Translate

luni, 21 ianuarie 2013

CINTEZA, Fringilla coelebs

CINTEZA,  Fringilla coelebs
       Se pare ca cinteza e o pasare destul de comuna in unele zone.    In orasul meu de campie e o aparitie destul de sporadica la cuibarire. Nici in satele campiei dunarene nu se arata prea des, mai mult la iernare. Am vazut-o insa din abundenta in zona de deal si in zonele bine impadurite, la munte si in toate regiunile cu umiditate crescuta. Zonele aride nu prea sunt pe placul cintezei. Am vazut-o des si aproape de asezarile oamenilor.       Primavara devreme prin pomii abia inmuguriti incep sa se furiseze femele in penajul lor cafeniu cu dunguta alba.Stau cuminti si ascunse in frunzis avand grija gasirii locului de cuib.
In mai si iunie, la vremea cireselor masculii canta de mama focului , mai ales la rasaritul soarelui. Au un cantec frumos si puternic.

       Am vazut multe cinteze prin parcurile statiunilor din zone de padure. Doar cateva exemple: parcul din Moneasa e inviorat de ciripitul si freamatul grabit al cintezelor, parcul din Calimanesti si alte statiuni din Oltenia,  sau pe langa manastirile din Moldova.

     Interesant ca atunci cand fotografiam o cinteza in parcarea masinilor la Voronet cateva localnice taranci au intrat in vorba cu mine si nu cunosteau numele pasarii. Credeau ca este vreun pitigoi, cinteza-pasarea si chiar cuvantul nu le erau prea familiare. E posibil sa fi existat o lunga perioada de raritate a acestei pasari in urma cu ceva decenii si ea sa se fi estompat cumva in memoria satenilor. Astazi insa apare destul de des, am vazut-o in Subcarpatii si dealurile Olteniei,Transilvaniei, Moldovei, prin parcurile oraselor.


      In vara trecuta am vazut o adevarata "invazie" de cinteze la Ranca. De cand se construieste statiunea si se umple de oameni, hoteluri, partii au inceput sa apara in numar mare si pasarile care iubesc aceste "poieni" mari deschise de oameni in mijlocul padurii intunecoase de brazi. In apropiere de apusul soarelui, zeci de cinteze se lasa pe iarba verde a partiilor de ski intrate in concediu de vara si isi fac grabite de treaba.Nu permit o apropiere prea mare de ele, doar unele exemplare sunt mai curajoase. In salbaticia propriu-zisa am vazut mai rar cinteza, ori sunt mai ascunse, ori chiar prefera vecinatatea asezarilor umane.
      Iarna am vazut mult mai mai putine cinteze, sunt partial migratoare, o mare parte din ele, mai ales femelele si juvenilii  zboara mai spre sud. Am vazut insa iarna si stol mic de cinteze dar si cintezoi solitari amestecati printre sticleti sau in stolul de cinteze de iarna. Masculii sunt usor de deosebit de femele, au abdomenul roscat, si fata, pe cand femelele si juvenilii au o culoare mai terna, verzui-maroniu.
juvenil18 si 19 mai 2018, un tatic isi hranea puiul proaspat zburat din cuib


10 martie, zi ploioasa in zona submontana, o zona preferata a cintezelor.10 martie 2021
20 aprilie 2021, cinteza la cuib
21 dec.2021ian.2019


21 decembrie 2022


26 ianuarie 2023


3 august 2023


22 noiembrie 2023

28 noiembrie 2023
9 decembrie 2023


10 decembrie 2023
24 decembrie 20239 ianuarie 2024


16 ianuarie 2024


20 ianuarie 2024

3 comentarii:

 1. Am avut si eu parte sa ascult cantecul cintezoiului, acum spre sfarsit de aprilie, langa Predeal. In zona aceea, pe cararile de munte fugeau dupa musculite o multime de cinteze, chiar in zonele frecventate de turisti. M-am mirat ca le place asa mult sa stea pe langa cararile pe care mergeam si noi. Iar, in poiana de langa Predeal, ne-a cantat un cintezoi ore intregi, cred ca frumusica lui era deja pe cuib si clocea in apropiere, iar el simtea nevoia sa se laude. Un cantec asa frumos si dulce!!!!
  Adina (Casa cu perusi)

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu merg la pescuit la o balta spre Giurgiu nu vreau sa ii dau numele sa nu fiu acuzat că ii fac reclama,pe unul din maluri este o pădure foarte deasă cu pomii care vin pînă în apa.Dimineata ii auzi cântând,sunt foarte mulți ii aud pînă pe la ora 8 după care ii mai aud pe înserat probabil in cursul zilei pleaca la camp..Un cântec ca al cintezoiului puține păsări il au
  .

  RăspundețiȘtergere
 3. Asa este, si canta si foarte variat, si melodios.

  RăspundețiȘtergere