Translate

vineri, 17 mai 2013

DUMBRAVEANCA, Coracias garrulus

DUMBRAVEANCA, Coracias garrulus

        Inainte fusese o dumbrava. Apoi un camp petrolifer cu sondele inconjurate de pomi fructiferi. Cand pomii fructiferi si-au epuizat rodul au fost defrisati incercandu-se pe ici pe colo aratul si cultivarea cu grau si porumb. Un camp mare deschis, inconjurat de dealuri si dumbravi.
       Pamantul nu e insa foarte manos, munca e grea, rodul sarac. Mii de macesi au rasarit in toate zarile, de ce ii tai de aceea cresc inca zece pe alaturi.
       Sunt frumosi acesti trandafiri salbatici. Unii sunt albi, altii sunt roz, altii mai pastreaza cine stie cum o altoire nobila cu trandafirii pretentiosi ai gradinilor.


       Ramurile lor se revarsa in arcuri de cerc in mii de insule florale. Doar turmele de oi se strecoara printe macesi lasand inca largi intervale bune de pasunat. In lipsa turmelor locul s-ar impasli in doi-trei ani intr-un hatis de nepatruns.
                 Aceasta poiana uriasa in mijlocul dumbravii continue a podisului getic invita an de an acele pasari frumoase, verzi-azurii, numite dumbravence. In dumbrava isi fac cuibul insa hrana si-o agonisesc in locuri deschise.


       Stau la panda in locuri inalte, de multe ori pe firele electrice. In anul 2008 am putut numara aici circa 20 de dumbravence, stateau sus pe fire cam din 10 in 10 metri, mai toata vara. Fenomenul nu s-a mai repetat. Nu stiu de ce a fost asa mare densitate de dumbravence in acel an, in acel loc. De-atunci vad mereu doar unul-doua exemplare, probabil o pereche.
       Sperioasa pasare, m-a alergat destul de mult printre macesi. Am prins-o de la distanta, suficient pentru a i se observa frumusetea deosebita a penajului insa nu si toata splendoarea de detalii si reflexii.
       Cerul senin se oglindeste cel mai adesea in penele ei care par bleu-azurii. Alteori straluceste a verde .        Infatisarea ei are o anumita asprime, un cioc puternic, e o pasare mare cam cat o stancuta sau un gugustiuc (30 cm). E o pasare mai mult a tarilor mai sudice si estice ale Europei, ii plac mult tinuturile insorite. La noi soseste tarziu in aprilie si iarna migreaza in totalitate spre tarile calde.
       E una dintre cele mai frumos colorate pasari de la noi. Pe langa multitudinea de straluciri albastru-azurii, albastru-verzui sau albastru-violet, pe spate are pene de un castaniu deschis luminos.
       Pentru cuibarit are nevoie de arbori batrani, scorburosi, sau de rape darapanate, sapate, unde sa gaseasca gauri si galerii asemanatoare scorburilor. E limitata astfel doar la anumite zone salbatice, propice cuiburilor, fiind o pasare destul de rara.
       Prinde insecte mari,se arunca asupra lor de la locul inalt ales pentru panda. Se poate observa pe campuri deschise, pe marginea soselelor. Oprirea masinii in dreptul ei o sperie insa, e foarte prudenta. Apropierea in camp deschis  e de asemenea dificila, limitata. E foarte bine ca e asa. Nu e pe lista pasarilor care pot fi vanate, dar poate cadea prada tirului la porumbei, gugustiuci si la rarele si delicatele turturele. Asa ca nu insist in apropierea de ea , las doar in seama intamplarii si a norocului o eventuala "sesiune foto" viitoare.


     18 aprilie 2014, prima dumbraveanca zarita de mine pe anul acesta, pe langa manastirea Dervent, in sudul judetului Constanta, intr-o zi foarte foarte ploioasa.
6 septembrie 2015, mai multe dumbravence in Lunca Dunarii, nu plecasera inca.
August 2016

15 iunie 2017, in Olt


si in Giurgiu

 20 iunie Mehedinti
5 august 2017, pe o miriste a Campiei Romanatilor, zona semi-nisipoasa, o dumbraveanca a vanat o larva de fluture cap-de mort.


iunie 2020, Dolj

1 mai 2023, o pereche
9 iulie 2023


2 comentarii: