Translate

duminică, 20 ianuarie 2013

ce pasare o fi fost?

O zi de ianuarie, frig,nor,putina zapada pe campuri, apele inghetate. Undeva la confluenta dealurilor Olteniei cu campia ,in Dolj. Ma coborasem din masina cu gand sa ma apropii de silueta unui sorecar care se profila frumos intr-n copac singuratic. Nu facusem cativa pasi ca de la vreo 3 metri de mine a zburat o pasaruica mica, ca o scurta viziune. La colorit semana cu un lastun de casa, la zbor cu un pietrar sau ceva asemanator. Pasarea era neagra intens la partea superioara cu o dunga alba intens la partea inferioara.,in dreptul tartitei.Cu ochii la ea sa nu o scap din privire am calcat vitejeste pe ceea ce credeam ca e zapada si gheata. De fapt era o mocirla, niste smarcuri semidezghetate pe marginea unui paraias mititel inca curgator. Aici era mediul unde mica pasare isi petrecea iarna,sau poate doar ziua respectiva.Evident s-a speriat de mine si s-a mutat cu vreo 50 m mai departe tot pe firul raului. Din pacate nu numai ca nu am avut cum sa fac cativa pasi spre ea din cauza mocirlei reci dar la orice miscare mai zbura un metru doi in spate.Era hotarata sa mentina intre mine si ea exact distanta in care nu puteam sa fac nici o fotografie, fie ea cat de neclara. Am ramas doar cu scurta viziune a unei pasari relativ micute cu zbor jos si scurt, usor fluturat, in haina majoritar neagra cu alb intens deasupra cozii. Am luat de-atunci determinatorul pasare cu pasare si tot nu pot sa-mi imaginez ca anume ar fi putut fi. Semana poate cu un pietrar insa pietrarii negri nu stau iarna la noi si nu retin in scurta aparitie fulgeratoare sa fi vazut vreo calota alba pe cap. Alte subspecii de pietrar in culoarea negru cu ceva alb si care sa mai fie si iarna la noi nu am gasit.Chiar nu stiu ce anume am vazut acolo..In timp amintirea o sa se estompeze, o sa se deformeze si probabil ca nu voi afla niciodata. Timpul si departarea de paraiasul respectiv nu-mi permit o panda, o incercare de a revedea locul. Poate ca nici nu era vreo rezidenta permanenta acolo, poate era un scurt popas si pasarea nu se mai afla demult acolo..Poate voi avea norocul sa mai vad vreodata ceva asemanator in conditii mai norocoase si sa identific pasarea.. sau poate nu..va ramane doar scurta amintire misterioasa a unei dimineti reci de ianuarie
       Continuarea povestii : Se pare ca nu am luat chiar constiincios determinatorul la purecat. Un prieten mi-a sugerat la comments Muscarul gulerat.Intrucat cunosc personal si de aproape acest muscar pot spune ca nu era el insa ideea muscarului gulerat mi-a amintit de o alta pasare pe care m-am chinuit sa o identific si prin comparatie cu muscarul gulerat si anume Maracinarul negru. Acum inclin sa cred ca era un maracinar negru care in zbor si pe la spate are exact aceste culori - complet negru cu tartita alba. Pe harta apare ca maracinarii ierneaza si in zone mediteraneene gen Grecia si Balcani deci e foarte posibil sa fi considerat Oltenia destul de blanda si submediteranneana ca sa se hotarasca sa ierneze aici.Desi nu e sigur ce-am vazut eu acolo acum parca sa zic ca am descifrat misterul si merg pe Maracinar negru.

6 comentarii:

  1. Posibil sa fi fost muscar gulerat ?
    Da o cautare in google images ca sa vezi cum arata.

    Ar fi trebuit sa fie plecat de mult timp in tarile calde.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut muscari gulerati,am si fotografiat femela.Nu era genul acela micut si vioi. Semana chiar cu un pietrar la marime, la felul cum zbura pe jos, la cum isi tinea corpul si coada. Semana cu pietrarul negru din tot ce vad prin carti dar ar fi trebuit sa fi migrat..Mi-e tare ciuda ca nu m-am aventurat dupa el prin mlastina aia.Terenul de vara s-ar potrivi, e o campie un pic podis arida.Dar ce facea el iarna pe langa paraias,ce prindea chiar nu-mi dau seama..Pietrarii suri eu ii stiam si vazusem mai mult prin Dobrogea insa de cand i-am vazut si prin jud.Sibiu banuiesc ca s-or fi extins peste tot.Dar pietrarul negru e si mai rar..Chiar nu stiu..o pasare negru complet cu tartita clar alba.

      Ștergere
  2. Mi-ai dat o idee buna cu muscarul gulerat. Am ajuns la o pagina mai buna in determinator si ochii mi-au cazut pe Maracinarul negru.Acum inclin destul de mult spre Maracinarul negru...Chiar l-am trecut in "poveste" drept concluzie provizorie..Daca l-as fi vazut si cu fata spre mine, sa-i vad burtica ar fi fost mai concludent..insa spatele seamana destul de mult..

    RăspundețiȘtergere
  3. maracinarul negru se vede destul de des iarna in jumatatea de sud a Romaniei... eu cel putin in banat l-am vazut frecvent.

    c.

    RăspundețiȘtergere