Translate

joi, 18 decembrie 2014

CORCODEL MIC, Tachybaptus ruficollis
        E vremea aceea de iarna nehotarata. Soarele si-a tras pe obraz un val de ceata si seamana cu o luna.     Alb, palid, ireal, te lasa sa-l privesti cu ochiul sau cu obiectivul si sa-i gasesti eruptii de puncte solare - un manunchi de puncte intunecate intr-o priveliste de alb imaculat.  Din cauza cetii chiar si apa bate spre alburiu , desi a scapat deocamdata de chinga inghetului. 
       Ai zice ca e totul pustiu si incremenit pe oglinda ei daca nu ai observa langa mal un ghemotoc mic de puf, ca un boboc ratacit si pierdut in lumea aspra. E micut, e dragalas, e pufos, dar nu e nici firav si nici naiv intr-ale vietii. 


        E corcodelul mic si stie cum sa treaca iarna grea chiar si fara sa plece spre sud spre tinuturi calde.

       In Oltenia il vad mai ales iarna. Cauta apele Oltului, apele Jiului, sau alte fire de apa si mai firave, cauta lacuri. Treptat treptat menghina ghetii se strange si atunci il vezi cautand mici ochiuri de apa necuprinse de ger, poate spre un mal unde se zbate nelinistita unda, poate pe la piciorul unui pod pe unde mai bate soarele, poate intr-o aglomeratie de rate si lisite care tin apa vie prin miscari rapide si nervoase din aripi, ciocuri si picioare.         E cel mai micut dintre toate aceste pasareturi de balta si cel mai adesea e si solitar, cel putin iarna. L-am vazut uneori insa si in grupuri de cate 4-5, in felul corcodeilor, acolo unde conditiile de trai merita impartite si cu semeni de-ai lui. 
     Vara ramane la noi si cuibareste, mai ales in zona de sud-est a tarii, iar penajul lui incepe sa straluceasca in culoare vesela, roscat-aurie. Lacurile se imbraca si ele in flori galbene si il lasa pe micutul corcodel sa alunece lin printre ele, ca o bijuterie miniaturala.
        Trecerea de la penajul de iarna spre cel de primavara se face repede, pe negandite. La sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie ai impresia ca pe lacul glacial au aparut pasari noi, misterioase. In ianuarie 2016, pe ninsoare

11 septembrie 2016, aparitia primului card mai mare, 10-15 exemplare, pentru iernat pe lacul Bistret sau in pasaj. In duminica precedenta nu era prezent niciun corcodel mic. 

 2018, pe ceata de iarna
27 mai 202226 decembrie 2022

21 martie 20239 noiembrie 2023

24 noiembrie 2023


4 comentarii:

 1. sunt superbe peisajele pe care le-ati ales si pentru astazi! superbe, perfecte!...
  Corcodelul Mic, se incadreaza atat de frumos in peisaj... e frumusel foc!
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 2. imi permiteti, va rog frumos, sa copiez cateva poze dintre cele selectate de dvs. pentru articolul de mai sus, urmand ca eu sa le postez pe pagina mea de Fb, precizand sursa, bineânteles?
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, sigur ca da, Alina. Pentru tine, cu mare drag!

  RăspundețiȘtergere