Translate

vineri, 18 mai 2018

ULIU PASARAR (3), Accipiter nisus

 ULIU PASARAR (3), Accipiter nisus, O pereche cuibaritoare       De fapt, este a doua pereche cuibaritoare pe care o urmaresc la cuib, pereche pe care am avut timpul necesar sa o vad si clocind, nu numai imperechindu-se si facandu-si cuibul, si mai ales, ingrijindu-si puii. 
       Descoperirea perechii am facut-o la sfarsitul lunii martie. Mai vazusem uliul femela in acea locatie insa in data de 31 martie am surprins perechea in jocuri nuptiale in preajma cuibului, inclusiv acuplare propriu-zisa. 

    Cuibul era construit partial, nu stiu daca nou sau din vechime, tind sa cred ca a fost construit de nou intrucat in anii trecuti nu am observat, nu cred sa fi fost acel cuib in copac.


      Perechea se ocupa cu jocurile nuptiale, multe strigate, oferta de hrana si bineinteles, asa cum am precizat, acuplare. A trebuit sa plec de la locul observatiei pentru o perioada de trei saptamani, dupa care am reluat. Din fericire perechea era tot acolo, clocea deja, cred. 
      Seara, chiar inainte de apusul soarelui, femela iesea de pe cuib pentru 10 minute de odihna, de aranjare a penelor. Mai iesea si cand era strigata de mascul, si mancau amandoi pe o creanga, nu-i ducea mancarea chiar la cuib.20 aprilie 2018

    Doar femela am vazut-o pe cuib. 

20 aprilie 2018


20 aprilie
Masculul mai ducea din cand in cand crengute la cuib.       Doua zile mai tarziu, la fel, dimineata la prima ora erau amandoi plecati de pe cuib si comunicau  intre ei. Apoi s-au ocupat de cuib.
22 aprilie22 aprilie
23 aprilie


      26 aprilie, fara mari schimbari, femela in general pe cuib, masculul la vanatoare. Cand sosea, o anunta cu o chemare la care ea raspunea imediat, nerabdatoare parca sa mai faca miscare si desigur, sa manance. Uneori din pauzele ei de odihna si masa se mai intorcea cu crengute si puf pentru bunastarea cuibului.26 aprilie

    Din nou a trebuit sa intrerup observatia pentru o scurta perioada. 


6 mai 2018
Singura diferenta notabila, in peisaj: inflorirea salcamilor
     Perioada de clocire e mare, cca 35 de zile.


8 mai


10 mai 2018       E greu de observat in interiorul cuibului, acesta fiind foarte sus, intr-un conifer. De la distanta foarte mare reusesc sa vad cumva partea superioara a cuibului, cu pasarea adulta, coada sau capul.


11 mai
      18 mai si inca nu se aude nimic dinspre cuib, si nu se percepe vreo miscare clara. Femela sta destul de mult pe cuib si uneori umbla mai mult in cuib, ca si cand si-ar aranja ouale.
    19 mai 2018, acelasi comportament, femela sta mult pe cuib, la un moment dat am surprins-o plecand, aranjandu-si penele nu mai mult de un minut- doua dupa care s-a intors pe cuib. La orele serii am gasit -o pe cuib, stand linistita, intoarsa cu spatele la punctul meu de observatie.


- pe 25 mai, femela inca clocea, statea nemiscata cu orele pe cuib, nu parea sa duca hrana niciunui pui, lipsea foarte putin de pe cuib, maxim doua minute. M-as fi asteptat ca la aceasta data sa fi iesit puii insa nu se vedea deloc hranind vreun pui, doar statea linistita si mereu culcata pe ceea ce pareau sa fie oua.


25.05.2018

25.05.2018
       Dupa o perioada de cca 10 zile de intrerupere a observatiei, pe data de 6 iunie am gasit cuibul cu doi pui, cel putin atata se putea observa de la baza copacului, cu o oarecare distanta in spate pentru a zari putin imaginea de deasupra marginii cuibului. 


6 iunie 2018


    Un pui inspre punctul meu de observatie se putea vedea mai des cand se misca si ridica capul, celalalt pui, indreptat in directie opusa unde cuibul e mascat de trunchiul copacului, se vedea foarte rar, cateva fractiuni de secunda. In general puii stateau culcati in causul cuibului,  nu ieseau des deasupra marginii acestuia.     Mama statea in permanenta cu ei, insa nu mai statea asezata ca pe oua ci pe o margine a cuibului, in general mai curata cuibul sau isi aranja penele.

    La un moment dat a inceput alarma pasarelelor din preajma si s-au auzit strigatele tatalui-uliu, de chemare la masa.
      Din nou, nu a adus mancarea la cuib, ci intr-un pom apropiat a asteptat-o pe femela sa vina sa preia prada. Se vedea a fi un pui de pasare, posibil mierla, pitigoi, cinteza.
    Femela a dus prada la cuib, a fluturat-o putin deasupra puilor, insa prea mare fiind, s-a retras cu ea in apropiere, unde a sfartecat-o treptat. Interesant ca nu a sfasiat prada in cuib ci separat, intr-un alt copac. La fiecare doua minte sau cam asa ceva, aparea la cuib cu o bucata de prada sfasiata pe care o dadea puilor, apoi pleca iar in apropiere unde fixase probabil prada pentru a mai reveni cu o bucata. Dupa ce s-a terminat masa puilor s-a reasezat pe marginea cuibului, sa ii mai supravegheze. continuarea in postarea Uliu pasarar (4) - Puii mici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu