Translate

miercuri, 12 mai 2021

FASA LUI RICHARD, Anthus richardi

FASA LUI RICHARD, Anthus richardi


       O fasa mai rara la noi, si mai deosebita, pe care am gasit-o primavara in Dobrogea. Pe langa ea, pentru comparatie era un stol de fase rosiatice, probabil le insotea pe acestea spre drumurile ei spre nord. Se vedea de la distanta printre ele, fiind mult mai inalta, cu picioare mai lungi si cu o pozitie mai mereu verticala, asemanatoare cumva sturzului, desigur mult mai fina ca silueta decat un sturz, si mai mica, vorbim totusi de o fasa. Deosebirea esentiala trebuie facuta insa de fasa de camp, acestea insa nu au striatii pe piept (doar in penajul de juvenil si subadult la inceputul iernii), au o culoare nisipie care bate spre galben, nu brun cu nuante de portocaliu deschis, si au o silueta alungita pe orizontala, nu se vad niciodata cu acele picioruse inalte, chiar si indoit tinute tot se vedea mai inalta decat fasele rosiatice.
     Fasa lui Richard are aceste picioare inalte, penajul brun simplu, nu cu tenta galbuie, flancurile portocaliu palid si striatii pe gusa, fara prelungire pe flancuri, cel putin la pasarea adulta primavara.
      Apar foarte rar la noi, in perioadele de iernare si pasaj, mai bine zis hoinareala, intrucat pasajul propriu zis nu trece prin zona noastra. O pasare siberiana, o pasare din estul Asiei, Siberia, Mongolia, China, acolo sunt locurile ei de cuibarire primavara si vara. Spre toamna, iarna pornesc spre India, ca loc de iernare insa un oarecare numar dintre ele trec mai departe spre stepele si tinuturile ierboase ale Europei, ajungand pana in Europa de vest, mai ales de nord,vest, in pajistile umede. La noi cel mai des apare in Dobrogea pe langa lacurile litorale, acolo am vazut-o si eu. Nu stiu daca facea parte efectiv din stolul de fase rosiatice si daca dorea sa le urmeze pe acestea in calatoria spre nord-est, se tinea cumva aparte de ele, si cam asta e situatia in care e vazuta in Europa, singura, pe cont proriu, fara vreun stol de surate din aceeasi specie. 
     Traieste si se hraneste pe astfel de terenuri, cu ierburi scurte si cu umiditate mare, fiind insectivora. La noi se gaseste si iarna, dar numai in apropiere de litoral, uneori in Campia de vest, in zonele cel mai putin expuse la inghet. Numarul in care poate fi vazuta specia este extrem de mic, sunt aparitii accidentale.
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu