Translate

vineri, 27 martie 2015

CHIRIGHITA CU OBRAZ ALB, Chlidonias hybridus

CHIRIGHITA CU OBRAZ ALB, Chlidonias hybridus
































































































un exemplar mai deosebit, cu cioc negru, primavara














     O pasare frumoasa, eleganta, care imi evoca amintiri calde, in sensul propriu si figurat al cuvantului. Asociez aceasta chirighita cu imaginea radioasa si intens nuantata a lacurilor sudice, din lunca Dunarii, cu oglinda lor inflorita in nuferi si flori galbene, cu soare mult, cu arsita parjolind nisipurile din jur dar si cu acea racoare mangaietoare mai mult indusa psihic de albastrul apei si de strafulgerarile repezi ale chirighitelor cu obraji albi. 






















Probabil ca exista si in altfel de zone dar eu le-am intalnit doar pe acest tip de lacuri, din regiunea sudica a tarii. 
































      M-au insotit grupuri vesele de chirighite la revasarile din primavara ale Dunarii cand potecile strabatute altadata la pas erau acum acoperite de ape.








 sufla un vant naucitor, si toate pasarile par ca danseaza mai mult

     Cand cobor eu primavara in Lunca Dunarii , parca e o regula, decat sa zboare. Puful de plop zboara in toate partile ca niste fulgi de zapada, nisipul se ridica in nori de ceata galbena sau alba iar pasari zburlite isi flutura penele in toate culorile curcubeului. Printre prigorii, granguri si dumbravenci care vor sa-ti ia ochii cu stralucirile lor de pietre pretioase, zboara pe deasupra revarsarilor de ape si chirighitele cu obraji albi, in penajul lor din linii sobre dar frumoase prin contrast. Capul negru, pantecele cenusiu, forma aerodinamica intinsa la maximum lasa o intrerupere de alb in dreptul obrajilor. Ciocul si picioarele sunt de un rosu-grena inchis, joaca in lumina in oscilatii de rosu si negru. Culoarea rosie visinie e semn de maturitate si de sarbatoare primavaratica. 




Puii ce se nasc pe cuiburile semi-plutitoare vor avea la inceput un penaj alb cu multe pete cenusii si maroniu deschis, vor avea usoare tuse negre pe calota din ce in ce mai accentuate si vor avea picioare si cioc negru. 















     Dupa cum le vad toata vara pe aceste lacuri sudice imi place sa cred ca si cuibaresc aici. Timpul nu-mi permite o iscodire atat de indiscreta spre locurile lor de cuibarire, si poate mai bine. Oricata grija am pretinde ca avem de cuiburile cu pui ale pasarilor, simplele noastre drumuri deschid poteci nefavorabile bunastarii lor. Ma amestec printre pescari, ce oricum merg si isi vad de pescuitul lor pe malul lacurilor si de acolo observ atat cat ma lasa ele sa le observ. Si chirighitele pescuiesc, in felul lor specific, pestisori, broscute, insecte, crustacei si altele cate mai vietuiesc si umbla prin apele putin adanci.










       Banuiesc ca au o raspandire destul de mare in Delta, eu am vazut multe chirighite cu obraz negru pe lacurile cu multa vegetatie din zona Razelm- Sinoe, zona Oltina-Bugeac, pe lacuri si canale in Baraganul Brailei. In Oltenia le-am vazut in sud, in Lunca Dunarii, la lacurile si revarsarile din preajma fluviului.












       La nivelul continentului chirighitele cu obraz alb prefera tot zona sudica si de est. Sunt pasari migratoare, dar unele exemplare mai intarzie destul de mult in functie de vreme. Totusi marea majoritate a chirighitelor cu obraz alb dispar la sfarsitul lunii septembrie, cele ramase dupa aceasta data sunt cazuri izolate.



























31 mai 2015, colonie de chirighite in sudul Olteniei, preocupate sa aduca crengute si tulpini de plante acvatice. in numar de 30-50.




















2 iunie 2018, o chirighita cu un defect la cioc, partea superioara rupta de la jumatate, insa in stare buna, bine hranita si zburand in pereche.









4 sept.2021, multi pui, inca dependenti de parinti











































































25.04.2022, proaspat sosite din migratie























5 mai 2022









27 mai 2022













29 august 2022










13 mai 2023










 
28 mai 2023






















































10 iunie 2023










24 iunie 2023












9 iulie 2023



































































































































2 comentarii: