Translate

sâmbătă, 3 ianuarie 2015

CODOBATURA GALBENA, Motacilla flava

CODOBATURA GALBENA, Motacilla flava
     Nici nu am intrat bine in noul an, miezul gerurilor si al zapezilor abia de-acum urmeaza sa-si infiga tepusele in cochiliile noastre invizibile. Gandul insa poate sa zboare liber, pe deasupra timpului, la vara ce va sa vina. Nu stim nimic despre viitor dar proiectam deja peste el toata greutatea amintirilor. Amintirile pot fi vesele dar nostalgia lor are intotdeauna un invelis de melancolie.
     O vara calda, cu mult soare, pe care am trait-o deja. Parca nicaieri nu e un soare mai auriu ca in Baragan. Si in Dobrogea e o lumina speciala dar e mai alba, mai sidefata. In Baragan e galbena si stralucitoare ca o definitie a soarelui. Toate culorile sunt mai pline, pamantul gras cu rezervele de apa captate in lacuri albastre trimite spre lumina o explozie de viata vegetala. 
      Graul copt pare sa imbrace campia ca intr-o coaja de paine calda, dar culturile se succed intr-o variatie de verde si galben in toate nuantele.


 Porumb tanar, rapita matura, floarea-soarelui copila, spice taiate, flori de camp, carabusi in chitina lucioasa, canepa inalta de peste 2 metri strigandu-si caneparii la semintele din varful lujerelor, cercuri albastre de ape - e iunie doar.      Abundenta de fluturi, de neintalnit in alta parte. Abundenta de pasari, abundenta de codobaturi galbene, unica si de negasit in alte zone.

     Codobatura galbena imi pare una din pasarile emblema din sud-estul tarii. Traieste ea in toate regiunile Romaniei dar nicaieri nu e asa abundenta ca aici. In general zona de sud-est e cea mai bogata in pasari diverse dar codobaturile galbene ies in evidenta. Si prin comparatie cu alte regiuni dar si prin comparatie cu celelalte pasari cu care impart marea campie ce coboara spre Dunare.
       Codobatura galbena are mai multe subspecii si varietati rezultate si prin hibridare si prin alte mecanisme de adaptare. 

Codobatura galbena cu cap negru  e considerata dupa vechea scoala o subspecie de codobatura galbena, dar mai nou sunt voci care o considera o specie aparte. Si eu am simtit nevoia instinctiv sa descriu separat codobatura cu cap negru - Motacilla flava feldegg, sau Motacilla feldegg.
 Cu sau fara codobatura galbena cu cap negru, tot ramane o mare varietate de nuante si aranjament de nuante in penajul codobaturilor galbene. Ce pare esential e galbenul intens si luminos prezent pe o mare parte din corp, in principiu pe partea ventrala dar intins si pe piept, pe flancuri, spre gat.      Cu cat e mai matura pasarea cu atat e mai intens colorata. Juvenilii inca nu au onoarea de a purta culoarea stralucirii, ei trebuie inca sa mai stea o perioada ascunsi intre frunzele verzi si maracinisurile in culori fade. Nu au pieptul alb ci mai mult asa , o culoare nedefinita. 
      La timpul primaverii, dar nu numai, le place sa cante pe vreun fir inalt, de multe ori de stuf.

      

 

      Le plac zonele mai umede, din preajma lacurilor. Umbla dupa insecte pe toata campia, primavara in stoluri apoi in perechi si individual. Dar pentru cuibarit prefera locurile mai apropiate de ape, de lacurile presarate prin Baragan.
august 2016

aprilie 2017, Mehedinti
20182019
8 iunie 202010 aprilie 2021

primavara 2021


2 comentarii:

  1. foarte frumos ati imortalizat Codobatura galbena! Eu doar despre Codobatura de Munte am citit cate ceva. cum ca traieste pe langa pâraiele de munte, unde poate fi vazuta cum zboara din piatra in piatra, urmarind mici insecte. cuibul este instalat sub un pod, intre pâraiele unui mal, in radacinile scoase la iveala de torenti. am mai retinut ca in timpul iernii pleaca spre Sud, nu prea departe, uneori ramane langa apele de campie din tara noastra, iar primavara suie din nou la munte. Un alt lucru care mi-a atras atentia este ca numele acestei pasari i se trage de la obiceiul de a bate mereu din coada.
    fotografiile sunt superbe! de mult nu am mai vazut o vara asa frumoasa in poze!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Se vede ca mi-e dor de vara......mai ales de cele ce au trecut ca asa nu ma grabesc sa zboare timpul si sa intram deja in vara 2015. Toate la randul lor.

    RăspundețiȘtergere