Translate

joi, 26 septembrie 2013

CANEPAR (Pietrusel), Linaria cannabina

CANEPAR (Pietrusel), Linaria cannabina

        O pasare mica cam cat o vrabie, masculul speciei fiind frumos colorat si bun cantaret.

      Traieste raspandit peste tot, dar eu nu l-am vazut in numar mare. Cel mai usor de zarit este iarna, cand, impreuna cu semeni de-ai lor, cutreiera campiile in cautare de semincioare. I-am intalnit uneori in grup mic doar din canepari, de multe ori insa i-am vazut amestecati in stoluri mai mari de alte specii cu obiceiuri similare, respectiv florinti si cinteze de iarna. Din pacate stolurile respective aveau doar cativa canepari, rataciti parca. Nici in alta parte nu am vazut fotografiate stoluri largi de canepari, cred ca numarul lor nu este asa mare.

       Inainte vreme, cand mari suprafete erau cultivate cu plante pentru tesaturi, canepa si in, probabil aceste pasari erau vazute des in cautarea semintelor acestor plante. De aici numele romanesc de canepar, derivat din cel latinesc (cannabina) dar si numele englezesc de "linnet" sau francez de "linotte melodieuse" derivat din numele inului. Astazi mai greu poate fi vazut caneparul cautand pe campuri samanta de canepa, de aceea mie mi se pare mai potrivit si celalalt nume al lui, si anume "pietrusel". Mi se pare potrivit si pentru ca intr-un mediu pietros am vazut eu prima data de-aproape canepari, mai precis doi juvenili.


       

      I-am zarit in cursul acestei veri in mediul ce pare cel mai propice pentru cuibarit, anume pajiste alpina cu tufisuri scunde si mult pietris, in grohotisurile Parangului, la o altitudine apreciabila de cca 1700m. Nu e o pasare alpina dar cred ca prefera zonele pietroase si cu iarba scunda, arbusti scunzi, de aici si denumirea de pietrusel.

       In perioada cuibaririi si a cresterii puilor are nevoie si de proteine, nu numai de seminte. Altfel e o pasare specializata pe seminte si ciocul ei puternic arata acest lucru. 


       Capul este rotunjor si dragut, cafeniu. In restul penajului are striatii cu tonuri de cafeniu deschis, inchis, negru si o dunga alba la aripa. Dunga se vede mai bine in zbor si destul de putin cand pasarea sta pe sol sau pe ramuri.
       Masculul are pe piept si pe cap o culoare rosie zmeurie, foarte frumoasa, un rosu cu sclipire rozalie, culoare care lipseste complet la femele si la juvenili. 

        Iarna trecuta am vazut un stol mare de cinteze de iarna cu cativa florinti dar si vreo doi-trei canepari. 

       Am mai vazut prin martie un stol mare de florinti cu cativa canepari amestecati printre ei. Desi foarte departe culorile lor straluceau foarte frumos sub lumina vie a amiezii - florintii verde-galbui iar caneparii cu rosu. 


       Datorita acestui penaj frumos, dar si din cauza cantecului lor placut, si ei sunt prada comertului ilegal cu pasarele salbatice pentru colivii. Nici sticletii, cintezele, florintii, nu merita o soarta asa cruda, sa fie rapiti din libertatea lor si tinuti inchisi pe viata - dar caneparii sunt chiar rari in natura, nu sunt o pasare usor de gasit, observat, fotografiat. Cred ca trebuie ocrotiti cu maxim de forte, lasati sa se inmulteasca in voie, poate chiar ajutati in iernile grele. 
       Nu e o pasare migratoare. Iarna se bazeaza pe semintele salbaticiilor. In general cred ca se descurca pe timpul iernii dar pot exista si perioade mai grele.

       E o pasare frumoasa care mai inveseleste peisajul tern al iernii cu ciripitul ei marunt pe campurile golase.


obs.  Recent denumirea stiintifica s-a schimbat din Carduelis cannabina in Linaria cannabina.

august, septembrie 2019
29 mai 2020, altitudine 1800 m , Parang, o pereche de canepari isi pregateau cuibul.10 august 2020


14 martie 2021, la locurile de cuibarire la altitudine mare

primavara 2021, Dobrogeaprimavara 2021, pe litoral

iunie 2021

24 aprilie 2021

iunie 2021

august 2021


4 comentarii:

 1. ce frumoase sunt! mai ales in primele doua poze... sa fie un cuplu?
  mie mila de bietii papagali care sunt tinuti captivi in colivii, dar de florinti, sticleti si alte pasari pe care unii oameni ii prind si ii inchid intr-o colivie... pacat de libertatea lor...
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu , nu sunt un cuplu, sunt doi frati cred, doi juvenili...Masculul adult are pene rosii foarte frumoase pe piept si pe cap, nu l-am prins inca de-aproape..In penajul asta cafeniu simplu nu pot fi decat femele sau juvenili..

  RăspundețiȘtergere
 3. Unii cunascatori sau mai putin cunoscatori spun ca caneparul este o pasare diferita de pietrusel diferenta spun ei facand ciocul galben sau nu si cantecul.Multumesc anticipat.Iertati nestiinta

  RăspundețiȘtergere
 4. Exsita o specie foarte asemanatoare cu caneparul si anume "inarita cu cioc galben". Aceasta specie traieste in nordul si vestul Europei iar la noi ajunge extraordinar de rar, si in numar mult prea mic, ca sa aiba vreo denumire populara. Cea oficiala, data de ornitologi este aceea de inarita cu cioc galben. Pietrusel este o denumire populara regionala pentru canepar, aceasta specie fiind cunoscuta pe larg si traind in tara noastra, cuibarind in zonele pietroase, de unde si denumirea populara de pietrusel.

  RăspundețiȘtergere