Translate

marți, 11 noiembrie 2014

RATA FLUIERATOARE, Anas penelope

RATA FLUIERATOARE, Anas penelope
      Acum ar fi o perioada excelenta de mers si cautat rate fluieratoare. De ce nu ma duc, mai ales ca pozele mele cu rate fluieratoare sunt atat de putine si de departe? Nu ma duc pentru ca bubuie malurile raurilor de pusti. Nu se vad vanatorii, nu se vede prada, se aud doar bubuituri ca in vreme de razboi. Si vanatori si victime stau ascunsi prin hatis si-si pandesc miscarile.

      Nu se vad in ochi, pandesc doar miscarea tufisurilor ca niste suspecte adieri de vant. Daca ma straduiesc sa umblu tiptil sa nu sperii pasarile cine stie cui i se va nazari ca sunt un iepure, o vulpe , o caprioara, o rata salbatica sau orice alta vietate care are "dreptul" sa moara de pusca lui. Vedem des la televizor sumedenie de "accidente de vanatoare". Se impusca si ortacii intre ei, daramite naivi de birdwatcheri care se plimba furisat printre tufisuri doar cu speranta ca se vor bucura de un zbor colorat de pasari de pasaj. 


     Am incercat de cateva ori pe malul Jiului, pe malul Oltului - te plimbi cinci minute, pana cand auzi buum- buum!! din tot felul de directii. Gasesc multe cartuse pe jos, aruncate ca niste jucarii multicolore. O singura data am gasit intr-un hatis incalcit o placuta veche pe care scria "Atentie, perimetru de vanatoare!" ramas acolo cred ca de zeci de ani dupa aspect. Culmea e ca in zona placutei nu se auzeau bubuituri in schimb in toata lungimea Jiului si Oltului curgeau din toate punctele, fara niciun fel de atentionare. Ce mi se pare foarte grav e ca bubuie pustile si in rezervatiile avifaunistice. Tocmai ce m-am intors dintr-o mica expeditie la lacul Bistret si malurile lui gemeau de vanatori curgand cu Jeepurile din toate partile. Unii erau deja langa lac si dadeau iama prin stuf. Nicio pasare nu plutea pe lac, doar niste corcodei si lisite se refugiasera pe langa grupul de pescari, sperand ca acestia vor fi scutiti in a fi luati la tinta.
      Tragic, dupa ce ca sunt cateva locuri punctiforme la Dunare de le numeri pe degete unde ar putea sa vina pasarile acvatice la iernat sau sa faca popas, sa le mai umpli si pe acelea cu vanatori mi se pare incredibil, o culme a rautatii si indiferentei.
       Asa ca acestea putine sunt intalnirile mele cu rata fluieratoare  si nimic mai mult.
      Sunt rate de pasaj si acum in octombrie si noiembrie isi fac trecerea pe la noi prin tara. Nu raman peste iarna la noi, trec mai departe spre sud. Mai au un pasaj important prin februarie, martie.
      Am reusit sa le vad pe lacuri, departe de mal.


printre rate mici

 Uneori ai sansa sa le vezi si pe malul apei, la pascut de ierburi, dar sunt foarte sperioase, nu te lasa sa te apropii.       Ar fi mai usor de vazut in Delta si probabil ca in toata zona de sud-est a tarii. Se pare ca atunci cand ingheata apele dulci ale Deltei vin si pe malul Marii Negre.
       Ratele fluieratoare sunt rate nordice, cuibaresc in tot nordul Eurasiei, in taiga si tundra. Cele care se ocupa de cuib si de boboci, circa 7-8 la un cuib, sunt exclusiv femelele. Dupa numai 5 saptamani ratustele sunt capabile de zbor.       Ca marime mie mi s-au parut de dimensiune medie, si la distanta la care le-am vazut se pot recunoaste usor ratoii, dupa dunga galbena de pe frunte, o dunga verticala, pornind deasupra ciocului si mergand spre crestet. Aceasta mica pata galbena pe frunte e folosita de ratoi primavara in ritualul nuptial, penele viu colorate si stralucitoare sunt ridicate ca un fel de foarte, foarte mica creasta, facand capul mai mare si mai impunator.


         Capul il au roscat si in rest au o culoare gri cu negru la coada, mai exact toata zona subcodala.  Ratele femele au o culoare stearsa, noroc ca umbla cu perechea lor si astfel le poti identifica. Unele au cap roscat ca si ratoiul altele au capul gri. Ambele sexe au ciocul albastrui deschis cu varful ciocului negru. Oglinda aripilor o au de culoare verde inchis, nu foarte vizibila. Uneori e mai vizibila o dunga alba ingusta la aripi, aproape de umar. Mai ales in penajul de eclipsa aceasta dunga alba devine foarte utila la identificare.        Numele de rata fluieratoare le vine de la zgomotul produs de ratoi in timpul zborului, ca un fluierat. Stolurile de pasaj din timpul migratiei sunt in siruri lungi pe un singur rand. Multe dintre aceste rate migratoare au rute lungi de migratie ajungand pana in sudul Africii iar unele, cele din partea de vest, ratacindu-se chiar si pe continentul ameican. Exista si o specie americana de rata fluieratoare si uneori, destul de rar dar se mai intampla, se hibrideaza cu aceasta. 
    In general se hraneste cu vegetale pe care le gaseste la suprafata apei si le strecoara cu ajutorul lamelelor zimtate de pe mandibula. Dar mananca si hrana animala daca are ocazia, in general insecte acvatice si larvele lor. 


 16 aprilie 2017, Oltenia

 nov.2020decembrie 2020

 


ianuarie 2021


18 febr.2021, Oltenia, la Dunare
12 nov.2021
5 ianuarie 2021
20 martie 2022


26 martie 20223 iunie 2022


23 octombrie 2022
2 ianuarie 2023


22 martie 20238 aprilie 2023


24 iunie 2023, o rata fluieratoare ramasa pe vara pe la noi.25 decembrie 2023


24 nov. 2023
5 comentarii:

 1. cand aud despre vanatoarea pasarilor, ma lasa fara cuvinte... imi pare atat de rau de acele specii care cad prada acelor oameni... eu m-am intristat numai ca am citit aici, dar cred ca altfel sunt sentimentele sa auzi zgomotul unei pusti si sa sti ca tinta a fost o biata pasare sau mai grav, sa vezi chiar actiunea... pentru mine, care sunt o mare iubitoare pentru frumoasele inaripate, mi se pare un lucru extrem de grav si nu sunt de acord deloc cu acest masacru al pasarilor...
  splendide imagini, Felicitari!
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 2. Iti multumesc mult pentru cuvintele tale.E nevoie de cat mai multe voci pentru ca opinia publica sa inceapa macar sa se gandeasca la aceasta problema, deocamdata mi se pare o delasare si o nepasare totala. Eu, in naivitatea mea credeam ca cel putin siturile declarate rezervatie sunt ferite de vanatoare dar nu e deloc asa. Oriunde se identifica ceva mai multe pasari vin hoardele de vanatori sa le impuste, usor de gasit pentru ei ca doar n-o sa-si toceasca costumatia de firma colindand pe coclauri prin scaieti si namol..Mai bine sa vina direct pe un lac propice avifaunei, cu sute de pasari stranse saracele de prin tot nordul Europei, si sa le masacreze ca la abator, fara efort. Oribil, lasitate, crima cu premeditare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă gândesc că puteți să faceți niste plângeri ceva. Sunt societăți pentru protecția animalelor sau chiar SOR care ar trebui să facă plângeri peste plângeri în cazul vânătorii în locuri nepermise.
   Când sunt mai multe voci sigur sa iau măsuri. Acum cativa ani erau târgurile de animale pline cu păsări cantatoare. Erau ținute in condiții jalnice si multe mureau. Am dat telefon la 112 si au trimis poliția. Azi chiar nu mai găsesti asa ceva în Bucuresti. E si un proiect in acest sens lansat de SOR - Aripi Libere.
   Poate poate dacă se insistă poate sa întâmplă ceva bun. Oricum dacă suni la 112 sunt obligați să facă ceva.

   Ștergere
 3. Dragă Dragoș, eu sunt un birdwatcher și îți zic sincer că sunt dezamăgit de actualul SOR, când era domnul Dan Munteanu și cei din garda veche chiar se căutau soluții pentru toate problemele, acum însă se caută soluții doar daca se accesează fonduri... Știu, poate exagerez dar situația în SOR este deplorabilă..poate că iubesc și ei păsările insa interesele materiale primează.
  Tea felicitări pentru ceea ce faci!

  RăspundețiȘtergere