Translate

miercuri, 13 martie 2019

CUIBARIRI TIMPURII - februarie, martie















        Cele mai grabite pasari la cuibarire, din cele comune, din cele pe care le putem vedea in orase, in localitati, in locurile joase si deschise unde locuim majoritatea oamenilor, par a fi din randul corvidelor.    


      Voi scrie aceasta postare doar pe baza observatiilor proprii, facute la cald, nimic preluat din carti sau din alte experiente. Desi am mai observat cuibarirea si in trecut, voi trece aici doar observatiile proaspete, le voi adauga pe masura ce ele vor fi facute. Deci, anul acesta in februarie, primele pasari pe care le-am observat in indeletniciri de construire a cuibului au fost ciorile de semanatura, stancutele si cotofenele. La inceput de martie acestea se aflau deja asezate pe cuiburi, iar din 10 martie pot spune la ciorile de semanatura ca deja s-au asezat la clocit.







       O pereche de gaite, tot din familia corvidelor, isi construia de zor cuibul intr-un conifer, pereche observata in ziua de 9 martie. 

















     Mierlele se aflau, unele dintre ele, deja pe cuiburi, nu le-am deranjat. In anii trecuti, in partea de vest a tarii, in oras, am observat/fotografiat pui de mierla proaspat zburati din cuib in data de 18 martie si anul urmator, 29 martie. Perioada de cuibarire la mierle depinde insa foarte mult de regiune si de micro-habitatul in care cuibareste propriu-zis. 

















      Unele perechi de gugustiuci si de porumbei si-au inceput clocirea primului rand de pui pe anul acesta, si aici depinde mult de zona si de conditiile efective de cuibarit.






    
     In data de 8 martie am vazut un ticlean foarte preocupat sa-si captuseasca scorbura cu material de cuib.



















     Ciocanitorile pestrite mari si de gradina erau deocamdata preocupate cu batutul darabanei, ritualuri nuptiale de inceput de sezon.





      Tot un inceput de sezon, insa unul foarte timpuriu, l-am observat in 21 februarie la ciocarlia de Baragan, am surprins un mascul in dansuri nuptiale infocate, urmate de acuplare. Masculul de ciocarlie de Baragan canta si dansa pe campul de grau mititel, cu ridicari de coada, scuturaturi din aripi si capul foarte tantos ridicat. Dansul femelei era mult mai submisiv, cu plecaciuni si asezari, miscari precursoare acuplarii propriu-zise.









        Doua perechi de vanturei par sa fi intrat la cuibarire, dar nu am dovada clara.


      Dealtfel la mai multe pasari am observat ceva ce pare comportament de cuibarire, insa nu le voi trece aici decat pe cele la care am dovada clara, la care am vazut cuibul, sau pe care le-am vazut aducand material de cuib.
         Nu cuibaresc la noi, totusi a fost foarte interesant sa gasesc un grup de 6 ferestrasi motati, in dansuri nuptiale, la mijloc de februarie. Erau doi masculi si patru femele, masculii faceau miscari specifice cu intinderi din gat si strigate, dar ce era cel mai interesant e ca le faceau sincronizat, pareau ca danseaza in tandem. Am reusit sa surprind o parte din acest dans inedit, era fascinant sa vezi cei doi masculi cum se aliniaza si executa aceleasi miscari in sincron, ca sa impresioneze cele 4 femele.





20 februarie, perechi de cormorani mari pareau sa fi inceput deja clocitul, sau cel putin ocupasera cuiburile in vederea depunerii oualor.






17 martie, un mascul de pitigoi sur cu ofranda de hrana pentru partenerea lui, ritual de curtare in jurul unui loc ce parea potrivit de cuib. 


22 martie, o pereche de pitigoi mare in amenajare de cuib, aduceau materiale - iarba uscata - intr-o scorbura



15- 22 martie, am observat 3 perechi de ulii pasarari, una dintre ele ducea crengute la cuib.




23 martie, o pereche de vrabiute duceau material la cuib, crengute si frunze uscate



....sfarsit de martie, si o pereche de vrabiute de camp, Passer montanus






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu