Translate

vineri, 1 martie 2019

CIOCARLIE MICA, Calandrella rufescens

CIOCARLIE MICA, Calandrella rufescens

lesser short-toed lark


calandrella rufescens

lesser short-toed lark

lesser short-toed lark














        O zi obisnuita din viata unei ciocarlii mici, ratacita. Prezenta ei in Romania e de exceptie, prin raritate, insa mica pasare dadea impresia ca se simte atat de bine si la ea acasa, incat parea nascuta, crescuta si croita pentru mica poteca de langa lac.

lesser short-toed lark

lesser short-toed lark




      Parea casa ei, mai ciugulea niste seminte cazute pe jos, ori poate musculite - oricum erau atat de mici incat pareau imaginare - se mai oprea si se punea pe cantat. Canta maruntel si melodios, dar cu atat de multa insufletire incat pana si eu ma asteptam sa apara vreo ciocarlie-domnisoara cu care sa intemeieze un popor de ciocarlii in noul teritoriu cucerit. Am inregistrat cantecul dar, din pacate, vantul cel rau mi l-a acoperit cu zgomotul lui. Canta atat de des, si atat de frumos si indelungat, incat l-am putut clasifica cu precizie ca fiind un mascul.
       Slabe sanse sa-l auda vreo femela, specia lui traieste departe de Romania, cand si cand mai apare vreun ratacit. Ratacitul nostru nu parea insa dezorientat, teribil ce-i placuse noul lui loc de iernare, si voia cu orice pret sa-si aduca o sotie si sa devina, din specie accidentala, specie cuibaritoare.


lesser short-toed lark




ciocarlie mica

lesser short-toed lark, https://pasariromania.blogspot.com/

      Se numeste ciocarlie mica, aparent e si mai micuta decat ciocarlia de stol, specie cu care se inrudeste strans. Nu le-am putut vedea una langa alta ca sa le pot compara, vecini de loc erau doar un ciocarlan si o presura de stuf, barbatusi si ei. Nu pareau sa fie deranjati unii de ceilalti, ba chiar cu barbatusul de presura de stuf mai impartea o samanta-doua, sa-i treaca de urat. 

https://pasariromania.blogspot.com/




lesser short-toed lark






      Stiam de existenta ciocarliei mici in zona si mi-am dorit mult sa vad specia, dar nu am cautat-o in mod special, mai ales ca eu credeam ca la apropierea primaverii va fi plecat deja demult. M-am gandit destul de mult daca sa sar sau nu niste munticei de pamant si pana la urma i-am sarit, si i-am sarit cu folos. Dintr-o groapa de namol mi-a zburat de la picioare micuta ciocarlie si am recunoscut-o instantaneu. O mai vazusem in poze, nu ca as fi avut onoarea sa mai vad pe viu un alt exemplar, altul decat frumosul barbatus care a zburat la cativa metri in fata mea. Dupa ce si-a stabilit el singur distanta la care sa ma lase sa il admir, a inceput sa isi vada de treburi, ciugulit si cantec, iar cantec si iar ciugulit. 










     Uneori se ascundea in ierburi, uneori iesea in poteca. De cantat prefera sa cante de la sol, dar oarecum mai in iarba. Pozele merg in crescendo, de la foarte departe, la mai aproape , la si mai aproape , si apoi la zero...cand ma lacomesc prea mult cu distanta, pierd totul intr-o secunda. Cand am rupt pactul distantei regulamentare a zburat in pietre si stuf si nu l-am mai gasit. De fapt, poate nu apropierea mea l-a determinat sa zboare brusc ci terminarea teritoriului, a mers in linie dreapta o anumita lungime dupa care s-a reintors s-o ia de la inceput. 







     I se potriveste numele de ciocarlie mica, pe langa faptul ca e mica la trup e si foarte dragalasa, ciocul scurt, capul rotund, bucalat, pare un copilas al celorlalte ciocarlii. Pare, dar nu este, exemplarul vazut de mine era chiar un deplin si temerar mascul adult al speciei.
      Cine stie prin ce concurs de imprejurari o fi ajuns la iernat in Romania, poate accidental, sau poate deliberat, o fi vrut sa caute noi teritorii, pasarile nu sunt chiar atat de neajutorate sau confuze pe cat le credem noi. Eu nu cred totusi ca il va auzi si ii va raspunde vreo femela de ciocarlie mica, daca nu-si paraseste locul lui cel drag, dar nici asta nu se stie niciodata. E drept, limitele de areal ale unei specii nu se incalca cu una cu doua, orice extindere necesita un foarte stufos concurs de imprejurari favorabile. Asa ca sa nu anticipam, cu exagerat optimism. Deocamdata sa luam prezenta ciocarliei mici ca ceea ce este, o prezenta accidentala la iernat, a unui mascul.





















    Arealul ciocarliei mici este la sud de Romania, in sudul Europei si nordul Africii. Prefera terenurile aride, joase, cuibareste pe sol, si se hraneste cu seminte si insecte din astfel de zone. Sunt mai multe subspecii, in functie de zonele geografice in care traieste, la noi cel mai probabil pot aparea ciocarlii mici din subspecia de stepa, sau din subspecia din Turcia, malurile Marii Negre oricum.  In Romania se asezase tot aproape de mare, pe malul unui lac, cu influenta marina moderatoare. Eu am vazut-o intr-o zi insorita, desi foarte vantoasa, parea un climat bland si favorabil, asa cum ar avea nevoie o pasare sudica. Insa climatul la noi poate avea rabufniri dure de iarna, cu ingheturi, cu ninsori, cu viscole, din pacate nu am mai putut urmari prezenta si comportamentul ei in fata unor astfel de valuri polare si nici intrarea in primavara propriu-zisa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu