Translate

vineri, 6 iunie 2014

SFRANCIOC CU FRUNTE NEAGRA (2), Lanius minor

SFRANCIOC CU FRUNTE NEAGRA (2), Lanius minor
       Trebuie sa fac o rectificare. Spuneam in prima mea postare despe sfranciocul cu frunte neagra ca nu l-am vazut mai deloc prin Oltenia. Vazusem in schimb in tot locul sfranciocul rosietic si credeam ca doar acesta domina tinutul, lasand doar marginal loc pentru alte specii de sfrancioc. Iata insa ca experienta de anul acesta mi-a contrazis impresia, am descoperit zone unde sfranciocul cu frunte neagra apare in tot locul parand sa acapareze el de data aceasta tinutul de la sfranciocul rosietic.        Nu era un tinut de podis ca in zona Sibiului unde mai vazusem sfrancioci cu frunte neagra. Era chiar un tinut de campie, coborand pana in Lunca Dunarii, dar si pe valea Desnatuiului.
      Pe cate un copac la marginea drumului sau pe firele electrice isi supravegheau campul de vanatoare, cu tot ce avea el mai frumos pentru ochiul omenesc - lanurile de grau, ierburile intretesute cu maci si albastrele, florile-soarelui micute si flori de camp - culturi agricole cat vezi cu ochii, fara arbusti sau tufisuri. Cate un fir mai inalt de porumb sau de floarea soarelui, cate o palamida mai inalta jucau rolul de post de observatie cand si cand. Dar cel mai mult preferau cablurile si copacii plantati pe marginea soselei.
     Am vazut cateva perechi doar pe marginea drumului, fara sa-i caut special, intr-o zona incepand de la Valea Desnatuiului pana la Dunare. Probabil ca la o cautare in adancimea terenului si avand timp la dispozitie as fi vazut si mai multi.


      Zi cu vant puternic, nu era zi buna nici pentru ei, nici pentru mine. Vanarea insectelor e destul de impiedicata de vant, vanarea fotografiilor si mai mult.Mai ales in camp, in lunca Dunarii, sufla vantul ca pe un culoar, ne zburlea pe toti, pasari sau oameni. Doar ierburile si spicele de grau erau invaluite de vant intr-un mod foarte estetic si plin de poezie,se involburau lanurile mai frumos decat apele. 


         

     Frumoasa campia, campia pura, cu orizont intins si departe, cu pamant fertil cuprins de toate plantele datatoare de hrana. Nu ma asteptam ca sfranciocul cu frunte neagra sa se faca stapan pe campie si lunca dar iata ca asa s-a intamplat. Ma bucur sa aflu acest tinut al sau in care se dezvolta si creste numeric, imi parea o specie destul de rarefiata in ultima perioada, o specie nu atat de infloritoare ca sfranciocul rosietic. Desigur, nu cunosc situatia la nivel de tara dar e bine ca cel putin o bucatica din campia olteana ii asigura sfranciocului cu frunte neagra o casa atat de buna.      Sfrancioci cu frunte neagra in zona de lacuri de campie a Prahovei si sporadic, si in zona de dealuri cu vii.      Primele zile din septembrie, multi juvenili de Lanius minor pe langa coasta marii. Juvenilii nu au fruntea inca neagra, sunt asemanatori femelelor, dar au usoare pete pe frunte, ca un gri patat.5 august 2017, pe o canicula de peste 40 de grade, pe langa miristile sudice atat de cautate de sfranciocul cu frunte neagra.


2 comentarii:

  1. ce frumos! rosul acela intens pe verdele crud e de-a dreptul energizant.
    toate imaginile sunt pe sufletul meu!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere