Translate

marți, 24 martie 2015

CHIRIGHITA NEAGRA, Chlidonias niger

CHIRIGHITA NEAGRA, Chlidonias niger

































    O chirighita pe care eu am perceput-o atasata de lacurile mai mari, de zone umede cu o anumita amploare, mai ales in Baragan si Dobrogea dar si interiorul tarii, pe acumularile din bazinul Muresului.






 In Oltenia m-am intalnit cu chirighita neagra doar in perioada de pasaj de primavara. 
















Am vazut-o si in haine de toamna-iarna, pe malul marii.








    Penajul chirighitei negre variaza dupa anotimp, in sens propriu, ca anotimp al anului, si in sens figurat, ca anotimp al vietii. Puii, juvenilii, imaturii au penajul diferit, mai asemanator cu cel de iarna. 





Culoarea neagra e culoare de nunta, ca un frac de sarbatoare pe care si-l pun chirighitele in sezonul de imperechere si cuibarire. Se vede ca un negru lucios in zona capului si a umerilor apoi devine un cenusiu albastrui pe aripi. Si abdomenul se vede de culoare neagra, in perioada de primavara nu poate fi confundata cu alta chirighita 
sau chira. 




















   Lucrurile se complica la juvenili dar si la adulti in penajul de toamna-iarna. Chirghita neagra nu ramane neagra ci devine alba pe abdomen, pe gat, ramane doar o calota neagra pe cap, alunecand si in jos, spre urechi, ca o caciulita. 











    In zbor ar fi usor de confundat toamna cu chirighita cu obraz alb insa pastreaza la gat o dunga neagra ca un mic guler,  un guler partial, de o parte si de alta a gatului. 





       Pentru hrana zboara si ele razant si in viteza mare deasupra apei, la inaltimi variabile.









    Prind si insecte in zbor dar cel mai adesea zboara la 2-3 metri inaltime de apa pentru a decela in unda vietati comestibile. Se arunca brusc asupra lor cu ciocul lung si ascutit, de culoare inchisa.
Tot de culoare inchisa ii sunt si picioarele.










     Aripile le are lungi si ascutite la varf, forma foarte aerodinamica. Adaptarea pentru zbor, pentru o viata dusa mai mult in vazduh, se vede atunci cand se odihneste pe vreun mal. Are picioare scurte, reduse la minimul necesar pentru deplasare si aripile lungi in compensatie. 
     Am vazut-o si asezata pe nisip intr-o zi de toamna la malul marii, pe un vant greu de infruntat.



    Altfel cel mai probabil e sa fie vazuta in zbor. Am vazut-o vanand si individual sau in grup mic si relativ tacut, dar si in grupuri mai mari de 10-12 indivizi, si grupuri foarte galagioase. Tipetele specifice, foarte percutante, par a fi importante unelte de comunicare si coordonare intre membrii unui grup, cu cat grupul e mai mare si actiunea comuna cu atat aceste comunicari tind sa fie un adevarat cor de strigate. 
     Am vazut un astfel de grup in iunie pe un lac din Baragan patruland regulat de la un cap la altul al baltii si vanand cu spor, probabil si insecte in zbor dar si pestisori din apa. Cum era sfarsit de iunie posibil sa fi fost membrii unei colonii, adulti si juvenilii participanti la primele lor activitati in afara cuibului. 







     Chirghitele negre cuibaresc in colonii, mai mari sau mai mici, dupa cum permite locul. Cuibaresc pe sol, in locuri izolate si cuprinse de mlastini. Aceste locuri le asigura linistea necesara, fiind aparate de ape dar de multe ori si sufera din cauza inundarii locului. Granita intre apa si uscat e mereu oscilanta in astfel de locuri, cand uscatul musca din apa, cand invers, apa invadeaza brusc uscatul si distruge cuiburi si pui. Dar acestea sunt accidente, in general reusesc sa creasca progenitura sanatoasa si sa asigure efective rezonabile, mai ales in partea de sud-est a tarii noastre. 
      E o pasare migratoare, pleaca in cursul lunii septembrie si vine in aprilie.






















aprilie 2017








1 iulie 2018





2021, 1 mai







14 aprilie 2022











5 mai 2022













27 mai 2022, o pereche de chirighite negre, jud. Olt, probabil cuibaritoare



13 mai 2023

















2 comentarii: