbogatit.

































       Legatura pe care am facut-o intre barza si Buna Vestire este ca in fiecare an aceasta sarbatoare le gaseste pe berze acasa, intoarse din lunga lor calatorie. 





















        Cel putin in Oltenia, regiunea unde urmaresc de cativa ani buni data sosirii berzelor, aceasta are loc in cele 4-5 zile inaintea Buneivestiri. Din punct de vedere astronomic, exact in perioada echinoctiului de primavara. Simetria cu echinoctiul de toamna nu se pastreaza, de 14 septembrie, Ziua Crucii, o sarbatoare ce marcheaza toamna dar cu o saptamana inainte de echinoctiu, toate berzele sunt deja plecate, indiferent cat ar fi vremea de calda.
       Foarte multe berze se pot observa primavara in Oltenia de sub munte. Mult mai multe ca in zona de campie, desi apar si acolo destule. In zona de la poalele muntelui sunt pajisti largi, pline de umezeala, baltite, si berzele in grupuri mari isi refac fortele dupa drum.












       Mancarea berzelor nu e frugala, mananca si insecte si mici soparle dar si broaste, soareci de camp, soparle mari si serpi.










Chiar si serpi veninosi cum ar fi vipere.



       De la Baia de Arama, la Tismana si pana dincolo de Horezu e un arc de cerc de pajisti submontane strabatute, primavara devreme, in lung si in lat, de grupuri de berze. Uneori vezi cate o pereche de berze, probabil cupluri mai vechi deja constituite, sau chiar berze solitare.
























       Zonele de lunca sunt si ele preferate de berze, cum ar fi de exemplu Lunca Muresului.








         Cea mai mare aglomeratie de berze intr-un singur loc, la nivel de sute de berze, am vazut-o pe niste campuri de grau din Dobrogea.  Probabil era un mare palc aflat in migratie spre alte zari, mai la nord, si in acel moment facea doar un simplu popas. Fiind prea departe de mine nu am putut face un plan general ci doar cateva imagini fragmentare, insa delusoare intregi cultivate cu grau erau pline de palcuri mari de berze, unele asezate, unele se mai roteau la inaltime joasa deasupra locurilor pustii.







       Ce mai simpatica imagine cu berze, pe care am vazut-o intr-un singur an, a fost aceea a unui card urias de zeci de berze mergand vara tarziu in urma tractoarelor la arat, undeva in campia olteana. Intoarcerea brazdelor miristilor de grau le dezgolea o intreaga lume de insecte, rame, soareci, broaste, soparle si tot ce mai mananca ele. Probabil erau asa multe fiind si adultii si toti puii crescuti mari deja. 



       In primvara acestui an, aprilie 2013, am revazut scena, la scara ceva mai mica. Un grup de circa 30-35 berze, impreuna cu multi grauri si pescarusi insoteau un tractor in Lunca Dunarii munteana.

        

       

       In general au cate 3-4 pui dar am vazut si cuiburi cu 5 pui.  Rareori am vazut berze in copac insa acesti cinci frati isi luau lectiile de zbor asezati cuminti intr-un copac cu ramuri luxuriante, bogate si intortocheate ca ale unui arbore exotic.






       Prin iulie-august, cu putin noroc, poti gasi astfel de scoli de zbor pentru pui. Unde sunt multe cuiburi de berze, tineretul se aduna la un loc cu dealuri inalte si vai de unde pot exersa planarea, aterizarea si multe alte secrete si amanunte ale pilotajului pe curentii de aer. Unde aglomeratia de familii de berze e mai modesta zborul se invata in familie.







       In general oamenii iubesc si ocrotesc berzele. Cuibarirea unei perechi intr-o curte e semn de noroc, de bogatie. Isi fac cuiburi mari pe stalpi, pe copaci sau pe case. 

















    Mai demult, cand la Dunarea olteana erau multe case acoperite cu stuf se gaseau acolo adevarate "sate" de berze.Acum tigla sau tabla de pe case le prieste mai putin si isi fac cuiburile mai ales pe stalpi dar uneori si pe copaci. Unii oameni le amenajeaza special o roata mare, un cofrag in varful unor stalpi ca sa le fie mai usoara construirea cuibului.








       Totusi sunt precaute cu oamenii. Nu mi-au permis niciodata cine stie ce apropiere. Chiar daca de multe ori locuieste practic in curtea unor oameni nu se naste niciodata vreo relatie cu locatarii de sub inaltimea cuibului ei, fie ei oameni fie vrabiute. Barza e interesata de asezarile omenesti doar pentru oportunitatile de cuibarire la inaltime. 









   Hrana ei nu se gaseste in sat si in curtea oamenilor, ca la vrabii sau gugustiuci, hrana ei e doar la camp, pe islazuri, pe lunci si balti.






      Si totusi pentru cuibaritul pe copaci si stalpi ea prefera invariabil satele si nu stalpii sau copacii din salbaticie. Nu pot sa spun exact pentru ce barza alege asezarile umane pentru cuib si nu stalpii electrici din plina salbaticie, din reteaua care se intinde pe zeci si zeci de kilometri de-a lungul drumurilor pustii. Parerea mea ar fi ca doar asezarile umane ii feresc puii de marii rapitori care mai strabat zonele pustii, de felul acvilelor si vulturilor. Acvilele sunt rare, vulturii aproape au disparut azi la noi insa in conditii de netulburata salbaticie si lupta pentru existenta, in afara oazelor de liniste si protectie oferita de asezarile umane probabil ca si barza ar avea dusmani si pradatori de temut, mai ales pentru puii inca nezburati din cuib.












       Berzele nu au glas insa au un tip de comunicare prin clampanitul puternic al ciocului cu capul dat pe spate. Uneori dau adevarate reprezentatii si "muzica" lor seamana foarte mult cu sunetul de toaca.




       Barza este o pasare care in general traieste in cuplu credincios. Perechile in varsta deja formate din anii precedenti vin din migratie cate doua si se duc direct la cuibul vechi. Unoeri o barza (de obicei masculul) ajunge prima, urmand ca in scurt timp sa soseasca si perechea. Cu greu se pot deosebi femelele de masculi, au penaj si marime identice. Se pare ca femelele ar fi o idee mai mici insa cu ochiul liber nu se poate vedea asta. Juvenilii ajunsi la marimea completa au insa ciocul si picioarele negre, cu cat se maturizeaza cu atat acestea devin treptat de un rosu aprins.




    O barza traieste destul de mult pentru lumea pasarilor, in jur de 30 de ani sau chiar ceva mai mult.


         

     15 iunie 2013. Berzele au puii marisori. Sunt inca "boboci" , in puf alb bordat deja cu negru si grasunei. Unele cuiburi au cate 4, altele cate 3, cate doi pui. Sunt greu de numarat caci sunt la inaltime si se vad doar puii care scot capul. Mama sau tata sta cu ei in cuib si inecarca sa le asigure umbra. E cald, 30 de grade la umbra, peste 40 de grade acolo sus in soare. Stau cu ciocurile cascate si rezista, asa cum o fac in fiecare an. Rezista la canicula, rezista la furtuni si ploi si grindini, rezista si cresc mari.















     2015, primele observatii ale migratiei de primavara. In week-endul 14-15 martie nicio barza la cuib sau pe camp pe linia Dunarii si a apelor mari din Oltenia, cuiburile - numeroase - goale. In 17 martie primii ocupanti ai cuiburilor au inceput sa apara. In zona lacurilor de la Dunare vreo 2 berze pe mlastini, la cautat de hrana, restul 5-6 berze, prin sate, la odihna direct in cuib.



   31.03.2015, cuiburile ocupate, berze pe camp si in cuib. Un exemplar cu perechea lui prindeau broaste pe o mica balta pe camp.











       Alt exemplar , in Dolj, 31.03.2015







16 martie 2018, Lunca Dunarii, Muntenia, majoritatea cuiburilor de barza deja ocupate, unele chiar in pereche










16 martie 2018, Lunca Dunarii, Oltenia, majoritatea berzelor proaspat sosite din migratie aveau ciocul in diverse faze de descuamare.








3 iulie, 2018, Dobrogea



 iulie 2018, cuib cu 5 pui

















13 iunie 2020, MH si DJ




























8 iunie 2020, Dolj












1 aprilie 2021




































mai 2021, Dobrogea









25 apr.2022










2 aprilie 2022









5 mai 2022










27 mai 2022

















8 aprilie 2022


5 mai 2022






3 iunie 2022















14 martie 2023, doua berze din care una inelata in Polonia, ca pui in cuib, in 2011 (varsta 12 ani)


















21 martie 2023








15 aprilie 2024



















mai 2024





14 comentarii:

  1. Aveti un site educativ cu o descriere foarte interesanta ,imi place foarte mult , felicitari si la cat mai multe articole :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va putem gasi si pe facebook?

      Ștergere
    2. Da, am si pagina de Facebook si anume Pasari Romania

      https://www.facebook.com/pasari.romania

      Ștergere
    3. V-am gasit ,va multumesc ca m-ati inclus si pe mine in lista dvs de prieteni

      Ștergere
    4. Si eu va multumesc mult pentru vizita, comentarii si aprecieri!

      Ștergere
    5. Avem o barza cu indoitura din mijloc a aripii ranita, CE putem face?

      Ștergere
    6. Daca nu mai poate zbura sa incercati s-o prindeti si s-o ingrijiti pana se vindeca aripa. Cel mai bine ar fi s-o duceti la un medic veterinar sau chiar si uman sa vada ce fel de rana are la aripa si ce trebuie facut, daca e rana pe piele, daca e fractura, etc. Berzele raspund foarte bine la ingrijirea data de oameni la nevoie, se ataseaza de ingrijitor, primesc mancarea etc O veti elibera cand va fi sanatoasa si capabila sa duca o viata normala in salbaticie. PAna atunci puteti s-o ingrijiti si s-o hraniti cu peste, carne, rame si ce mai doreste ea.

      Ștergere
  2. Buna seara! Indraznesc sa va cer o opinie referitoare la berze si comportamentul lor. Am descoperit recent un proiect care prevede monitorizarea 24h din 24 cu o camera a unui cuib de berze in Carpinis, Timis. Nu dau numele site-ului (nu stiu daca e ok sau poate v-ati dat seama despre ce e vorba). A venit o prima barza in 24 martie daca nu ma insel (masculul). Apoi in 30 martie a venit femela. Au fost ceva batalii la cuib dar pana la urma a ramas o pereche. Masculul a disparut insa in data de 7 aprilie si din 8 aprilie încoace barza a facut cate un ou la inerval de 2 zile (acum are 3 si se pare ca e pe cale sa mai faca unul). Este singura, nu prea paraseste cuibul si are 3 oua. Oare ce s-ar fi putut intampla cu masculul? O fi plecat la alt cuib sau mai degraba a patit ceva? Sau chiar monitorizarea cu camere web ar fi putut afecta viata pasarilor? In anii anteriori se pare ca totul a descurs bine. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stiu camera de la Carpinis. Cel mai probabil masculul a patit ceva rau, dupa constituirea perechii ramane cu ea pe langa cuib, ar fi fost prezent in perioada depunerii oualelor, care trebuiesc fecundate.De multe ori acuplarile au loc chiar in cuib, perechea sta strans unita in perioada cuibaririi. Mai exista si posibilitatea, destul de vaga insa, ca aceste berze sa aiba un comportament oarecum diferit, sa se acupleze undeva la camp, la locurile de hranire pe unde ar rataci masculul. Interesant de urmarit daca se apuca de clocit si de vazut daca ouale sunt fecundate. Daca masculul ar fi murit asa devreme la inceputul perioadei cuibaririi ar fi fost de asteptat sa preia femela vreun mascul ramas neimprecheat. Dar si aici e posibil sa nu fi fost astfel de masculi excedentari, ramasi fara pereche. Camerele nu cred ca au vreo relevanta, probabil ca sunt ascunse si nu par diferite de restul ambientului oricum antropizat. Un deranj la cuib ar fi dus la parasirea lui si de catre femela, sau poate mai ales de catre femela, deranjata la ouat si clocit.

      Ștergere
  3. http://greatnews.ro/s-au-intors-berzele-primele-pasari-au-ajuns-deja-in-romania/

    RăspundețiȘtergere
  4. https://ciao.ro/s-au-intors-berzele-in-romania/

    RăspundețiȘtergere
  5. s-au intors deja in mare parte de pe la jumatatea lunii. Insa anul acesta au dat peste un episod de vreme foarte rea, sa speram ca majoritatea dintre ele vor trece cu bine peste aceasta primire cu zapada si ger.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anul asta 2018 in martie a venit o singura barza. Era foarte frig si a nins. Este 9 aprilie deja si este cald dar tot una singura.

    RăspundețiȘtergere