Translate

miercuri, 28 ianuarie 2015

NAGAT, Vanellus vanellus

NAGAT, Vanellus vanellus




































































       O pasare cu o infatisare foarte simpatica si expresiva. 























      Interactiunea mea cu ea imi lasa intotdeauna impresia unei pasari foarte inteligente. Intalnirile cu un nagat sunt foarte vioaie, e foarte alert, are o inteligenta vie, observa, reactioneaza, te urmareste cu ochii, isi exprima parerea prin strigate prompte. Simti cum te evalueaza, cum te anunta ce hotarare a luat in legatura cu tine, uneori vrea sa te alunge sau sa te intimideze cu motul lui zburlit si sunete percutante, alteori te urmareste pe ascuns cu coada ochiului, alteori vrea sa te pacaleasca si se preface lovit in aripa. Cand merg in vreo zona mlastinoasa sau pe malul unei ape nagatul pare a fi insarcinat cu toata paza zonei, desigur, doar daca nu cumva e si vreun piciorong pe-acolo, care e si mai indraznet.

























     Totusi piciorongii sunt mult mai legati de apa, nagatii au in supraveghere intreaga pajiste, uneori departe de balta, doar sa fie insa obligatoriu pajiste umeda, lunca imbibata de umiditate.









       In legatura cu prezenta lui nelipsita in jurul tau atunci cand te-a reperat si s-a decis sa te tina sub observatie, am citit ca termenul de ''chibit" vine de la numele in limba germana al acestei pasari. Nagatul te chibiteaza la orice partida de birdwatching pe malul garlelor. Asta daca ai noroc. Sunt zone, regiuni unde nagatii sunt foarte raspanditi, par o prezenta banala si zone, chiar umede, unde apar rar si sunt mult mai timizi. Zone foarte bune pentru observarea nagatilor sunt toata regiunea de sud-est a tarii si punctual unele zone din Transilvania. Nu cunosc situatia in Moldova iar in Oltenia are o prezenta slaba.










      Vine foarte devreme din migratie, il vad printre primii sositi in ultima saptamana a lui februarie si primele zile de martie.









    Daca e un an ploios, o pereche sau poate doua face un popas de cateva zile pe o pajiste umeda de sub muntele Parangului vizitata de mine. Sta ceva timp pe baltile din topirea zapezii si dispare de indata ce apa se trage in pamant. Nu cred ca si cuibareste in zona. Am mai vazut sporadic vreo pereche de nagati in Oltenia tot pe cate o pajiste umeda, la baltile adunate din precipitatii abundente la inceput de martie, in rest cate o pereche, doua, trei, nelipsite de-a lungul luncii Dunarii, pe langa vreun lac, sau pe langa Olt.







     Intalnirile mele cu nagati in Oltenia le pot numara pe degetele de la doua maini in toti anii de cand fac observatii mai sistematizate. E suficient insa sa fac o singura iesire de primavara- vara spre Baragan si Dobrogea si situatia se schimba radical. Apar multe perechi de nagat in tot locul si chiar stoluri. Totusi cea mai mare aglomeratie de nagati am vazut-o in Transilvania. N-as zice ca intreaga Transilvanie abunda in nagati , mai curand as zice ca au cateva locuri foarte propice dar putine si se aglomereaza acolo, gasind substrat bun de hrana si cuibarire. Posibil sa fie si un loc de popas.










      Nagatul nu e propriu zis o pasare de tarm ci o pasare de lunca si pajiste umeda. Dar sunt foarte pretentiosi in legatura cu pajistile alese, cred ca au nevoie nu numai de umiditate ci si de anume calitati ale solului si vegetatiei care intretin o anumita lista de nevertebrate necesare dietei nagatilor, adulti si mai ales pui. 
     In literatura noastra e mentionata si o denumire populara din zona Galatiului, si anume aceea de caine-tatarasc. Intr-adevar, la varsarea Siretului in Dunare, in toata zona aceea umeda si fertila se gasesc si se gaseau probabil si mai multi in trecut, foarte multi nagati. In timpul atacurilor tatarilor populatia se ascundea prin stufarisurile nesfarsite insa nagatii, prin zborul lor alarmat in jurul intrusilor, ii informau involuntar pe urmaritori asupra ascunzisului. Desigur, nagatii nu aveau nicio vina ca trebuiau sa asiste la rautatile si incrancenarile oamenilor care faceau prada, razboaie si crime in randul semenilor lor. Oricate defecte am gasi timpurilor moderne pe care le traim, omenirea se afla totusi pe un trend moral ascendent si astfel de barbarii prin baltile de la Dunare, cu sateni prigoniti pe viata si pe moarte de hoarde plecate dupa prada sunt astazi de neimaginat. Astfel ca si nagatul s-a eliberat de umbra pusa asupra lui de nedreptatile omenesti. 






     Cum spuneam, e o pasare alerta, curioasa, inteligenta, ce da prima alarma pe balta daca apar oameni, sau caini, sau orice alt potential pericol, nu numai pentru ei ci pentru tot pasaretul de pe balta.
      La sunetul agitat al parintilor, care incearca sa intimideze intrusul sau sa-l indeparteze, puii reactioneaza printr-o liniste desavarsita si o incremenire contopita cu pamantul. Penajul alburiu cu pete maronii ii ajuta sa se camufleze perfect, nu misca, nu sufla, nu scot nicun sunet pana trece pericolul. 
      In penaj de juvenili seamana perfect cu parintii lor doar ca penajul e inca maroniu cu alb si nu negru intens cu alb.





Negrul are pe spate straluciri metalice verzui.  La coada au si juvenilii si adultii o zona rosietica, vizibila si in zbor si din spate sau lateral.










    Femelele si masculii arata cam la fel, dar comportamentul masculului e mai impetuos, el e cel care intervine primul si isi apara teritoriul. Teoretic creasta, motul masculului ar fi mai lung decat al femelei dar nu e o diferenta vizibila la prima vedere. 





     E o pasare nici prea mare, nici prea mica, cam cat un porumbel, dar mai inalt pe picioare. Are aripi ce par mari si foarte late, raportat la corp si zborul e cumva fluturat, specific doar lui. Dupa oarecare experienta in teren poate fi recunoscut repede dupa zbor chiar daca iti trece doar cateva secunde prin fata ochilor. Dealtfel nu e un zbor rapid si de obicei exista timp pentru a-l observa bine chiar si in zbor.















     Nagatul e o pasare monogama. Primele oua le depune foarte devreme, deja din martie. 
     Pleaca prin octombrie, noiembrie spre nordul Africii, cel putin nagatii care cuibaresc sau trec pe la noi prin tara. Se spune prin carti ca ar fi exemplare care sa ierneze si la noi prin sud dar eu nu am vazut niciodata.






   2015 - de cca 10 an de cand fac observatii constiincioase dar si de cand ma stiu si faceam multe excursii si drumuri la bunici in zona de Dolj si Mehedinti, anul acesta este primul an in care observ mai multi nagati in jurul Craiovei. Pana anul acesta intalneam pe langa Olt si pe langa Dunare, in acele zone de lunca. Iarna si toamna 2014-2015  a avut valuri de umiditate in exces care a dus la acumulari de apa, unele in locuri unde nu se mai formasera niciodata balti. Interesant ca primavara 2015 nu e considerata de tarani deloc umeda ci chiar secetoasa, mai exact a fost un regim de umiditate foarte neregulat. In aceasta primavara am observat nagati (cate unul) pe balti pe camp in jurul Craiovei spre vest si nord, dar am citit si despre o alta observatie documentata pe o balta temporara de langa Craiova in directia est. In rest, aceeasi densitate ca si in alti ani in Valea Oltului sau in Lunca Dunarii, cateva exemplare, parand sa fie cuibaritoare in zona.
30 august 2015 - pasaj de sute de nagati la Bistret





















Tot sfarsit de august, 2016



































pui, 2 iunie 2018


stol de cca 40 de pasari, proaspat sositi din migratie, 23.02.2019






20 noiembrie 2020

16 februarie 2021, Oltenia

















12 nov.2021












5 martie 2022















19 martie 2022














8 aprilie 2022








25.04.2022



5 mai 2022, un nagat cuibaritor, alungand vitejeste o femela de erete de stuf














8 mai 2022

















27 mai 2022





21 mai 2022, o pereche cu puisori, pe o aratura.


















3 ianuarie 2022






29 noiembrie 2022, un grup de cca 6-7 nagati, pe nisipuri, cercetand prin vegetatie ca si cand ar fi fost prin apa, miscau din piciorus ca sa agite "apa". Cum culegeau doar semincioare acest gest de tulburare a apei si a microrganismelor din ea nu isi avea folosul, dar probabil gestul le ramasese reflex si il realizau la orice hranire, in orice conditii. Sau poate chiar sperau sa tulbure ceva vietati si pe nisipuri.

























1 mai 2023

























24 iunie 2023






9 iulie 2023




24 noiembrie 2023
















mai 2024








                             


2 comentarii:

  1. fotografiile dvs. sunt superbe! tare simpatice si frumoase sunt aceste pasari.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Cat de curand trebuie sa soseasca nagatii, pe la sfarsitul lui februarie. Ei si graurii sunt printre primii care se intorc, adevaratii vestitori ai primaverii.

    RăspundețiȘtergere