Translate

duminică, 21 decembrie 2014

CODALB, Haliaeetus albicilla

CODALB, Haliaeetus albicilla

































































      Mi-a aparut atat de brusc si neasteptat deasupra capului incat nu am reusit decat un filmulet de 5 secunde si acela nefocalizat.





    Avea padurea de salcami aproape care l-a ecranat mult prea curand.






    Pentru mine codalbul e o aparitie foarte rara, cred ca in tot Doljul  nu se afla alti codalbi cu prezenta constanta decat acesta (o pereche?) care isi petrece iernile in zona de la Dunare in apropiere de Calafat. Legenda spune ca ar fi o pereche cuibaritoare in zona, se poate, ar fi bine sa fie asa. Codalbul se afla in numar mai mare in Delta, oarecum si in intreaga zona de sud-est a tarii are sanse sa circule mai mult. Prea departe de mine, asa ca pun pentru exemplificarea mai buna a imaginii pasarii niste fotografii facute tot de mine dar cu pasarea in captivitate. Sansele reale ca sa ma apropii atat de mult de un codalb sunt minime, sau chiar inexistente. Pozele din salbaticie permit identificarea si dovedirea intalnirii mele cu pasarea, cele din captivitate ii dezvaluie frumusetea si forta trupului sau maiestuos.






     Primul lucru care te frapeaza in zbor este masivitatea, marimea. Capul pare mai gros, picioarele galbene bine vizibile , aripile late si lungi. Dar ceea ce iti permite sa-l identifici din prima secunda este coada alba, in evantai rotund, cu penele albe rasfirate. 
     Eu l-am zarit de doua ori si pentru asta a trebuit sa ma duc departe, la cca 100 km de casa, special pentru pasari si pentru nimic altceva. Prima data l-am zarit in  15 martie 2014, eram insa in masina  pe o sosea foarte circulata, cea care duce la podul Calafat-Vidin peste Dunare si era imposibila orice fel de oprire brusca. Se cunoaste bine codalbul, nimeni din rapitoarele obisnuite din camp deschis nu mai e asa puternic in statura si cu coada atat de alba. A doua intalnire a fost in  20 decembrie 2014. Nu stiu in ce masura e o pasare cuibaritoare sau doar o pasare care vine la iernat.
       Prin modul lui de hranire codalbul are nevoie de lacuri adevarate, intinse, bine populate cu peste. Doar aici la cotul facut de Dunare la Calafat, cu cateva pungi de apa alaturi sub forma unei salbe de 3-4 lacuri, ar putea sa traiasca si sa se hraneasca vreun codalb. 









    Vorbesc de zona Olteniei, altfel e destul de usor de intalnit daca locuiesti si vizitezi asiduu Delta, sau lacurile intinse din Baragan si Campia Romana. Sporadic mai apare si in Transilvania sau pe marile acumulari de pe Prut. 
        Despre un codalb din zona Calafat salvat de otravire de un localnic care a apelat la ajutorul ornitologilor am citit pe internet. E foarte posibil sa fie codalbul vazut de mine in 15 martie si apoi in 20 decembrie 2014. Eu nu merg des in acea zona, am fost doar de 5 ori in acest an, trei iesiri de sezon rece in care l-am vazut de doua ori, desi vizita mea nu a durat mai mult de 4-5 ore si doua iesiri in sezon cald cand nu l-am vazut. Chiar nu stiu daca cuibareste in zona si mi-ar place sa aflu. Desigur mi-ar place sa cuibareasca dar cred ca ar fi prea frumos ca sa fie adevarat. 
     Juvenilii nu au coada alba inca, au un penaj maroniu patat cu alb pe alocuri. Cea mai buna zona de vazut juvenili este Delta, acolo unde si e zona de cuibarire a speciei. 
      Am citit mai multe informatii despre codalb, unele le redau aici sperand sa fie corecte si provenite din surse sigure. Se pare ca penajul adult cu coada aceea complet alba il capata abia dupa cca 8 ani, au o perioada mai lunga de maturizare. In salbaticie ar trai in medie cca 27 de ani, in captivitate au ajuns chiar si pana la varsta de 45 de ani. Nu-si schimba perechea daca este nevoit prin disparitia prematura a partenerului. 
       E o pasare strict ocrotita, cu pretentii mari de habitat si rara. Se hraneste din apa si in jurul apei, cu vietuitoare ale apelor. Uneori mai mananca si lesuri, de aici apare pericolul de otravire daca mananca un rozator sau altceva otravit, de ex. Pe langa ape are nevoie si de paduri cu arbori inalti pentru cuibarire. In jurul Calafatului exista padure intinsa si batrana de salcami, si palcurile de arbori de pe malurile romanesc si bulgaresc ale Dunarii. Ar exista poate premisele unei cuibariri si aici.







       Codalb e un fel de prescurtare de la denumirea lui intreaga, si anume vulturul cu coada alba. Desi nu este un vultur, este o acvila, insa prezinta asemanari cu vulturii.
       Primavara 2015, o intalnire foarte frumoasa, desi de la mare distanta, cu un grup de cca 11-12 codalbi care se odihneau si pescuiau pe un lac din Dobrogea, in grup. 













17 iunie 2016, un codalb in zona Calafatului, la cativa zeci de kilometri de locul unde l-am vazut de doua ori pe timp d eiarna. Posibila cuibarire in zona.




13 aprilie 2017, Oltenia















decembrie 2017, Oltenia - pe o dimineata cu ceata, poze facute prin geamul masinii.




aprilie 2018, distanta mare




























octombrie 2018, lunca Dunarii, Oltenia





februarie 2019,  pe un camp, unele poze sunt facute prin geamul masinii



























ianuarie 2021







































ianuarie 2021, defileul Dunarii



un adult



16 febr.2021, Oltenia




18 febr.2021, Oltenia








10 aprilie 2021, lunca Dunarii, Dolj




1 mai 2021, Dobrogea





















12 nov.2021, un numar de minim 5 exemplare intr-o zona plina de garlite. Oltenia. 



































































1 ian.2022, Oltenia











5 comentarii:

  1. si eu am citit cateva informatii despre Codalb. am retinut ca este cel mai mare vultur de la noi, are 2,5 m. cu aripile intinse, si are un cuib urias, cat roata carului si este tot mai rar vazut in Delta Dunarii sau pe ostroavele acestui fluviu, de aceea specia este ocrotita prin lege.
    e o pasare foarte frumoasa!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din Delta ne vin vesti bune, se pare ca numarul lor e in crestere. Poate poate voi "prinde" si eu un codalb neblurat in salbaticie dar nu stiu..poate da, poate nu,,,este o aparitie rara , mai ales in afara Deltei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut acum doua saptamani din masina o acvila mare la inaltime mica deasupra Radovanului. Nu am putut sesiza daca avea coada alba din cauza soarelui, insa am observat clar ciocul gros galben pal si o nuanta a penajului brun deschis, brun cenusiu l-am perceput eu, mai decolorat la cap. Am tot cautat poze si singurul care se potriveste cu ce am vazut eu este codalbul.

    RăspundețiȘtergere