Translate

luni, 27 octombrie 2014

FLUIERAR CU PICIOARE VERZI, Tringa nebularia

FLUIERAR CU PICIOARE VERZI, Tringa nebularia          Un fluierar mai mare, pe care poti sa-l vezi mai bine, asta daca ai ocazia. E o pasare de pasaj, destul de rara pe la noi, dar cu prezenta regulata in anumite zone.        Cine stie cum s-o fi ratacit intr-o primavara si un fluierar din acesta si pe malul Oltului in calea privirii mele? era primul fluierar cu picioare verzi zarit in Oltenia, mai aproape de casa. Altfel mai vazusem in Dobrogea si in podisul Transilvaniei.
         Este cam cel mai mare dintre fluierarii ce pot fi vazuti la noi, mare insemnand cam 30 cm. Se vede aproape dublu fata de un fluierar de mlastina, desi probabil ca la o masurare exacta nu e chiar asta proportia. 

        Si fata de bataus se vede mare, inalt pe picioare.


       Se mai vede foarte albicios pe cap, cu dungi  palide dar bine marcate. Penajul il are destul de uniform, fara pete pregnante, mai brun in sezonul nuptial, mai cenusiu in perioada de iarna. Noi avem sanse sa-l vedem mai ales in culori gri-cenusii. Cand zboara i se vad spatele si coada alba. La aripi nu are alb.

        Are intr-adevar picioare verzi dar ca sa le vezi culoarea trebuie si pozitie si mai ales apropiere.


      Majoritatea fluierarilor cu picioare verzi vazuti de mine au fost extrem de speriosi, ma vedeau de departe si fugeau. 
     

 

      Ciocul il are destul de groscior - dar repet, doar prin comparatie cu alti fluierari - si un pic curbat in sus. Din nou ai nevoie de apropiere si postura a pasarii care sa-ti arate aceste detalii. 

        Este si el, ca multe dintre limicole, o specie nordica, cuibareste in Scandinavia, Rusia, nordul insulelor britanice. Trec primavara si toamna spre sud, ierneaza pe coastele Mediteranei sau in Africa, desigur populatiile europene ce ajung si pe la noi. Altfel el cuibareste si in nordul Asiei si ierneaza in sudul continentului. 


      Parca in armonie cu statura sa mai mare, mi s-a parut un fluierar mai linistit, mai putin agitat. Parea chiar statuar in comparatie cu flueirarii de mlastina din jurul lui care se invarteau ca niste titirezi, sau in comparatie cu fluierarul de munte care isi agita coada in sus si in jos de parca ar bate tactul. Fluierarii cu picioare verzi se plimbau parca mai maiestuos prin apa, mai ciugulind ceva din apa, mai oprindu-se si uitandu-se in jur.       Are o infatisare mirata, cu acel cap alburiu al lui si cu ochiul negru rotund bine iesit in evidenta. Poate si ciocul indreptat in sus ii da aceasta infatisare.
       E o pasare ce isi pastreaza perechea. Cuibareste in tundra, in apropierea tarmurilor si apelor nordice, direct pe sol, unde cloceste si scoate in jur de 4 pui. 
       Foarte putin gregar, poate fi vazut cel mai adesea singur, sau in pereche in sezon. Juvenilii se mai strang uneori in grupulete mici.

       Are un regim de hrana exclusiv carnivor, nu cauta plante prin mlastinile si apele in care umbla ci doar animale mici acvatice, de la insecte pana la broscute si pestisori.       Imi place cand ii vad mai des, eventual si mai de-aproape. Pana acum l-am prins doar pe lacuri mari sau pe apa mare a Oltului la varsarea in Dunare.

24 iulie 2016, doi fluierari cu picioare verzi la lacul Bistret.aprilie 2017
18 octombrie 2018, Oltenia

26 martie 2022


2 apr.2022


8 aprilie 2022
14 aprilie 202229 august 2022


18 martie 2023
20 aprilie 2023


 
23 iunie 20232 comentarii:

  1. sunt, cum altfel decat frumosi?
    foarte mult imi plac fotografiile si modul in care i-ati surprins!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt frumosi si cumva haiosi, asa mi s-au parut mie..multumesc!

    RăspundețiȘtergere