Translate

miercuri, 8 iulie 2020

BIODIVERSITATEA IN PADURILE DE SALCAM(2), Pasari

BIODIVERSITATEA IN PADURILE DE SALCAM(2), Pasari



      Numarul speciilor de pasari in padurea de salcami este foarte mare. Acestea folosesc padurea in cele mai variate moduri si pentru cele mai variate trebuinte. 
       O prima categorie este cea a pasarilor care se hranesc cu insectele si semintele plantelor adapostite de padure, sau aflate chiar pe trunchiul si in frunzisul salcamilor,  foarte multe fiind care si cuibaresc in padure, folosind deci oportunitatea oferita de copaci si subarbusti pentru locuri de cuibarire. O foarte larga categorie este cea a pasarilor care in pasaj sau la iernare folosesc padurea ca loc predilect de popas sau de stationare mai lunga pe timp de iarna. Daca padurea este in apropierea apei, asa cum este la Dunare, multe specii care au nevoie si de apa si de copaci aleg ca tarm al Dunarii de poposire doar pe cel "imbracat" in padurea de salcami. Pe langa pasarile de padure, o categorie importanta o formeaza in mod special la padurea de salcami, pasarile care in mod obisnuit traiesc in spatii deschise. Padurile de salcami sunt adeseori foarte luminoase, au multe poieni interioare, multe luminisuri si acolo traiesc, cuibaresc, se hranesc, vaneaza, o gama intreaga de pasari mai obisnuite in camp deschis. 
      Multe pasari se inscriu simultan in doua sau chiar trei categorii, adica si cuibaresc, si se hranesc, si ierneaza. 
     Cele mai obisnuite si mai des intalnite pasari din padurea de salcami sunt, bineinteles, acele pasari care prefera habitatul impadurit in general, al padurii de foioase. Cum zona de lunca si de sud a tarii, unde se afla cele mai multe si mai mari paduri de salcam, este foarte ofertanta, aceste specii sunt si multe dar si abundente in indivizi. 
      As enumera aici PITIGOIUL MARE,













PITIGOIUL ALBASTRU,









 PITIGOIUL SUR,
















 CINTEZA, foarte frecventa, mai ales la cuibarire



















PITIGOIUL CODAT,



 STICLETELE, o pasare care chiar prefera salcamul la cuibarire, si padurile de salcam.





















FLORINTELE,







 MUSCARUL SUR, foarte frecvent, cuibaritor, prezenta sigura in inima cea mai adanca a padurilor de salcam,






















 MUSCARUL GULERAT, in pasaj si cuibaritor,




 foarte probabil si MUSCARUL SEMIGULERAT, a carui patrundere dinspre sud e in plina desfasurare, padurile de salcam fiind in prima linie si corespunzand din plin cerintelor lor de hrana si cuibarire.
     MUSCARUL NEGRU, in pasaj in padurile de salcam din sud,




CANARASUL, cuibaritor uneori, alteori doar in trecere, popas si hranire, primavara sau toamna.













    Foarte numeroase sunt speciile si exemplarele din neamul silviilor, pitulicilor , privighetorilor, frunzaritelor si altor specii asemanatoare, acestea si cuibarind, si hranindu-se, folosind intens padurea si in perioada de pasaj.

SILVIA DE CAMP, foarte numeroasa la toate lizierele





SILVIA MICA,






SILVIA CU CAP NEGRU



























SILVIA DE ZAVOI, o pasare foarte ascunsa care cuibareste si trece in pasaj in padurile de salcam din lunca.
Desi eu nu am fotografiat, exista si SILVIA PORUMBACA.

Numeroase sunt pitulicile, si la cuibarire dar mai ales in pasaj, PITULICEA MICA





PITULICEA FLUIERATOARE, o preferinta a ei la pasaj fiind aceste paduri de salcam din lunca, se vad stoluri numeroase in luna martie.




PITULICEA SFARAITOARE, eu personal am vazut-o doar la pasaj, posibil sa fie si cuibaritoare






CODROSUL DE MUNTE, in salcamii din apropierea localitatilor, se hraneste deseori, foloseste ca loc de panda, etc.



CODROSUL DE PADURE, o prezenta si mai obisnuita in aceste paduri decat codrosul de munte, care e prezent doar in palcurile de salcami din localitati. PRIVIGHETOAREA prefera la modul absolut aceste paduri, este regina acestor paduri, si in zonele cu subarboret si in cele de salcam pur plantat des. In lunile mai si iunie aceste paduri rasuna de cantecul privighetorilor, cu o densitate neintlanita de mine in niciun fel de alt habitat. Dar, foarte greu de fotografiat, prefera desisurile, locurile cu cea mai mare densitate de salcami. Usor insa de auzit, pare ca intreaga padure e parcelata in teritorii de privighetoare.




  Sunt prezente ambele privighetori, si PRIVIGHETOAREA ROSCATA si PRIVIGHETOAREA DE ZAVOI.
   Frunzaritele sunt cele care prefera aceste paduri, le plac foarte mult si se intalnesc in numar mare, luandu-se la intrecere in sonoritate cu privighetorile, pe alocuri cantand si mai variat si mai frumos. FRUNZARITA GALBENA









 e cel mai mult intalnita, insa in padurile de salcam din sudul Olteniei poate fi intalnita si FRUNZARITA CENUSIE.

      La liziera padurii si in poieni si chiar si in padure, cuibareste CIOCARLIA DE PADURE, cantecul ei este un cantec timpuriu, de luna martie-aprilie in padurea de salcam.




       FASELE sunt prezente, eu am vazut stoluri intregi de FASE DE PADURE, primavara, sunt primele lor locuri de popas si hranire.




     La iernare apar la marginea padurii de salcam de pe langa ape si FASELE DE MUNTE, si FASELE DE LUNCA, in numar mai mic. Daca de hranit cauta hrana mai ales pe langa apa, loc de adapost gasesc in salcami.  

       Pasari cu frecventa mult crescuta fata de alte paduri sunt PUPEZELE,

















 CUCUL,




















cuc mancat de uliul porumbar in padure


GRANGURII, o specie simbol a padurii de salcam, prezent in numar foarte mare, densitate crescuta in toate masivele de salcam, aolo traieste, se hraneste, cuibareste, isi creste puii, se pregateste pentru migratie. 










 si, in mod interesant dar explicabil, PRIGORIILE








 si DUMBRAVENCILE.  










    FAZANUL e foarte prezent in majoritatea acestor paduri, cuibareste la adapostul padurii, si doarme noaptea in copacii din padure. Prezenta lui e cu atat mai mare cu cat prin aceste paduri trec si paraie sau exista balti.
    O alta categorie foarte bine reprezentata este cea a ciocanitorilor. Poate si pentru faptul ca sunt mai vizibile, insa padurea de salcam mi s-a parut cea mai bogata in specii de ciocanitori. Cu exceptia ciocanitorii cu trei degete, strict montana, si, probabil, a ciocanitorii cu spate alb, tot montana desi nu categoric, absolut toate speciile de cioanitori de la noi traiesc, cuibaresc si ierneaza in padurile mature si intinse de salcam.

    CIOCANITOAREA PESTRITA MARE, cuibarire, hranire si iernare, cand spun hranire ma refer chiar la trunchiurile de salcam unde gaseste o mare bogatie de larve. 





















la cuib, in trunchiul salcamului




     Acelasi lucru se poate spune si despre CIOCANITOAREA DE GRADINI, salcamii fiind printre arborii ei preferati, 










CIOCANITOAREA PESTRITA MICA, foarte frecventa








CIOCANITOAREA DE STEJAR, 











    Aceasta specie am avut ocazia sa o urmaresc chiar intr-un amestec de stejar si salcami si am observat-o hranindu-se, cuibarind si stationand numai pe salcami, ignora stejarii aflati in imediata apropiere. 








CIOCANITOAREA SURA



 si CIOCANITOAREA VERDE, sunt atrase aici si de multitudinea de musuroaie de furnici din zona calda, insorita, a padurilor de salcami.







  

O prezenta care la inceput mi s-a parut incredibila, credeam ca CIOCANITOARE NEAGRA cuibareste doar in padurile de munte, insa apoi a devenit o observatie obisnuita, si la vreme de cuibarire si la vreme de iarna:ciocanitoarea neagra.





    CAPINTORTURA este o prezenta cuibaritoare foarte bine ancorata in padurile de salcam, mai ales cele de la Dunare, cel putin acelea fiind cercetate de mine mai des.










    Padurea de salcam este o padure mult iubita si cautata de TURTURELE, pe langa privighetori, padurea rasuna in mai, iunie, iulie chiar, si de cantecul lor, este exact habitatul care le trebuie, arbori desi, cu coroane bogate pentru cuibarire, dar si luminisuri multe.













   PORUMBELUL GULERAT este iar o prezenta nelipsita si la cuibarire si la iernare.






   Este foarte posibil sa cuibareasca si PORUMBELUL DE SCORBURA, desi e prezent in zona, vazut de altii, eu nu l-am gasit inca.
    GUGUSTIUC am vazut des cuibarind in salcami, este unul din arborii lor preferati in zonele de perdele, liziere in apropiere de sat, palcuri izolate de salcami.
     Intr-o poiana nu foarte mare si destul de presarata cu arbori mici de salcam am vazut o PRESURA DE GRADINA cu juvenilii proaspat zburati din cuib. Primavara, sunt vizibili multi masculi pusi pe cantat. Asadar, presura de gradina e o specie care si traieste si cuibareste in padurea de salcam.










    Tot in interiorul padurii, in zonele cu luminisuri am vazut SFRANCIOC ROSIATIC, perechi, folosind padurea la hrana si la cuibarit.







    O prezenta foarte mare si predilecta o au insa SFRANCIOCII CU FRUNTE NEAGRA. Pe acestia i-am vazut nu numai in luminisuri ci chiar si in zonele compacte de arbori mari, stufosi, maturi, in dansuri nuptiale, in lupte teritoriale, cu juvenilii, cantand, etc...padurea de salcam le este casa din toate punctele de vedere, o specie emblema pentru zonele impadurite cu salcam.








    La vreme de iarna, la liziera si in poieni am vazut SFRANCIOCUL MARE care vine special la iernat in astfel de zone.





    GRAURUL este foarte prezent, la cuibarire, la hranire, la stationare pe timp de pasaj de primavara si iernare.













     La iernare este prezent in numar mic graurul mai ales in stoluri mari de COCOSARI,  care aleg des padurile de salcam la iernare, fiind vazuti usor la aproape toate lizierele.










    printre ei uneori se vad si STURZII VIILOR 




In padurile de salcam din Oltenia, STURZUL DE VASC este o prezenta nelipsita pe timp de iarna.







MUGURARUL, prezent la iernat in padurea de salcami



   MIERLA.





























 O prezenta nelipsita in padurile de salcam din lunca Dunarii si de peste tot, in numar ceva mai mic decat mierla dar mereu prezent, este STURZUL CANTATOR.














     MACALEANDRUL, in numar  mare in pasaj, si in numar destul de bun la cuibarire,




 la fel, PANTARUSUL.




  Pe timp de iarna, in toate padurile de salcam apar stoluri intregi de CANEPARI, (stoluri foarte mari in zona de padure de salcam din Mehedinti, Gogosu, Vrata, etc.)








de CINTEZE DE IARNA, 
























de SCATII,



de PRESURI GALBENE,





MUGURARI








la liziera apar si 

PRESURI SURE in stoluri pe timp de iarna si pasaj. 




BOTGROSII apar si ei, nu i-am vazut cuibarind, e posibil sa si cuibareasca, insa numarul lor e mare la iernare mai ales. Pentru ca sunt prezenti si vara cuibarirea lor in aceste paduri este destul de sigura.







  
     ACVILA MICA, o prezenta rara in Oltenia, prefera padurile de salcam situate in preajma Dunarii si a lacurilor, folosind padurea pentru cuibarire si apa si tarmul apei pentru vanatoare. Bineinteles ca vaneaza si in locurile mai deschise din interiorul padurii, foloseste deci padurea din plin, ca loc de trai, de vanatoare, de hrana, de cuibarire.
padure de salcam Hunia-Maglavit
  Foarte multe alte pasari rapitoare de zi cuibaresc in padurea de salcam, vaneaza, traiesc pe parcursul celor paru anotimpuri, fiecare specie dupa caracteristicile proprii. 
    SORECARII COMUNI cuibaresc, vaneaza, ierneaza, in numar mare in toate padurile de salcam, e o prezenta obisnuita nu numai la liziera ci si in interior.








Pentru cuibarire, padurea de salcam este una din padurile  preferate de VIESPAR. Copaci inalti din belsug pentru cuibarire dar si o mare bogatie de insecte din speciile preferate de viespar, padurea fiind insorita, inflorita si aleasa predilect de acest gen de insecte.








    Si ULIUL CU PICIOARE SCURTE, o  alta specie iubitoare de locuri calde, alege padurile de salcam pentru cuibarire si aproape ca nu se desprinde  de ele, pe toata perioada cat stau la noi. In cazul lui nu bogatia de viespi il atrage ci bogatia de reptile si lacuste si pasarele mici. E una din pasarile emblema a acestor paduri, cuibareste an de an in multe dintre ele, putand fi bine observat la vanatoare, la zburatul juvenililor, la ritualul nuptial, la strangerea pentru migratie.









    Nici ULIUL PASARAR nu lipseste,











 si nici ULIUL PORUMBAR, acesta pradand si hranindu-se din belsugul de pasari, am vazut si cuc pradat de uliul porumbar.





     O prezenta frumoasa, la cuibarire, o are in padurea de salcam SOIMUL RANDUNELELOR, am observat o pereche in padurea de salcam din zona Maglavitului, alta in padurea Vrata, in salcamii de la Gruia.



     In padurea de salcam cuibareste cu mult succes si VANTURELUL ROSU, o prezenta comuna si frecventa.








   CODALBUL este o prezenta rara in Oltenia, insa o prezenta legata foarte mult de padurile care strajuiesc tarmul. Exista si cateva puncte de cuibarire, codalbul nu viziteaza tarmul Dunarii din Oltenia in lipsa arborilor inalti, salcami batrani sau palcurile de plopi intercalate in padure.




   In aprilie 2021, am vazut in repetate randuri codalb patruland intre padurea de salcam si balta, in lunca Dunarii, Dolj, foarte posibil sa fie cuibaritor in padurea de salcam si folosind balta de la nord de Dunare si padure ca punct de hranire.



  La iernare, daca padurea de salcam este intr-o zona apropiata apei, asa cum sunt cele din lunca Dunarii, apar frecvent SOIMI CALATORI si SOIMI DE IARNA. Acestia folosesc padurea ca adapost si ca loc de observatie, hranindu-se deseori nu numai cu pasarile de apa dar si cu pasarelele care ierneaza in aceste paduri. 






soim de iarna cu pitigoi codat in gheare





  AUSELUL CU CAP GALBEN, eu personal l-am vazut in padurea de salcam in pasaj si la iernare, nu si la cuibarire, ceea ce e perfect normal, auselul fiind o pasare de munte, de padure de conifere in ceea ce priveste cuibarirea. 



      Acelasi lucru il pot spune si despre AUSELUL SPRANCENAT, foloseste padurea de salcam pentru hranire si stationare in pasaj. Auselul sprancenat cuibareste la munte, in conifere si nu ierneaza la noi.



       Vrabiutele sunt si ele prezente, VRABIA DE CASA, mai putin, insa exista, mai ales la marginea padurilor in apropiere de localitati, 


multe VRABII DE CAMP,






 iar in sudul Olteniei, si VRABIA NEGRICIOASA,  am vazut o colonie in salcam si in padurea de salcam, din sudul Bistretului.







TICLENII,













 cojoaicele, sunt prezente foarte obisnuite. In plus pe langa COJOAICA DE PADURE,




in salcametele de la Dunare in Oltenia cuibareste si COJOAICA CU DEGETE SCURTE.



BARZA ALBA in poienile mai mari din interiorul padurilor de salcam de lunca, foloseste destul de intens pajistile ramase umede  printre salcami, fiind atrasa probabil de multitudinea de broaste care mai raman acolo mult timp dupa ce stepa fara padure sau perdele de protectie se usuca.

    Daca barza alba este o prezenta sporadica in padurile de salcam, mai mult in perioadele de seceta intensa cand mlastinile in camp deschis se usuca, in schimb BARZA NEAGRA prefera si alege padurile de salcam pentru cuibarire si hrana, in toata zona de lunca. Bineinteles este vorba de acele paduri mari, cu arbori de salcam seculari poate, sau de multe decenii, cu coroane foarte dese si zone umbroase. Am asistat odata la un dans si cantec de imperechere ale unei perechi de berze negre in umbra padurii de salcam.






        BOICUSUL nu pare a fi o pasare de padure, totusi cuibareste si foloseste arborii plantati in apropierea apelor, l-am vazut odata cuibarind intr-o perdea de salcami in imediata apropiere a apei.



Corvidele sunt prezente in padurile de salcam, mai ales speciile interesate de habitatul impadurit, mai putin cele de camp deschis. Cu toate acestea am vazut CIORILE DE SEMANATURA foarte interesate de anumite perdele de salcami, cu arbori inalti, unde isi fac cuiburile. De aceste cuiburi profita uneori si VANTUREII DE SEARA sau vantureii rosii.








 Am vazut in interiorul padurilor de salcami CIOARA GRIVA.









 o singura data CORBI, 



In aprilie 2021, am vazut pereche de CORBI la cuibarit in padurea de salcam de la Piscu Vechi, Dolj. Faceau drumuri dese spre inima padurii, un du-te vino intens, specific probabil perioadei de hranire a puilor. Coronamentul de salcam era foarte des deasupra mea si foarte intins, asa ca am reusit sa fac poze doar prin hatisul de crengi.





frecvent la liziere COTOFENE, uneori si in poienite cu salcami foarte spinosi de inaltime mica unde isi fac cuibul,



foarte des in interiorul padurii GAITE.



   Din neamul strigiformelor cuibaresc cu siguranta, si in numar destul de mare, CIUSII si CIUFII DE PADURE. O parte din ciufii de padure pot avea si colonii de iernare aici, in zonele mai intunecoase, mai dense. CUCUVELELE nu fac mofturi la salcamii din apropierea satelor. Pe acestea le-am vazut, auzit, fotografiat, semne ale lor. Nu am intalnit  huhurez mic in padurile din lunca Dunarii insa in alte paduri, sau chiar in cele vizitate de mine e foarte probabil sa se gaseasca. Pasarile de noapte sunt greu de decelat daca nu locuiesti chiar in zona si vii doar in calatorii de o zi-lumina. 
pene de Asio otus in padurea de salcam


Cu siguranta traieste aici, in numar destul de bun, CAPRIMULGUL, desi eu nu am reusit inca sa il fotografiez l-am vazut fotografiat si semnalat in aceste paduri de alte persoane.
     Pasarile de apa ar trebui sa lipseasca cu desavarsire dintr-un habitat de padure si totusi am vazut in padurea de salcam STARCI CENUSII, EGRETE MICI,







 EGRETE MARI si un PRUNDARAS GULERAT. Erau ochiuri mici de apa in interiorul padurii, insa aceste pasari folosesc si copacii la cuibarire. Posibil si prundarasul sa fi cuibarit undeva pe tarmul ochiului de apa din padure, cert este ca se hranea acolo.



    Ratele salbatice pot fi o priveliste neobisnuita in padurea de salacm, si totusi ele exista, folosesc si ochiurile de apa sau paraiele din interiorul padurii dar mai ales cauta locuri de cuibarire, RATA MARE nefiind neaparat cuibaritoare in stuf, ci in scorburi de copac, gramezi de doboraturi de padure sau maracinisuri. Padurea de salcam ofera astfel de locuri.

    In pasaj si la iernare chiar, padurile de salcam sunt vizitate de BRUMARITA DE PADURE.


    Lista de pasari ramane deschisa, pe masura ce voi face noi vizite si observatii in padurile mari de salcam voi adauga aici, fie noi specii, fie noi ipostaze pentru speciile deja mentionate. 
      Un fragment de concert de luna iunie, cantec simultan de privighetori, granguri, pupeze, frunzarite galbene, vanturei rosii, cuc si ulii cu picioare scurte, turturele, porumbei gulerati, cinteze, pitigoi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu