Translate

marți, 6 mai 2014

VANTUREL DE SEARA, Falco vespertinus

VANTUREL DE SEARA, Falco vespertinus
             I se spune vanturel de seara intrucat are o predilectie pentru vanatoarea pe inserat.        Mie imi place sa-i spun vanturelul de ploaie, nu pentru ca specia ar face ceva deosebit pe timp de ploaie ci doar pentru ca cea mai semnificativa intalnire a mea cu aceasta pasare a avut loc pe o ploaie mare, atat de mare incat vanturelul a uitat de sfiala fata de oameni si a acceptat sa stea relativ aproape de mine pana trece urgia.

       E o pasare destul de rara la noi, prefera stepa adevarata, de aceea se gaseste mai mult in zone din vestul tarii spre stepa panonica si in stepa dobrogeana. Provenienta ei este mai curand stepa asiatica, de fapt acea zona cu caractere specifice care incepe in Asia in zona muntilor Altai, lacul Baikal si se termina in Europa de Est si Central-Estica.
         Habitatul care ii place cel mai mult presupune si campuri intinse si ceva padurice si eventual si vai de ape mari cum ar fi Dunarea sau alte paraie si lacuri din Dobrogea. Acest tip de areal trebuie sa fie capabil sa sustina o populatie mare de rozatoare si insecte, mai ales de insecte mari, gen cosasi, lacuste, coropisnite, gandaci, specifice campiilor intinse. 
       E o rapitoare de zi de tipul soimuletilor a carui hrana consta foarte mult in insecte. Dar in perioada de crestere a puilor devine mai ales un foarte bun vanator de rozatoare mici de camp, o hrana proteica mai consistenta decat insectele, pentru vlastarele tinere aflate in plina crestere.
       Femela se deosebeste destul de mult in penaj de mascul, sunt colorati diferit. Masculul e ceva mai mic, si are un penaj de culoare gri-albastru inchis, o culoare uniforma intunecata pe tot corpul. Doar sub coada si in partea cea mai de jos a abdomenului se zareste o zona de rosu, portocaliu inchis - asa cum ii sunt si picioarele si ciocul. Din pacate nu am reusit inca sa fotografiez un mascul.
       Femela e un pic mai mare si e colorata in rosu pe abdomen, gri albastrui (ceva mai deschis si oricum mai striat decat la mascul ) pe aripi. Avand rosu pe burta poate fi confundata de la distanta sau din graba cu vanturelul rosu. Dar exista cateva caractere clare de diferentiere. Rosul femelei de vanturel de seara este curat, nu are striatiile, petele vanturelului rosu. Atentie insa la juvenilii de vanturel de seara care sunt puternic striati pe abdomen.Aripile sunt de culoare inchisa cu dungi orizontale si sunt complet diferite de vanturelul rosu. Si la cap exista diferente, femela de vanturel de seara are o zona alba la partea de jos.       Exemplarul din poza este o femela,  probabil tocmai venita din migratie. Zbura foarte aproape de o femela de vanturel rosu, daca nu cunosteai speciile ai fi zis ca sunt o pereche.
 Ploaia mare a speriat insa vanturelul rosu care a zburat departe in timp ce femela de vanturel de seara a ramas sub stropi, scuturandu-si penele din cand in cand si scrutand cerul. Nu cred ca se uita dupa insecte, cred ca se uita nerabdatoare sa vada daca mai curge potopul din cer sau are de gand sa se opreasca. In general pasarile insectivore iubesc ploaia, imediat dupa ploaie insectele devin mai active , mai agitate, ies la uscat sau alte activitati si atunci e rost de o vanatoare foarte reusita.


        Cum spuneam este o pasare migratoare. Revine din tarile calde prin aprilie iar cuibaritul il incepe destul de tarziu, prin mai. Acest lucru ii permite sa foloseasca cuiburile ciorilor si ale cotofenelor eliberate deja de pui. La cuibarit intervine si o alta caracteristica interesanta si anume preferinta ei pentru cuibaritul in colonii. Exista si perechi care cuibaresc solitar dar daca gasesc locul ideal pentru colonie se instaleaza mai multe perechi. Cele mai favorabile locuri de cuibarit pentru vanturelul de seara sunt coloniile de ciori de semanatura. Ar trebui sa inceteze actiunile de combatere a ciorilor ptin taierea pomilor unde acestea isi instaleaza "oraselul" de cuiburi. Vanturelul de seara e puternic afectat de disparitia coloniilor de ciori si numarul populatiei cuibaritoare la noi va descreste daca nu se iau masuri.


       I se mai spune si soimulet de seara si este o pasare foarte folositoare prin consumarea unui mare numar de insecte si rozatoare de camp daunatoare culturilor. E o pasare nu doar frumoasa prin coloritul ei in contrast viu dar si foarte interesanta prin obiceiurile ei de cuibarire in colonie , prin tendinta de a se aduna mai multe perechi la un loc in zonele propice.
       Prima pereche zarita de mine in Oltenia, ce-i drept pe la jumatatea lunii aprilie, nu stiu daca nu cumva era in pasaj. 
La sfarsit de aprilie, cateva perechi, in doua locuri la distanta - probabil urmau sa cuibareasca in mici colonii, avand in vedere comportamentul lor .Tot in Oltenia.   Perechile de mai sus, doua la numar, erau ceva mai linistite, imparteau cativa plopi doar cu un grup galagios de vrabii negricioase. In celalalt loc insa, era o adevarata invalmaseala de aripi. Cca 4 perechi de vanturei de seara atacau in picaj, si cu multe tipete, o colonie de ciori de semanatura. Printre ciori si o pereche de egrete mici, scotand si ele tipetele specifice din perioada cuibaritului, acele "galgaieli", in incercarea de a-si apara cuibul de vanturei. Probabil vantureii voiau sa se instaleze in cuiburile din colonie si voiau deocamdata sa-si intimideze rivalii sau viitorii vecini de cuibarit.


iulie 2018, Dobrogea

5 mai 202221 mai 2022


21 mai 2022, o colonie mica de 4- 5 perechi in cuiburi de cioara de semanatura in plopi, Dolj
.

9 comentarii:

 1. Simpatica dna vanturel ,ati suprins-o frumos cand se uita inspre cer
  vad ca sunteti foarte documentat ,daca nu va e cu suparare, sunteti profesor sau ornitolog de stiti asa multe despre pasari? multumesc

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru aprecieri...Ma bucur ca v-a placut d-na Vanturel!

  RăspundețiȘtergere
 3. este o pasare extrem de frumoasa! in ciuda vremii de afara, ati surprins-o foarte bine in cadre.
  superbe toate imaginile!
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc! Ploaia mi-a purtat noroc, daca nu era ploaie mare mai mult ca sigur zbura departe..

  RăspundețiȘtergere
 5. sa inteleg ca v-a suparat intrebarea mea ?

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu, nu m-a suparat, nu sunt nici profesor (profesoara) nici ornitolog de profesie.Dar pasiunea pentru pasari o am din frageda copllarie si in timp s-au acumulat si multe cunostiinte si multe observatii despre pasari.Dealtfel blogul e conceput strict ca o perceptie personala si subiectiva asupra pasarilor cu care m-am intalnit efectiv si am putut sa le observ si sa le fotografez.

  RăspundețiȘtergere
 7. Va intrebasem pt ca mi-ati starnit curozitatea , oricum este o pasiune demna de respect, la fel si faptul ca impartasiti si celorlalti lucrurile pe care le stiti ,cu siguranta aveti ce povesti si nepotilor pe viitor

  RăspundețiȘtergere
 8. Întrebare. Locuiesc în Vișeu de Sus (nordul Maramureșului), și mulți cred că în nordul țării nu există asemenea păsări. Am văzut pe o fânațe acum câțiva ani niște exemplare frumoase. majoritatea erau femele. Dar am văzut și masculi (care sunt inconfundabili). Am crezut prima dată că sunt vânturei roșii, dar am văzut că au penaj diferit. glasurile erau mai diferite. Care ar fi motivul pentru care se află ai păsări cuibăritoare?

  RăspundețiȘtergere
 9. Sunt in Transilvania vanturei de seara, sunt multe observatii de acolo, banuiesc ca nu exista niciun motiv ca sa nu apara si in Maramures, mai ales daca era un grup in migratie. Posibil sa existe si pasari cuibaritoare.

  RăspundețiȘtergere