Translate

luni, 17 noiembrie 2014

RATA LINGURAR, Anas clypeata

RATA LINGURAR, Anas clypeata













































 









         Una din ratele salbatice usor de recunoscut, atat dupa colorit cat mai ales dupa ciocul latit ca o lingura sau ca o lopata.





















       Nu mai are nimeni asa model de cioc. Nu stiu cat e de frumos modelul dar se pare ca e foarte eficient. Ciocul tuturor ratelor este bine echipat pentru filtrarea hranei din apa dar ciocul ratei lingurar duce aceasta specializare cat mai departe, asigurand o suprafata marita si bine proiectata pentru atingerea scopului.



















 - pe vreme de ploaie si nori grei 




         E o rata ce poate fi vazuta destul de regulat daca mergeti pe balti primavara sau toamna, in perioadele de pasaj.









    Altfel , pe timp de vara este o rata destul de rara pe la noi, se pare ca ar exista ceva cuibarire doar in Delta Dunarii. Populatiile care trec pe la noi in pasaj sunt rate nordice, caci nordul continentului eurasiatic este zona de cuibarire propriu-zisa a speciei. 
     In trecerea lor pasagera peste tara noastra, primvara devreme sau toamna, se aseaza pe lacuri de prin toate regiunile, le-am vazut din Banat pana in Dobrogea. 














       E adevarat ca cele mai multe le-am vazut in Dobrogea unde o foarte mica parte e posibil sa ramana si peste vara. Tot in Dobrogea le-am vazut si in grupuri mari in luna august, nu stiu daca erau populatiile autohtone sau deja primele stoluri migratoare dinspre nord. Cel mai probabil erau cele de pasaj.






        Se amesteca destul de usor cu alte specii de rate, aproape in toate pozele apar alaturi de alte specii, rate mari, rate pestrite, rate caraitoare, califari, etc. 










        Primavara perechile vin deja formate, se formeaza inca din cursul toamnei sau al iernii. Pasari migratoare, ratele lingurar ierneaza in tinuturile Europei sudice ferite de inghet, de jur imprejurul Mediteranei, dar sunt stoluri care ajung si ierneaza pana in Africa de Sud. 
       Ar putea ramane si la noi peste iarna daca nu ar veni inghetul insa asta se intampla mai rar, iernile noastre sunt destul de reci si aspre, mult mai aspre decat ierni vestice la latitudini mai nordice dar mai imblanzite de curentii calzi oceanici. Carpatii nostri fac o platosa in fata acestor influente oceanice de imblanzire a iernii in schimb curentii gerosi dinspre stepa continentala sufla peste campiile si baltile noastre nestingheriti aducand temperaturi scazute si chiar foarte scazute. Astfel ca eu iarna nu am vazut deloc rate lingurar pe apele noastre, nici macar in acest colt sud-vestic despre care s-ar povesti ca ar avea ceva vagi influente submediteraneene de clima. Alte tipuri de pasari ceva mai adaptate la saracia iernii se mai refugiaza intr-adevar pe apele de la vest de Olt, ceva pelicani creti, cormorani mici, corcodei, dar rate lingurar mai putin. 
       Primavara le-am vazut incepand din martie, poate chiar sfarsit de februarie in anii calzi, cu un varf de prezenta in aprilie. 
       Ratele lingurar se pot recunoaste usor nu numai dupa cioc dar si dupa coloritul ratoilor care de departe se vad in trei culori, capul verde inchis dupa care urmeaza alb si maron roscat, aproape rosu. Vazute mai de-aproape culorile isi dezvaluie stralucirea, verdele de pe cap e sclipitor desi net mai inchis si mai sobru decat verzui-albastruiul ratoiului mare. Ratoiul mai are in plus si ochi galbeni, ca doua pete de culoare pe verdele intunecat si catifelat al capului. Pieptul il au alb, dupa care urmeaza iar o culoare stralucitoare, un brun cu certe accente de rosu inchis, o combinatie de nuante care luceste dupa cum bate lumina ori spre caramiziu, ori spre visiniu.












           Oglinda o au verde, marginita cu alb si se vede cel mai bine in zbor.
      Femelele au o culoare pestrita foarte asemanatoare cu femela de rata mare, dar au oglinda verde si mai ales au si ele acel cioc inconfundabil. 
         Stolurile de august seamana mult mai mult cu ratele mari, cu care dealtfel se si amesteca des. Capata un penaj brun roscat ca si cele mari dar se pot diferentia nu numai dupa statura mai mica si cioc ci si dupa culoarea foarte stralucitoare a picioarelor. Si ratele mari sunt foarte roscate in august, cu picioare care bat spre rosu dar picioarele ratelor lingurar sunt un portocaliu-rosu foarte intens. 













nov.2020





ian 2021, Dobrogea




ian.2021





















12 decembrie 2021



24 dec.2021














20 martie 2022














6 aprilie 2022






























14 aprilie 2022






8 mai 2022, pe Olt, Dragasani.



1 decembrie 2022, un grup de cca 50 rate lingurar la iernat in Dobrogea.
































18 martie 2023
















3 comentarii:

  1. foarte frumos! informatii utile! faceti o treaba aici pe blog ( si in teren, ca doar se vede).
    multumesc pentru ceea ce am ocazia sa citesc aici!
    imi plac ratele, au un penaj deosebit!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu iti multumesc foarte mult, si pentru interes , si pentru cuvintele frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  3. cu mare drag!
    cu regretul ca nu ne putem intalnii voi ramane o cititoare si o admiratoare fidela al articolelor si imaginilor cu pasari!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere