Translate

marți, 21 noiembrie 2017

OBSERVATII IN GRADINA

OBSERVATII  IN  GRADINA

      Locatie - Subcarpati. Marime, cca o jumatate de hectar. Termenul de "gradina" este relativ, in sensul lui larg, e vorba de o suprafata de teren cu modul de gospodarire specific satelor de deal-munte. Regula nr.1, regula de aur - lipsa oricaror atrageri prin momeli, hranitori sau prindere in plase si alte capcane, care sa intrerupa artificial zborul pasarilor, obligandu-le sa stationeze in locuri pe unde ar fi fost doar in treacat. Toate pasarile observate de mine in gradina sunt atrase in mod natural de vegetatia existenta precum si de echilibrul traditional intre speciile domestice si salbatice in interiorul unui sat. Desi eu nu am animale domestice, probabil prezenta lor in vecini, cu multitudinea de insecte si alte vietati pe care le presupune, participa la curgerea speciilor in gradina. Dupa o perioada de foarte proasta inspiratie in care ingradisem accesul cainilor si pisicilor, fapt care a dus la o descrestere si disparitie rapida a majoritatii pasarilor din gradina - lucru explicat prin activitatea feroce si ziua si noaptea a dihorilor ramasi fara control precum si a sobolanilor, foarte activi in cautarea cuiburilor de pasarele atat la sol cat si in copaci - cresterea numarului de specii a fost exploziva de cand am lasat in mod natural cainii si pisicile satului sa patruleze terenul. Bineinteles ca nu au disparut nici dihorii,nici sobolanii, continua sa existe in numar relativ mare dar mai lasa si lungi perioade de respiratie pasarilor si micilor mamifere si reptile din gradina ca sa poata trai si inmulti.
      Desi majoritatea observatiilor vor privi pasarile, voi mentiona pe scurt si vegetatia existenta dar si speciile de mamifere si reptile. Cele de insecte sunt mult prea numeroase si variate pentru a le putea mentiona in postare.
     Terenul contine in proportii relativ egale cam toate tipurile de habitat - padure, livada, faneata, luminis, poiana, zona de tufisuri scunde, zona de liane, de subarboret, mal de parau, spatiu antropizat, gradinita cu flori anuale sau perene. Copacii, aproximativ o suta la numar, cu inaltimi cuprinse intre 10 m si 20, poate mai mult unii dintre ei - stejari, arini, frasini, salcii, ciresi salbatici, salcami, pomi fructiferi, inclusiv nuci. Arbustii, si izolati si in gard viu - paducel, maces, soc, lemn cainesc, crusin, sanger, calin - liane - hamei si vita salbaticita. Zona de iarba de faneata, pe alocuri in amestec cu trifoi. 
   Ca mamifere, traiesc in gradina arici, veverite, dihori, nevastuici, cartite, sobolani de camp (Apodemus agrarius), sobolani de casa, soareci de casa, chitcani, bursuci. Am mai vazut venind in gradina caprioare, cu regularitate, in toate anotimpurile. Am vazut urme de iepure, deseori, pe zapada. Foarte aproape de teren, am gasit o vulpe moarta (cauza necunoscuta), e destul de probabil ca ajung si vulpi in gradina. Fapt confirmat, in 2018 am vazut o vulpe traversand terenul pe la mijlocul lui. Intr-un an am gasit partea din spate a terenului ramata de mistreti. In 2020 am vazut pisica salbatica.
   Dintre reptile si amfibieni am vazut sarpele de casa si sarpele de alun, populatii stabile care par numeroase, sarpele de apa, soparla de sticla si gusterul, o alta prezenta foarte stabila, de permanenta pe teren, mascul, femela, pui - broasca raioasa bruna, broasca rosie de munte, broasca rosie de padure, broasca de lac, izvoras-cu-burta-galbena, salamandre.
     Pasarile le voi imparti in "Specii cuibaritoare in gradina", "Specii posibil cuibaritoare", 'Specii care viziteaza constant gradina" si "Specii observate sporadic in perimetrul gradinii sau din gradina". Nu voi atasa poze, pentru ca la fiecare specie pozele sunt deja atasate la postarea pe specii si nu ar avea rost sa le reiau, dealtfel ar fi si enorm de multe.

    Specii cuibaritoare in gradina

 1. macaleandru
 2. pantarus
 3. mierla
 4. sturz cantator
 5. pitigoi mare
 6. pitigoi sur
 7. pitigoi albastru
 8. pitigoi de livada
 9. pitulice mica
10. silvie mica
11. silvie cu cap negru
12. silvie de zavoi
13. cius
14. codros de munte
15. codros de padure
16. muscar sur
17. muscar gulerat
18. canaras
19. gugustiuc
20. vrabie de casa
21. vrabie de camp
22. codobatura de munte
23. codobatura alba.
24. sfrancioc rosietic
25. ciocanitoare pestrita mare
26. ticleanul
27. sticlete
28. cinteza
29.grangurul
      La toate aceste specii am vazut aproape anual cuibul, ouale la unele, puii la majoritatea, juvenilii proaspat zburati din cuib. La cius si pitigoi de livada am vazut timp de 3 ani consecutivi perechile in luna mai si iunie, stand impreuna, sau fluierand noapte de noapte impreuna, in cazul ciusului.
 2020, se adauga specii noi
30.pitigoi codati
31. ciocanitoare neagra, la sfarsitul lunii februarie si-a scos o scorbura in cateva zile intr-un arin inalt, am auzit-o zi de zi in zona, toata luna lui martie.


pana acum, il consider cel mai neasteptat cuib in gradina mea.
32. gaite
33.privighetoarea roscata
34. graur
35. ciocanitoare de stejar
   Specii posibil cuibaritoare in gradina

  Voi trece aici ciocanitoarea de gradina, pe care o vad des in perioada de cuibarire, am vazut si juvenili, totusi nu am descoperit scorbura propriu zisa unde cuibareste.
    Timp de doi ani consecutiv a cantat la vreme de primavara o perioada indelungata cristelul de camp. Posibil sa fi cuibarit undeva in ierburi. Intr-o toamna tarzie insa, am gasit penele unei pasari care mi-a fost identificata drept cristel de camp, mancate de uliul porumbar. In primavara urmatoare nu am mai auzit cristelul.
     Privighetoarea de zavoi e o alta pasare pe care o banuiesc ca ar cuibari in gradina,  aud masculi cantatori cu o prezenta foarte stabila an de an intr-o zona extrem de bogata in arbori, arbusti si liane, zona greu de cautat insa cuibul efectiv. 
    
     In 2019 o capintortura a cantat foarte insistent , de dimineata pana seara, in toate zilele de vacanta de la sfarsit de aprilie si inceput de mai, practic mai mult de o saptamana. Parea foarte decisa sa cuibareasca in livada.


Specii constant vizitatoare in gradina

       Cea mai constanta prezenta, an de an si zi de zi,  o au
36. uliul pasarar si
37. uliul porumbar.
Nelipsiti in nici un anotimp au aici teren de vanatoare preferat. M-am intalnit des cu masculii si femelele si juvenilii acestor specii. Probabil au si cuib aproape dar nu in gradina.
38. cristelul de camp de care am vorbit la categoria precedenta.
Unele posibil cuibaritoare, altele sigur vizitatoare constante, urmeaza speciile de ciocanitori.
39. ciocanitoarea pestrita mica
40. ciocanitoarea de gradini
41.ciocanitoarea verde
42. ciocanitoarea sura
       Alte prezente constante
43. cucuveaua
44.sorecarul comun, poposeste des si in gradina, planeaza foarte des deasupra ei.
45. viespar, zbor planat deasupra gradinii, posibil sa aiba cuib la padurea de la marginea terenului.
46. ausel sprancenat
47. ausel
48. botgros
49. brumarita de padure
50.capintortura - 2019, prezenta la mine in gradina cu strigate nuptiale, cca o saptamana si mai mult, in sfarsit de aprilie inceput de mai, posibil cuibaritoare.

51. cinteza de iarna
52. cioara de semanatura
53. stancuta
54. cioara griva
55. corb
56. cocosar
57. cotofana
58. cuc
59. drepnea neagra
60. fasa de padure
61. florinte
62. frunzarita galbena
63. lastun de casa
64. randunica
65. mugurar
66. pitigoi de bradet (iarna)
67. pitulice fluieratoare
68.pitulice sfaraitoare
69. presura galbena
70.presura sura
71.  scatiu
72. sfrancioc mare
73. silvie de camp
74. starc cenusiu (trece in zbor foarte des pe deasupra gradinii, la zbor jos)
75. sturz de vasc (iarna, foarte prezent)
76. privighetoarea de zavoi
Specii observate sporadic in gradina

  Cea mai notabila si mai frumoasa prezenta de la mine din gradina a fost
77. matasarul
La fel si 
78. sturzul de vii
79. presura barboasa, vazuta tot prea recent ca sa ma pot pronunta daca vine regulat sau sporadic sau poate chiar cuibareste.
      Vad in zbor, in fiecare toamna, cu mare regularitate, 
80. garlite mari, in zbor inalt si ziua si noaptea, pe directia vest.
    Tot in zbor se intampla sa vad
81. barza neagra. 
     Intr-un singur an, foarte ploios, astfel incat faneata se transformase in mlastina am vazut un stol de berze albe coborand in gradina pe zona de iarba, primavara devreme. Deci
82. barza alba.
In zbor, in fiecare vara, se aud si se vad
83.prigoriile, in 2020 au si coborat la salcamii in floare din gradina
Am mai vazut de doua ori 
84. pescarel albastru, probabil la paraiele care trec prin fata si prin spatele gradinii. L-am vazut insa in copacii de la mijlocul gradinii, probabil se odihnea.
85. pupaza
  2019, am si vazut-o, chiar in gradina, 2020, a aparut chiar in curte.
86. huhurezul mare  (25.12.2017)
31. ciocanitoarea neagra - o pereche probabil, intrucat am auzit doua, desi pe inregistrare e doar una - cu strigat de chemare si apoi de alarma (3 ian.2018). In 2020, apare si la specii cuibaritoare.
86. pitigoi de munte, 7 ian. 2018, identificati cu siguranta dupa cantec, doi pitigoi montani foarte darnici in sunete, atat cantecul propriu zis cat si acele sunete nazale, aspre, atat de specifice.
87. alunar (ianuarie 2019). Prezent, acelasi exemplar sau altul, si la data de 1 mai, parea bine instalat in gradina in zona cu multi stejari. Posibil cuibaritor?
88. muscar negru (1 mai 2019) cel mai probabil in pasaj, dar era cu perechea, posibil si cuibaritor ?
89. fazan, primavara 2020.
90. maracinar mare, apare des, aproape anual insa am omis sa il trec.

2 comentarii: