Translate

marți, 21 mai 2013

SFRANCIOC ROSIATIC (2), Lanius collurio

SFRANCIOC ROSIATIC (2), Lanius collurio
        Era de asteptat  ca mierla de apa sa aiba pui asa mari in aprilie-mai. Pasare sedentara, obisnuita cu vremea grea, desigur poate sa cuibareasca foarte devreme, cum se pare ca o fac si forfecutele. Cu totul uimitor mi s-a parut insa ce repede au crescut puii sfranciocului rosietic. Nici nu stiu bine cand a sosit din tarile calde si iata ca la 15 mai gasesc un tatic de sfrancioc hranindu-si de zor un juvenil zburat din cuib, aproape in forma adulta, doar cu acele striatii specifice puilor. Insa coada si aripile crescute in forma completa, cu foarte putin "cas la gura", semn ca avea cateva zile bune de cand nu mai statea in cuib.
        

      O pereche de sfrancioci rosietici intr-o livada.Mama si tatal puilor timpurii de mai.


 Stau pe gard, pe araci, pe crengutele pomilor si de-acolo se arunca in iarba dupa insecte.Uneori fac volte in aer si le prind din zbor. Iarba plina de flori, de toate culorile..Am gasit chiar si o plantuta cu flori albastre foarte frumoase, pe care nu o mai intalnisem pana acum prin fanete. Poate ca e o planta cunoscuta, daca ii stie cineva numele il rog sa mi-l spuna si mie.


      Prin iarba, multi greieri, nici nu mai asteptau caderea noptii ca sa-si inceapa concertul, il incepeau cam dupa pranz.
Fluturi, nu mai zic, multi, dar speriosi rau. Mai ceva ca pasarile, iar fluturele nici nu poti sa-l fixezi de la cine stie ce distante. Am pomenit de fluturi si greieri pentru frumusetea lor coloristica sau muzicala insa pentru sfrancioc insemnau altceva. Insemnau prosperitate, hrana, viata buna pentru puisorii lui. 
Sfarsit de aprilie, migratie intensa de sfrancioci rosietici pe litoral, sosiri din tarile calde. 2 comentarii:

 1. Super dragalase pasarile, mai ales puisorul!!! Multumim de povestea asta frumoasa si de fotografiile cu florile acestea superbe, sunt o specie de veronica, varietatea austriaca.
  Adina (Casa cu perusi)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oooo... multumesc! Deci asta e planta numita asa frumos Veronica..Felicitari, super! Pe cand un blog cu florile de camp si de padure?? Intalnesc asa de mult si asa de frumoase si mi-e ciuda ca nu prea le stiu pe niciuna exact ce sunt si cum se numesc.

   Ștergere