BOTGROS, Coccothraustes coccothraustes
Botgrosul e o pasare cu o infatisare oarecum neobisnuita, are un cioc foarte gros, un cap puternic conturat. Vazuta mai de-aproape e de neconfundat.
Traieste in padurile de foioase, cu arbusti si ciresi salbatici, in zonele de livezi - in mod clar prefera zonele de dealuri impadurite celor de campie intinsa si evita zona de conifere a muntelui.
Am citit undeva cum ca ar avea un zbor greoi si ca se decide sa zboare dupa oarecare sovaiala. Da de unde! Am vazut-o de suficient de multe ori ca sa spun ca zboara intr-o clipita daca te-a observat si nici nu zboara deloc greoi. Cred ca aceasta impresie vine de la chipul ei foarte serios, pare o pasare "cu greutate" nu o cinteza, un pitigus oarecare. E un pic mai mare decat celelalte pasarele inrudite sau asemanatoare (cinteze, florinti,presuri etc.) totusi nu e chiar cat un graur sau un sturz. Mie intotdeauna mi-a dat de furca la fotografiat, se decidea sa zboare fara sovaiala si dusa era!
Am vazut-o de cele mai multe ori in pereche insa pe timp de iarna am vazut-o si singura. Prin carti scrie ca pe timp de iarna se aduna in stoluri, in zona mea insa nu m-am intalnit vreodata cu un stol de botgrosi, dimpotriva, tocmai iarna am vazut multe exemplare solitare, dar si in pereche.
Vara si primavara le-am vazut impreuna, femela si barbatusul,pe langa livezi la vremea prunelor si a cireselor, precum si in padurile cu ciresi salbatici, ciugulind cate un fruct, doua. Se pare ca ar manca samburele mai ales. Oricum nici pe departe nu se poate afirma ca ar face vreo paguba in acele livezi cu mii si mii de fructe, abia daca ciuguleau cate o pruna ,doua sau cate o cireasa din varful pomului. I-am urmarit minute intregi si "paguba" facuta de ei era infima, o picatura intr-un ocean. I-am vazut si cautand samburi in fructele cazute pe jos sau cautand fructificatii de arbori salbatici cu care dealtfel rezista toata iarna. Oricum tot botgrosii au grija de acele livezi si le curata de larve, de omizi si alti daunatori cu care-si hranesc puii. Faptul ca mai pun in gusulitele lor si cate o pruna, doua e doar o mica rasplata pentru folosul si frumusetea lor.
Frumusetea lor ii face sa fie ravniti si pentru a fi tinuti in colivie. Am intalnit intr-un targ un om care vindea botgrosi, alaturi de sticleti si canepari si sustinea ca sunt de crescatorie.
Hmm, nu prea imi vine sa cred. In fine,am cumparat perechea de botgrosi si i-am eliberat in natura. Au zburat veseli si vioi spre libertate. Poate au ramas in oras, poate au ajuns mai departe. Am vazut in parc anul acesta o pereche de botgrosi, in varful unor copaci batrani si foarte inalti, semn ca si orasul cu ale lui zone de parc-padure precum si cu mini-livezi printre case si blocuri le prieste.
1 noiembrie 2014, printre frunze stropite de roua grea nehotarata daca sa se transforme in bruma sau nu, printre vii salbatice cu rodul ramas pentru mierle si sturzi de vasc, printre ultimele floricele salbatice timide dar si indraznete in a infrunta frigurile.
14 iunie 2015, o pereche, probabil cuibaritoare, pe stancile unui varf alpin din Parang, altitudine de peste 2200 m, pareau sa isi fi ales loc de cuib chiar si mai sus de brumarita de stanca.
8 dec. 2020
Hmm, nu prea imi vine sa cred. In fine,am cumparat perechea de botgrosi si i-am eliberat in natura. Au zburat veseli si vioi spre libertate. Poate au ramas in oras, poate au ajuns mai departe. Am vazut in parc anul acesta o pereche de botgrosi, in varful unor copaci batrani si foarte inalti, semn ca si orasul cu ale lui zone de parc-padure precum si cu mini-livezi printre case si blocuri le prieste.
1 noiembrie 2014, printre frunze stropite de roua grea nehotarata daca sa se transforme in bruma sau nu, printre vii salbatice cu rodul ramas pentru mierle si sturzi de vasc, printre ultimele floricele salbatice timide dar si indraznete in a infrunta frigurile.
14 iunie 2015, o pereche, probabil cuibaritoare, pe stancile unui varf alpin din Parang, altitudine de peste 2200 m, pareau sa isi fi ales loc de cuib chiar si mai sus de brumarita de stanca.
8 dec. 2020
Extraordinara povestea botgrosilor si te felicit ca ai cumparat acele pasarele si le-ai redat libertatea. In tara noastra sunt foarte putini crescatori de fringilidae in captivitate, ii numeri pe degete... in schimb, e plin de hoti si ticalosi care prind bietele pasari cu fructe si clei si le pun in vanzare. Lumea cumpara, dar nu stie ca nu vor supravietui prea mult in captivitate. In opinia mea, pasarile cantatoare ar trebui ocrotite de lege ca multe alte pasari rare de prada sau de balta. Multumim pentru aceasta poveste si pentru imaginile frumoase!!!
RăspundețiȘtergereDa,multumesc mult pentru informatie,cam banuiam ca e ceva suspect dar pe loc acolo m-a aburit ca ii are de crescatorie.Era mijloc de iarna grea si m-am gandit sa-i mai tin o vreme in colivia papagalilor pana se face vremea buna.De aceea, avand spatiul foarte limitat de cazare temporara, am luat doar botgrosii.Imi pare rau ca nu am luat si perechea de canepari si sticletii ca se descurcau ei pe iarna,nu ar fi trebuit sa-i inghesui cu papagalii,i-as fi eliberat imediat. Insa atunci m-a retinut ideea ca poate or fi de crescatorie si o sa moara pe vremea urata.Nu am mai vazut de-atunci pasarele salbatice puse in vanzare dar sigur se mai vand pe sub mana. Chiar la blogul meu dau la "cuvinte cheie de cautare" de ce anume credeti??''cum se prind sticletii cu pomul" sau "vanatoare de potarnichi" sau "vreau sa cumpar un bombycilla garrulus"...Greu cu anumite mentalitati..de-aceea nici nu dau locatii decat asa foarte evaziv.Ce-am vazut pe niste forumuri de vanatoare m-am ingrozit..pasari rare dupa care alergi ani de zile si tot nu le zaresti zaceau impuscate cu gramezile de vanatori, si pare-se ca si legal. Sunt multe de spus..si multe de facut si de schimbat
ȘtergereBuna seara,
RăspundețiȘtergereAm gasit un botgros in gradina.
Pare speria si ranit(nu poate sta in picioare si nici zbura) dar cu toate astea mananca nuci.
Nu prea stiu cum sa-l ajut. l-am dus la veterinar si mi-a spus ca e pasare exotica si nu stie ce e... Sa incerc la pet shop... ca poate imi dau ei ceva de mancare pentru el.
Va rog ajutati-ma. Ce sa-i dau de mancare?
Unde l-as putea duce la doctor? Sau sa vad daca ii trece de la sine?
Multumesc tare mult.
Monica
Timisoara
Monica_Negru@hotmail.com
Acum o ora am gasit un botgros sub nuc si,la fel ca al tau,nu sta in picioare si nici nu zboara.L-am bagat in cusca pentru pisica si i-am pus grau si apa.L-am surprins mancand când s-a mai linistit,dar apropierea mea il agita(normal!)deci pastrez distanta.
ȘtergereTe rog sa-mi spui tu cum te-ai descurcat cu al tau,ai reusit sa-l faci bine?Intentia mea este de a-l ajuta sa-si revina si sa-l redau naturii si cum nu vreau sa-i fac rau din graseala,orice sfat bun este binevenit.
Iti multumesc anticipat pentru sfaturi.
Mariana (marianatabaras@yahoo.com)
Daca e botgros, eu am tinut intr-o iarna doi botgrosi si au mancat foarte bine seminte pentru papagali nimfa, exista si la pet shop si la supermarket si sunt un amestec variat de seminte si mai mari si mai mici. Orice alta pasare ar trebui sa se descurce bine cu acest amestec, imbogatit si cu nuci daca ii plac. Daca ar fi o pasare insectivora ar avea nevoie si de ceva proteina, puteti incerca ceva mancare pentru reptile si pesti, dar nu cred ca e nevoie. Cel mai probabil semintele din amestecul pentru papagali nimfa va fi suficient sa se intremeze si sa poata fi eliberat cand se face bine. Ar fi bine sa aveti o colivie sa poata sa se miste liber printre vasele de mancare si apa fara sa fie intimidat de prezenta oamenilor.
RăspundețiȘtergereSalut! Foarte frumos site-ul si cu informatii multe, multumesc! Eu am descoperit botgrosii in ultimul an, si mai ales de cand a venit iarna (inca de prin octombrie, de la prima ninsoare) au venit asa in stoluri de vreo 7-8 in copacii de langa blocul meu din Sinaia - deci i-am observat foarte des in grup. Sunt superbi, unii dintre ei au penajul portocaliu-brun frumos, intens, o minunatie sa ii vezi cand ninge :)
RăspundețiȘtergereSi eu va multumesc, pentru aprecieri si pentru observatia dvs.
ȘtergereIn urma cu trei saptamani am gasit pe Muntele Mic, cota 1400 m. un puisor de Botgros. Mi-a fost mila si l-am luat acasa . L-am hranit si a crescut frumos insa s-a atasat de noi foarte mult si chiar daca l-am lasat liber, el tot pe langa casa a stat. Ziua il las prin curte, prin livada, iar seara vine inapoi si il pun in colivie. Problema este ca noi avem si un motan care sta prin curte.Acuma nu stiu ce sa fac, sa-l pastrez eu ( problema este ca motanul il urmareste de zor si mi-e frica sa nu il prinda), sau sa il duc la munte in acelasi loc. Oare se va descurca? Deocamdata nu a mancat decat ce i-am dat eu, grau, firimituri de paine, etc.
RăspundețiȘtergereIl mai aveti ? Si eu am unul de 8 ani de zile si al meu s-a intors inapoi acasa
RăspundețiȘtergere