Translate

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

LEBADA DE VARA, Cygnus olor

LEBADA DE VARA, Cygnus olor


       Multi am vazut lebada de vara plutind pe lacurile din parcuri,adusa acolo special pentru a ne incanta prin silueta ei gratioasa. Acolo poate fi admirata in toata splendoarea ei,in general sunt pasari adulte in penaj desavarsit si atat de blande incat pot fi vazute foarte de-aproape.Mie cel mai mult imi plac insa intalnirile mele cu ele in salbaticie si pe-acelea o sa le povestesc.
    De cand am descoperit "lacul lebedelor" aici pe langa Jiul aproape inghetat imi vine greu sa le mai spun "lebede de vara". Pentru mine ele sunt mai mul to aparitie a iernii. Nici "lebede mute" nu suna prea frumos. Nu stiu cum sa le spun, lebede, si atat.


       Iarna am vazut aproape de Dunare si lebede mai izolate, cate doi juvenili impartind un ochi de apa cu un starc,alte doua lebede impartind cu rate salbatice mici si cu gastele satului un izvor de apa termala si niste mlastini.

       Lebada are nevoie de ochiuri de apa mici ca sa se scufunde cu gatul ei lung sub apa catre vegetatie si cu mica codita alba ridicata din apa.


       Am vazut o lebada stand pe un cuib urias in mijlocul unui lacusor inconjurat de mlastini la Dunare in Mehedinti.

           O alta amintire cu lebede o am de la lacul Saraturi din Tulcea cand un stol urias de lebede a zburat deasupra mea cu un zgomot, un suier ,un vifor de batai de aripi incredibil si greu de descris. De-atunci incerc sa repet experienta insa de-abia daca am mai gasit 2-3 exemplare dispuse sa-si falfaie zborul desupra mea.Dobrogea cu lebedele ei cele multe ramane prea departe de mine.Mi-au ramas de-acolo doar amintirile...Ce sa mai zicem de amintirile scriitorilor antici care descriau varsarea Dunarii in Mare ca pe un tinut Alb de pasari? Frumusete si poezie..caci despre asta e vorba cand vorbim despre lebede..


    
  
Ultimele zile din august, mai mult de 100 de lebede cu pui mari, juvenili cafenii, sositi deja din pasaj pe lacul Bistret. In zona au cuibarit cateva lebede.Familie de lebede pe lacul Bistret, august 2016februarie 2019, pe mare - foarte multe lebede tinere

ian.2021
19 decembrie 2020, pe Olt


lebede la mare, 9 ianuarie 202112 nov.2021
2 comentarii:

  1. Cele care vin de citiva ani la malul marii sint lebede de vara presupun?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt asa-numitele lebede de vara, Cygnus olor - Vin si iarna bineinteles, lebedele de vara ierneaza in numar mare la noi. Anul trecut stiu ca a venit la painea aruncata de oameni pe plaja la mare si o lebada de iarna, Cygnus cygnus, amestecata printre Cygnus olor. Dar a fost un caz izolat, acelea sunt mai sfioase, mai tematoare de om.

    RăspundețiȘtergere