Translate

luni, 2 decembrie 2013

MUSCAR SUR, Muscicapa striata

MUSCAR SUR, Muscicapa striata
        Muscarul sur este cel mai marisor dintre speciile de muscari care traiesc la noi in tara. Nu e o pasare mare, nicidecum, abia un centimetru - doi are in plus fata de ceilalti muscari, totusi conteaza, e o prezenta ceva mai vizibila.         L-am vazut destul de des in zona de deal si de munte a Olteniei, mai ales in apropierea paraielor. Nu e o pasare de apa, insa vegetatia devine mai luxurianta in preajma apelor, ascunzand o bogatie mai mare de insecte. Tot acolo gaseste si diverse scorburi sau cotloane unde sa cuibareasca. 
        Penajul muscarului sur poate fi numit si gri, depinde insa cum bate lumina, uneori se vede mai curand brun in diverse tonuri, pe alocuri trecand si inspre cenusiu.

     Cel mai derutant e cand sta la panda in lumina apusului de soare cand penajul alb-crem de pe partea ventrala devine roz. Prinde muste pana noaptea tarziu, de aceea intr-un interval scurt de timp ai ocazia sa-l vezi in toate aceste variatii pe care le face lumina in penajul lui.         Nu prinde doar musculite ci tot felul de insecte, unele destul de mari, gen viespi, bondari, fluturi de zi si de noapte.        In limba engleza se cheama Spotted Flycatcher, intr-adevar, in perioada de trecere de la pui la adult are un penaj foarte frumos cu mici puncte albe (spots). E unul din putinele cazuri cand mie mi s-a parut ca un juvenil e mai frumos desenat in penaj decat un adult. 
    Penajul adultului isi pierde aceste punctisoare simpatice, devine mai monoton, mai uniform. Desigur , aceste puncte albe nu sunt acolo de frumusete neaparat ci de camuflaj, seamana exact cu punctisoarele de lumina pe care soarele le face prin frunzisuri. Tot pentru camuflaj sunt si striatiile fine pe care muscarul sur le are pe cap. In lumina buna si de-aproape aceste striatii sunt vizibile, altfel nu prea, sunt striatii discrete.         Cel mai des se poate vedea muscarul sur pandindu-si hrana in coronamentul arborilor, destul de sus ca inaltime. Daca ar fi sa traiasca mai multe tipuri de muscari in acelasi loc parerea mea e ca etajul superior de vanatoare ar apartine muscarului sur.

 L-am vazut deseori stand la panda si pe firele electrice de la inaltime, prinde insecta in zbor si se intoarce rapid pe creanga sau sarma de unde a plecat. 
       De multe ori pandeste foarte relaxat, sta cu picioarele indoite sub corp ca si cand ar fi in pozitie de repaus, insa e foarte rapid si ochiul lui e mereu in alerta. 
       E o pasare insectivora, desi l-am mai vazut ciupind si ceva seminte de fructe salbatice. Erau insa doar asa, de gust, de fantezie. Nu-si poate rasuci modul de hranire spre fructe, spre seminte, de aceea migreaza toamna-iarna spre tarile calde din Africa si Asia de sud-vest. Anul acesta am observat ca a disparut pe la sfarsitul lui septembrie. 


mai 2017, Timisoara


       2018, date de cuibarire, prima serie de pui zburata din cuib la 30 mai (adultul l-am vazut prima data sosit din migratie la 11 aprilie, posibil sa fi venit mai devreme). A doua serie de pui zburati din cuib, 27 iulie 2018. 
        in 17.10.2018, un exemplar in apropierea Jiului, neplecat inca in migratie.
vara 2019mai 2020
iunie 2020

13 iunie 2020, padure de salcam Vrata


3 august 2020


5 august 20205 august 20207 august 2020
1 iulie 2021, pui proaspat zburati din cuib

pui, august 2019


sept.2019
august 2021

24 iunie 202219 septembrie 20229 mai 2023

22 mai 2023, o pereche, acuplandu-se


25 mai 2023

1 septembrie 2023

2 comentarii:

  1. frumos muscarul! Superbe imagini, frumoase si expresive!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! El, muscarul, e o pasare foarte simpatica si expresiva, parca se vede pe el ca e o pasare cu personalitate...

    RăspundețiȘtergere