Translate

duminică, 21 aprilie 2013

MUSCAR GULERAT, Ficedula albicollis

MUSCAR GULERAT, Ficedula albicollis

       Da. Primavara 2013 si am reusit in sfarsit sa admir pe saturate muscarul gulerat. in anul urmator am gasit si o familie cuibaritoare chiar pe terenul meu de unde sunt cele mai multe observatii, fiind vizitat constant. Ma bucur mult, inseamna ca au o populatie in crestere.
        Inainte parea sa fie o specie mai scumpa vederii, deci mai putin numeroasa. Acum nu numai ca l-am vazut des dar chiar pot spune ca m-a insotit peste tot in calatoria mea de-a lungul Dunarii albastre.        Cu un muscar gulerat mai sperios m-am intersectat doar fugitiv. S-a speriat de oameni si s-a afundat in copacii inalti. Cu ceilalti doi insa e alta poveste. Aceia au venit special sa vada cine poposeste in padurea lor.
       O padure calda  si inverzita, din Lunca Dunarii munteana. Un popas la sosea pentru picnicul unor calatori de cursa lunga infometati. Si cine venea langa masute, curios nevoie mare? vreo vrabie, vreun pitigoi, vreo cinteza ca altadata? Nu , un muscar gulerat.

       Circumspect, retras dupa crengute insa topit de curiozitate. Ne spiona din hatisul de ramurele deja bine inmugurite, hatis pe care il declarase al lui cu siguranta.       Cel de-al treilea gulerat, cel din padurea dobrogeana, avea deja si nevasta. 
S-a fluturat cu ea un pic prin aer, nu stiu daca l-a certat sau l-a sarutat focos in crestetul cu o bulina alba.S-au despartit insa repede, ea ramanand sa prinda musculite, el primind misiunea sa ma urmareasca pe mine. Si guleratul dobrogean era la fel de curios ca si cel muntean, ba poate si mai mult. M-a insotit tot drumul, in fata mea la vreo 15-20 metri, niciun metru in plus, niciunul in minus. Daca ramaneam in urma ma astepta, daca dadeam pe repede inainte, zbura hotarat si se mira ca nu pricep distanta regulamentara.

       Desigur, se prefacea si ca prinde muste.Dar de fapt ma astepta ca sa-mi arate frumusetile padurii lui - pomi incolaciti de liane, frunzulite si flori de cires salbatic, corni galbeni pictati pe stanci albe .
 Isi dadea binete cu vecinii macaleandrii si sturzi.  Sau batea nerabdator din piciorus cand vedea ca raman sa ma zgaiesc la un figurant de sarpe, o vipera cu corn care risca sa-i fure lui rolul de vedeta a padurii.         

    Nu, stai linistit, guleratule! Tu ramai cea mai frumoasa si nostima amintire din padurea fermecata a podisului dobrogean. 
       Te salut si pe tine, gulerat din popasul din Giurgiu, sper sa ne regasim si la anul!
        Iunie 2014, un tatic isi hranea juvenilii zburati din cuib, intr-o livada, gradina de sub munte.
femela, 1 iulie 2021

Un comentariu:

  1. Uau, ce frumuseti!!! Cu burtica alba de nea si coronitele acelea imaculate pe frunte... sunt foarte frumosi muscarii. Ai avut o intalnire de neuitat!!!
    Adina (Casa cu perusi)

    RăspundețiȘtergere