Translate

marți, 31 mai 2022

MIGRATORI NORDICI INTARZIATI, SFARSIT DE MAI IN LUNCA DUNARII, OLTENIA, 2022 (8)

MIGRATORI NORDICI INTARZIATI, SFARSIT DE MAI IN LUNCA DUNARII, OLTENIA, 2022 (8)
       Dupa data de 15 mai deja devine tarziu pentru migratia spre nord. Cel putin in perceptia noastra, caci exista destule pasari care se indreapta spre nord la sfarsitul primaverii, relaxate, profitand de zilele calde ale latitudinii noastre. Nu vor ramane la noi, in luna iunie sunt plecate, zabovesc cateva zile aici si pleaca in sfarsit spre nord. Sunt, in general pasari de clima sub-arctica sau arctica, sau cel putin, clima mai nordica decat a noastra.
    La unele specii se pune intrebarea daca nu cumva aceasta ramanere tarzie inseamna si cuibarire? Este cazul sitarului de mal, care si in a treia saptamana din mai si in a patra, avea prezente cateva exemplare. In data de 20 mai am vazut doua exemplare (posibil pereche?) si in data de 27 mai am vazut un exemplar, in alt loc. Sitarii de mal nu sunt pasari arctice dar prefera totusi pentru cuibarire clima jumatatii de nord a Europei, cu mlastinile si racoarea ei.  A mai fost semnalata o posibila cuibarire a sitarului de mal la noi, nu s-au gasit chiar puii, s-au vazut insa ouale si cuiburile, in doua locuri din tara, in Lunca Dunarii oltene si in lunca Prutului de Jos. 
   Nu as putea sa spun ca am vazut pasarile in comportamente nuptiale, cele doua se hraneau iar exemplarul pe care l-am vazut singur isi aranja penajul. 

    Totusi, prezenta lor, la atat de mult timp dupa ce au trecut stolurile mari de sitari de mal, duce in directia unei posibile inmultiri la noi in tara. Pentru a fi siguri de acest lucru ar trebui insa documentata prezenta puilor, chiar daca s-au depus oua nu rezulta automat ca a si avut succes cuibarirea.


   La alte specii insa, si mai nordice decat sitarul de mal, prezenta in aceasta perioada nu inseamna cuibarire. Este cazul batausilor, vazuti in mai multe locuri pana in data de 20-23 mai. In vizitele din data de 27 mai nu am mai vazut batausi. Pareau sa fie exemplare tinere, insuficient maturizate pentru a cuibari in acest an asa ca nu pareau sa aiba vreo graba pentru a merge spre nord. Erau in grupuri de cca 10 exemplare si totusi au plecat pana la urma in directia nordica, pentru ca in ultima saptamana din mai au disparut subit.    Nu la fel s-a intamplat cu fugacii roscati, fugacii mici, fugaciul pitic. Stoluri mixte din aceste specii, mai ales fugaci roscati impreuna cu fugaci mici am vazut pana in ultimele zile din mai. 
   Fugaciul pitic nu l-am vazut in stoluri ci singuratic, un exemplar in data de 27 mai. 
   In stolul de fugaci, tot in data de 27 mai se amestecase printre ei si  un prundaras gulerat mare.


 
   Cum sezonul lor de cuibarire in patriile nordice pare oarecum compromis probabil ca e vorba de exemplare nematurizate suficient si care isi permit luxul de a intarzia cat doresc. Aparitie rara in Oltenia, un exemplar de pescarus mic , in 27 mai 2022.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu