Translate

sâmbătă, 21 martie 2015

PESCARITA MARE, Hydroprogne (Sterna) caspia

PESCARITA MARE, Hydroprogne (Sterna) caspia

      Mult mai mare decat chira de balta sau decat orice fel de chirighita, am avut sansa sa vad pescarita mare in compania pescarusilor si chirelor, ceea ce mi-a dat ocazia sa-i apreciez bine talia. Este vizibil mai mare decat pescarusul razator, poate de aceeasi marime sau putin mai mica decat pescarusii de talie mare. La silueta seamana cu neamul chirelor si chirighitelor, un corp foarte aerodinamic, lat si ascutit in partea din fata, ingustat spre coada. Dealtfel chiar si este o chira, cea mai mare dintre chire. 
      Culoarea predominanta pe partea ventrala este albul. Doar la varful aripilor albul se intuneca. Ciocul il are foarte puternic si rosu. Pe cap are o calota neagra. Acelasi penaj il are si femela si masculul. Ar semana oarecum cu o chira de balta doar ca o chira de balta marita de circa 3 ori si cu picioarele negre.  Daca tinem cont ca o chira de balta este mai mica putin decat pescarusul razator care la randul lui este putin mai mic decat pescarita mare putem sa ne facem o idee de scara marimii la aceste pasari ce zboara la suprafata baltilor - in ordine crescatoare, chira de balta, pescarus razator, pescarita mare.      In general pescarita mare se poate intalni cu mai mare frecventa pe baltile din apropierea marii. Eu acolo am vazut-o si nicaieri altundeva. Exista cateva observatii de pescarita mare si pe alte lacuri din interiorul tarii dar mediul preferat de ea este cel din proximitatea marilor. La noi este mai ales o specie de pasaj. Eu am vazut-o primavara prin aprilie, in complexul lagunar Razelm -Sinoe, dar si toamna in Oltenia
       Am vazut-o pescuind in mare viteza pe deasupra apei, pe vreme de ploaie usoara. Scotea strigate foarte puternice, sonore, mai puternice decat ale pescarusilor. Am vazut-o si si stand pe mal si odihnindu-se si in zbor destul de inalt si departat. De la distanta si in zbor se percepe mai ales ca o pasare alba, are abdomenul albicios desi penele de pe spate sunt mai curand gri argintiu.

      Se pare ca in trecut ar fi cuibarit si la noi , chiar in zona complexului lagunar Razelm - Sinoe unde am vazut-o si eu. In ultimii ani insa nu s-au mai gasit deloc colonii de cuibarire la noi in tara. Probabil ca cele doua pescarite mari vazute de mine erau doar intr-un scurt popas de hranire in drumul lor spre Ucraina, Rusia sau chiar Finlanda, tarile cu cele mai mari populatii de pescarite mari. Prefera deci tarmul nordic al Marii Negre, prefera Marea Baltica si mai ales Marea Caspica, cea care ii si da denumirea stiintifica.      Se hraneste mai ales cu peste, numele de pescarita este foarte sugestiv. Pescuieste atat pe lacuri cu apa dulce si salmastra cat si pe mare. Uneori se indeparteaza de colonie pentru cautarea hranei pentru pui chiar si pana la 60 km. Cuibaritul il face, asa cum spuneam, in colonii, pe sol, pe grinduri nisipoase foarte izolate si fara deranj din partea oamenilor si pradatorilor. Aceste locuri sunt din ce in ce mai greu de gasit, probabil e una din cauzele principale ale disparitiei ei de la cuibarit din tara noastra dar si ale declinului numeric inregistrat in Europa in anii 1970-1990. Se pare ca in ultimele decenii efectivele europene ar fi in crestere, poate ca va reveni si la cuibarirea din zona lagunelor noastre si a grindurilor din extremitatile Deltei. aprilie 2018, Dobrogea


2 aprilie 2022, Oltenia


 


8 aprilie 2022
1 mai 2023, Oltenia


13 mai 2023, probabil acelasi exemplar ca la 1 mai.
2 comentarii:

  1. frumoase pasari! cat de frumos populeaza ele largul marii, tarmurile si lacurile litorale.
    ce placere sa privesti aceste fotografii! parca am urmarit la propriu zborul Pescaritei Mari.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zbor pe ploaie si pe vant ! Mi-e dor de zilele de primavara la mare. Chiar daca sunt aspre iti raman intiparite in suflet ca o amintire ce se cere mereu si mereu reinnoita.

    RăspundețiȘtergere