Translate

vineri, 20 februarie 2015

ULIU PASARAR (1), Accipiter nisus

ULIU PASARAR (1), Accipiter nisus
























































































        Pe acelasi teren cu uliul porumbar vaneaza de ani buni si uliul pasarar. Nu se incurca unul pe celalalt, nu se alunga, nu-si sunt rivali. Fiecare are tipul sau de prada. Uliul pasarar nu poate vana gainile, gugustiucii, sturzii, ciocanitorile uliului cel mare si nici acela nu se uita la maruntisurile uliului pasarar. 
   Uneori uliul pasarar mai vine in curti, pandeste si ia puisori de gaina, dar doar din cei mici pana intr-o luna, in puf sau pene marunte. In rest prada lui principala sunt pasarelele care se aduna pe acel teren ca atrase de un magnet.





















    Anul acesta am numarat deja 18 specii cuibaritoare pe o suprafata de circa un hectar cu o mare varietate de vegetatie si situat intre doua ape curgatoare. Din aceste pasarele o mica parte ajung in meniul uliului pasarar. Nu multe, caci terenul de vanatoare al uliului se intinde pe o zona mai larga si raportul numeric intre prada si pradatori e exact cat trebuie si cat spune balanta naturii. 








     La fel de dese si bruste sunt si intalnirile mele cu acest uliu. Ma plimb prin desis cu ochii dupa pasari si deodata dau nas in nas cu uliul cel mic. Ne privim o secunda, dupa care se intorce cu gratie dar si cu rapiditate maxima si dispare instantaneu dupa draperiile de crengi si frunze. 



   Ii zic uliul cel mic pentru ca seamana foarte mult cu uliul gainilor, caruia ii spun uliul cel mare, intre ei fiind o diferenta de talie marcata. Adultul pe care il vad eu vara si iarna acolo are un penaj gri intunecat cu reflexe albastrui, semn ca este mascul. Femelele si juvenilii sunt de culoare cafenie. Au partea ventrala cu dungi orizontale multe si subtiri, de culori in alternanta, alb cu gri. E modelul de penaj denumit in popor '"porumbac". Deasupra ochiului are spranceana alba caracteristica, capul micut si ciocul incovoiat.
    Seamana destul de mult cu un cuc, dar cucul are un cap mult mai blajin, cu cioc subtirel, un aspect mai bland. Datorita acestei mari asemanari ca marime si model de culori, inclusiv variatia la femele-masculi, exista si o credinta gresita, o superstitie: oamenii nascocisera legenda ca pasarea cuc se transforma toamna in uliu. Toamna cucii dispar din paduri in migratie, in schimb ulii pasarari raman pe terenurile lor, descurcandu-se cu hrana foarte bine si iarna.








       Ca si uliul porumbar si cel pasarar este in principal un uliu al habitatului de padure, dar nu e deranjat nici de mediul antropic. Vine in sate, chiar si in orase, peste tot pe unde e vegetatie deasa cu pasarele.







      Cum sta si pandeste timp indelungat ascuns bine prin frunzisuri nu rareori l-am vazut plecand tam-nesam, din apropierea mea, cand isi dadea seama ca ii stric panda. Intotdeauna el ma vede pe mine primul si actioneaza in consecinta. Nu prea imi fac mari sperante sa-l prind vreodata la o poza mai clara in camp deschis. 
  In zbor am ocazia sa-l vad doar cand il gasesc lastunii si randunicile si ii fac o galagie uriasa in jurul locului unde il depisteaza. Atunci se ridica putin deasupra padurii incercand sa-i goneasca pe galagiosii care il dau de gol, dar fara succes. Insotit de alai pleaca in zbor si face manevre sa-si piarda urma dupa care revine la panda lui, tupilandu-se pe la mijlocul arborilor, din creanga in creanga.








     Gasesc prin iarba in urma lui pene micute, puse roata, de la pitigoi, silvii, vrabiute de camp si altele pe care nu pot sa le mai identific.












      Repet insa, de cand urmaresc eu locul, in conditiile unei vanatori constante si asidue atat a uliului porumbar cat si pasarar, efectivul de pasarele e in continua crestere, noi si noi specii se adauga la cuibarit in fiecare an. Locul este de asemenea zilnic frecventat de un numar variabil de pisici, 3-4 de permanenta, si 3-4 vizitatoare ocazionale. Si totusi echilibrul naturii  e atat de puternic, incat lantul trofic ramane la fel de stufos, complex si complet pentru toata lumea.
Mai 2016, ulii pasarari in alte locatii
































   











22.01.2018, Craiova


februarie 2018, Gorj



















decembrie 2018, Dolj si Gorj





2019






















































































.........



















o pereche, 2019






































2019

































































ianuarie 2020, uliu pasarar tanar












































22 ianuarie 2021

















16 febr.2021, Oltenia




august 2019, Ranca




20 sept.2021, Ranca






sept.2021, in ceata deasa, sus la munte
























24 dec.2021, Oltenia




febr.2019































27 nov. 2022









1 dec. 2022





 2 decembrie 2022








9 decembrie 2022







28 noiembrie 2023






2 comentarii: