Translate

luni, 10 mai 2021

SILVIE ROSCATA ESTICA, Sylvia cantillans albistriata

 SILVIE ROSCATA ESTICA, Sylvia cantillans albistriata












     Pe linia tarmului Marii Negre se intampla uneori sa apara pasari din specii mai sudice sau mai estice decat ar fi obisnuit. Silvia roscata este o specie mai sudica, o specie mediteraneana si are uneori aparitii in spatiul nostru. Zonele care seamana cel mai mult, cele care primesc influente mediteraneene sunt putine la numar la noi, in primul rand in Dobrogea si apoi in sudul Banatului si sudul Olteniei. Dar nu in general, in tot acest spatiu, ci doar punctual, in acele zone care combina ariditatea, tinuturile golase, de piatra sau nisip, cu vegetatia scunda de tufisuri si arbusti. Deocamdata, aceste tipuri de tinut se reduc doar la doua zone, acestea fiind singurele unde a fost semnalata specia: pe litoral, chiar in apropierea tarmului si in Defileul Dunarii, observatii mai vechi care nu s-au mai repetat in zilele noastre. 
     Eu am gasit o femela, pe litoral. Are ea in plan sa si cuibareasca la noi? Nu ar fi exclus. Zona are multe tufisuri si multa piatra. Insecte din belsug, roia deja in aer de ele. Caldura, adapost, tot ce ii trebuie. Eu am gasit pasarea seara, foarte tarziu. Deja fotografiam un liliac asezat pe o piatra din cand in cand, sau nerabdator sa zboare. Intr-un arbore scund am auzit si vazut miscare si am reusit sa fotografiez o silvie foarte rapida si furisata, cu partea ventrala vizibil colorata si fara acea calota mai inchisa la culoare pe cap. A doua zi, chiar seara spre noapte, in alt punct, nu foarte departe dar nici in acelasi loc, am impresia, pe care nu am mai putut-o verifica nici prin observare, nici prin fotografiere, ca am vazut un mascul. Era o pasare mica cu aspect de silvie si cu pieptul foarte rosu. Nu pot sa bag mana in foc ca era un mascul de Sylvia cantillans pentru ca putea sa fie si un mascul de muscar mic, dar posibilitatea mai multor exemplare, femele si masculi de silvie roscata la noi nu este exclusa. 
     Exista cateva specii de pasari mediteraneene care au patruns foarte serios la noi, raspandindu-se pe arii largi, cum ar fi vrabia negricioasa sau presura barboasa. Dar exista si multe alte specii mediteraneene care patrund rar de tot, cate un exemplar-doua, hoinaresc putin pe aici in perioadele de pasaje apoi dispar in perioada propriu-zisa de cuibarit. Exemplu: cucul pestrit, silvia mediteraneana, si altele. Nu stiu daca aceasta femela va reusi si va dori sa cuibareasca la noi sau va urma linia tarmului in alte directii. Aceasta linie de tarm poate fi si habitat stationar dar si ruta de deplasare. Indeplineste doua functii. De aceea, pe litoral este zona ideala pentru aparitiile accidentale si rare. In literatura de specialitate se da ca dovedita o singura cuibarire de silvie roscata si anume in Defileul Dunarii. Eu sper sincer sa devina sau sa fie deja cuibaritoare pe litoral, dar nu exista deocamdata nicio dovada in acest sens. In Defileul Dunarii nici macar nu a mai fost observata vreodata, de cuibarire nu prea mai poate fi vorba. Cele mai multe semnalari in ultimii ani au fost facute pe litoral, in general pasari prinse in plase pentru inelari, nu observate spontan. E o silvie timida se pare, furisata, sperioasa. Apoi cuibarirea ei este destul de elaborata. Se pare ca un mascul trebuie sa sa isi aiba bine stabilit teritoriul si acolo sa inceapa sa construiasca mai multe cuiburi nefinisate. Femela apare in teritoriu mai tarziu si isi alege unul dn cuiburi, impreuna cu "sotul" terminand casa si pregatind cuibul pentru primirea oualor si puilor. Conditii greu de indeplinit la noi deocamdata, ar trebui sa se intalneasca o pereche foarte hotarata sa cucereasca noi spatii de cuibarit. Nu este exclusa insa o astfel de cuibarire, posibil sa depinda si de presiunea numerica din habitatul ei obisnuit, sau de presiunea pierderii zonelor ideale de cuibarit de pe acolo. Timpul ne va arata evolutia acestei specii in ceea ce priveste teritoriul. 
     Are o tendinta de cautare a unor noi spatii, dar si de izolare pe anumite linii de migratie, astfel ca s-au format mai multe subspecii. Zona noastra e acoperita de subspecia S. cantillans albistriata. O alta denumire stiintifica pentru ea mai este si Curruca cantillans, aratand si mai mult apropierea ei ca infatisare de silvia mica. Exista si la noi silvii mici cu penajul ventral de un alb murdar, uneori batand chiar usor spre brun, dar niciodata atat de clar portocaliu si bine raspandit pe piept, pe flancuri, etc. Apoi, silvia mica are pe cap  o culoare mai inchisa, aproape spre negru, facand un contrast clar in zona ochi-gat. La silvia roscata penajul de pe chip nu face acest contrast, partea albicioasa de la gat se combina cu un gri brun uniform deasupra, mai curand in genul silviilor de camp. Culoarea roscata care da si denumirea speciei variaza mult in functie de sex si de varsta, cele mai palid colorate fiind femelele tinere si cei mai intens colorati fiind masculii in varsta. Pasarile adulte si in varsta mai putin hoinaresc, pe la noi sau prin alte parti, sunt mai centrate pe teritoriile lor pe care le detin deja de cativa ani. La noi e mai probabil sa circule pasari tinere, in cautare de noi spatii pe care sa se aseze. 
      In conditii bune de observatie, de aproape si in lumina buna, silvia roscata, masculul, mai are specific si ochii bine conturati cu un cerc rosu, in timp ce femela ii are incercuiti cu un cerc alb la exterior si unul palid roscat spre interior.
      Sunt pasari migratoare, chiar si din zonele lor mai calde, mediteraneene, tot nu suporta racirea vremii in zona Mediteranei si imputinarea insectelor, astfel ca ierneaza in Africa. Acest atasament al speciei fata de zonele care ofera doar caldura si numai caldura arata ca expansiunea ei spre nord este destul de franata, nu va fi vreodata vreo expansiune spectaculoasa, sau poate nici nu va fi deloc. Pe perioade mai lungi de timp desigur ca vor exista schimbari insa pe perioada scurta, in viitorul apropiat, personal nu cred ca se va inregistra vreo asezare stabila a silviei roscate la noi, ramanand sa ne bucuram din cand in cand de aparitia ei foarte rara si bine localizata. Ar mai fi de cautat si de uitat dupa ea si in spatiul Defileului Dunarii, in zona de piatra si tufisuri din apropierea Cazanelor. Nu ca nu ar fi o zona cercetata, dar cel mai probabil chiar nu mai are aparitii acolo. Nimic nu este insa  imposibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu