Translate

joi, 12 iunie 2014

FASA DE MUNTE (3), Anthus spinoletta

FASA DE MUNTE (3), Anthus spinoletta


































         Nu as fi scris inca o noua postare despre fasa de munte daca nu le-as fi gasit de data aceasta in hainele lor frumoase de primavara, penaj in care par pasari deosebite de cele pe care le stim in afara perioadei de cuibarit. 





        Desi suntem la inceputul verii nu numai penajul faselor era "de primavara" ci si intregul lor habitat. Greu cu vara pe varf de munte, vorba proverbului, vine greu, se duce repede si cade intr-o joi. Primavara insa dureaza si lancezeste si se prelinge usor precum apa izvoarelor din ghetarii ravenelor intunecoase.




 Nu sunt ei ghetari in sensul propriu al cuvantului, Carpatii si-au topit demult ghetarii epocii vechi lasand in urma circuri, fagase cu grohotisuri si perlele argintii ale lacurilor glaciare. E vorba acum doar de blocurile de gheata formate din ninsori incapatanate chiar pana in inceput de iunie si pastrate la umbra vreunei creste sau unor stanci uriase.



       Fasele de munte si codobaturile albe se incumeta nu numai sa urce pana aici dar si sa traiasca si sa-si ascunda cuiburile prin iarba.










       Stanca e aproape goala, dezgolita de vegetatie. Doar cateva gentiene curajoase indraznesc sa-si agate cupele albastre de peretele inclinat.




 Imi atrag privirea de departe si incerc sa ma catar pentru a le fotografia. Deasupra stancii observ insa un cuplu de fase de munte, foarte harnice. Cu ciocul plin de insecte pentru pui sau plin cu triluri si cantece pentru entuziasmul si dragostea cu care isi cresc progenitura, e impresionanta hotararea si adaptarea lor la acest mediu .




 Au inceput sa apara dupa altitudinea de 1600 m si au pus stapanire pe stancile de granit in culori galbene, albe, rozalii. Asa este si penajul lor acum, seamana cu culorile si modelul unei marmure sau al unui granit rozaliu cu fine striatii cenusii. 
       Si spranceana alba parca e mai pronuntata acum, se vede bine in contextul deschiderii de nuanta a intregului penaj. 







       Si canta mult, canta si-n felul ciocarliilor , ridicandu-se vertical in aer si prezentandu-si de acolo melodia, sa rasune deasupra crestelor si vailor de sub ea. Nu are aici soarele ciocarliilor, crestele muntilor cheama norii neincetat, e cand nor negru amenintator, cand burnita, cand ploaie torentiala, cand ploaie amestecata cu sfichiuri de gheata. Te si intrebi cum reusesc insectele sa reziste si sa traiasca aici. Eu nu prea vad insectele dar fasa de munte le-a vazut si a si prins cateva.






 La cativa metri dedesubtul platoului inghetat mai multe plante si-au facut curaj si au inflorit, e deja iunie, daca nu se tin de calendar nu vor mai avea timp sa faca fructe si seminte. 







Covorul sarac de vegetatie intretine un covor poate si mai sarac de insecte maruntele care la randul lor asigura viata celor cateva cupluri de fase de munte si a puilor lor. 







       Oricat de mare ar fi curiozitatea sa vad cum arata puii sau ouale faselor de munte nu e bine sa parasesti drumul trasat pentru oameni si sa invadezi spatiul inierbat ce ascunde comorile faselor de munte. Puisorii sau outele pistruiate trebuie sa ramana nestiute, ascunse in iarba si crapaturile stancilor, parintii sa se simta in deplina siguranta.




       Ma multumesc sa ascult de departe cantecul vioi si plin de elan al masculilor de fase si sa privesc perechea care isi face de lucru in apropierea celor 3 cupe micute de gentiana care m-au facut sa ma opresc sub povarnisul alpin de la 2000 de metri altitudine.











   Vara, toamna 2014








20 decembrie 2015, un grup activ de 15-20 de fase ciuguleau din iarba de pe langa Olt, in dealurile calde ale podgoriilor Dragasaniului. frumos loc de iernare gasisera, alaturi de un codros de munte si trei starci de noapte.







sept.2020












27 iunie 2020



























27 august 2020













24 aprilie 2021























































5 ianuarie 2022, la iernat pe malul Oltului





decembrie 2021, la iernat












ian. 2022


8 aprilie 2022, pe malul Bistretului.







26 iunie 2022, in muntii Parangului.








23 octombrie, fasele de munte deja ajunse in zonele de lunca joasa, la iernat sau in pasaj














26 dec. 2022







21 martie 2022, jud. Olt




















3 mai 2023, o pereche







9 noiembrie 2023








25 decembrie 2023











28 septembrie 2024


























 
































2 comentarii: