Translate

joi, 8 mai 2014

VANTUREL ROSU, Falco tinnunculus

VANTUREL ROSU, Falco tinnunculus

























































































         Cea mai raspandita specie de vanturel si poate si cea mai raspandita specie de rapitoare de zi, alaturi de sorecarul comun. Poate fi intalnit foarte des si in cele mai variate habitate , de la campie pana la platourile alpine inalte, in zona de culturi agricole, de stepa salbatica, de padure, in localitati. 
































       De marime mica, cam cat un porumbel dar cu alura specifica de soimulet - cap rotund cu cioc incovoiat si micut, aripi ascutite in zbor. Poate fi vazut deseori in zborul stationar specific vantureilor. Zboara pe loc dand repede din aripi in timp ce scruteaza solul, dupa care se arunca la pamant asupra prazii. Ca si vanturelul de seara, si cel rosu prinde si insecte si mici mamifere, soparle, amfibieni etc., preponderente fiind rozatoarele mici de camp.












       Foarte adaptabil si oportunist in sensul bun al cuvantului, nu se sperie de zonele antropizate ba chiar dimpotriva, e foarte multumit si foloseste din plin suportul si nisele pe care le ofera stalpii de electricitate, campurile cu sonde, campurile cu eoliene.










        S-ar stabili si in constructiile inalte din localitati daca acestea i-ar oferi campul de vanatoare propice dar acestea au totusi limitate spatiile deschise unde sa misune rozatoare si insecte suficiente pentru a sustine familia de vanturei rosii si progeniturile lor. Daca sunt orase cu parcuri intinse se gasesc si acolo. Marginea localitatilor, orase sau sate, sunt destul de vizitate sau locuite de vindereii rosii. Se mai numesc si vinderei, o alta forma a cuvantului " vanturel" , nume pe care il are datorita acelui zbor pe loc ce pare sa fie o lupta cu vanturile. 
       Numele latin de "falco" vine de la soim iar cel de "tinnunculus" vine de la strigatele ascutite pe care le scoate cand si cand. Eu am auzit glasul ascutit si patrunzator al vindereilor mai ales in timpul ritualului de curtare si imperechere. 





       Ca la mai toate rapitoarele perechea se stabileste statornic si isi cauta in fiecare an oportunitati de cuib, scorburi, nise, crapaturi sau cuiburi parasite de ciori.



    Acolo scot circa 4 pui crescuti cu greu si cu multa ravna. La inceput sunt foarte pufosi, inveliti intr-un puf alb gros, apoi puii incep sa semene tot mai mult cu parintii. Exista si la vinderelul rosu dimorfism sexual. Masculul are capul gri, aripile rosu caramiziu cu pete ce par niste buline de la distanta si partea ventrala rosiatica cu striatii longitudinale sau punctiforme. Coada o are gri cu o banda lata neagra la varf. La ochi are o dunga neagra care porneste de la coltul ochiului in jos. Acea dunga s-ar chema "mustata" dar eu nu prea folosesc acest termen intruct nu seamana cu o mustata, mai curand cu un machiaj frumos al obrazului. Sunt exemplare cu dunga neagra desenata intens si alte exemplare unde dunga se vede doar ca o umbra. E important de stiut intrucat unul din caracterele ce diferentiaza vanturelul rosu de cel mic e tocmai existenta acestei dungi, care poate fi mai puternica sau mai estompata la vanturelul rosu dar care lipseste complet la cel mic. 







Aceasta dunga neagra e prezenta si la femela, teoretic la femela e mai estompata decat la mascul dar in teren am vazut femele cu dunga neagra mai pronuntata decat alti masculi. 
       Femela are tot o culoare preponderent rosiatica, insa unele exemplare sunt maronii si toate femelele au striatii puternice orizontale pe aripi, model care lipseste la masculi. De asemenea femelele au capul rosiatic, brun, niciodata gri ca masculii. 







        Vindereii rosii sunt in general pasari migratoare dar am vazut si exemplare (mai ales masculi) care stationeaza peste iarna, scrutand campurile inzapezite.






















       Vindereii rosii sunt pasari ocrotite prin lege si sunt foarte folositori culturilor agricole, tinand sub control populatia de rozatoare si insecte.


















Juvenil de vanturel rosu








 Vanturel rosu cu prada lui, un guster












Aprilie 2016, o pereche in ritual de curtare, cu ofranda de prada, intr-o zi foarte ploioasa






































8 mai 2018, pui de vanturei zburati din cuib


















2018






10 noiembrie 2018, curtare si imperechere, in conditiile unei toamne foarte calde si uscate.










2019






















7 mai 2019, la cuib























mai 2020, altitudine 1800 m, Parang, vana soparle de munte, cu mult succes, dealtfel



















ianuarie 2021








nov.2020. Oltenia



6 dec. 2020, un exemplar mai deschis la culoare



20 dec.2020, Lunca Dunarii, Dolj





1 aprilie mai multe perechi la o ruina, probabil cuibarire multipla, daca nu chiar colonie de cuibarire.








13 aprilie 2021













sfarsit de aprilie 2021, Dobrogea, femela pe cuib, masculul alaturi























dec.2019















febr.2022



8 aprilie 2022








25.04.2022






21 mai 2022











21 mai 2022, o pereche de vanturei intr-un cuib de cioara de semanatura, intr-o colinie de astfel de ciori dar si alaturi de 4-5 perechi de vaturei de seara.






27 mai 2022




5 septembrie 2022



30 decembrie 2023









mai 2024










6 comentarii: