Translate

marți, 28 iulie 2020

BIODIVERSITATEA IN PADURILE DE SALCAM (4) - MAMIFERE, REPTILE SI AMFIBIENI

BIODIVERSITATEA IN PADURILE DE SALCAM (4) - MAMIFERE, REPTILE SI AMFIBIENI

      


         In padurile de salcam vizitate de mine, cele din lunca Dunarii in Oltenia, traiesc practic toate vertebratele specifice habitatelor impadurite dar si cele specifice luncii. Mai greu de fotografiat si observat in lipsa unor tehnici specializate, incidental, am intalnit si fotografiat animale si din aceste categorii. Enumerarea si documentarea lor este departe insa de bogatia si varietatea existenta in realitate. 
       Padurile sunt pline de mamifere, majoritatea insa avand o viata foarte ascunsa. De fapt, doar ursul si rasul, animale specifice lantului muntos, lipsesc, si posibil sa fi disparut si lupii, desi in marile paduri din sudul Olteniei, inclusiv cele de salcam, au existat lupi pana nu demult. Disparitia lupului din zonele de campie este de data recenta si nu are vreo legatura cu specia de copaci care alcatuieste padurea. In schimb, exista sacali, in numar mare. Am vazut in mai multe randuri porci mistreti, chiar in turma foarte mare, insa nu am reusit sa-i fotografiez, disparand repede in desisuri si fiind si inserare profunda. Vulpile se vad des prin padure si au si vizuini, la fel bursucii, pisica salbatica, caprioare si iepuri de camp, in numar foarte mare.  Cu viata ascunsa dar existand in numar mare sunt mustelidele, dihori si nevastuici si jderi, de piatra si de 
copac. La fel rozatoarele. Nu am vazut veverita in padurile de lunca insa in alte zone am vazut veverite in zonele cu salcami, folositi chiar si pentru cuib, stiut fiind ca deseori veveritele isi fac un cuib mare, semanand cu cel de pasari, nu cuibaresc numai in scorburi.






      Padurile de salcam din lunca Dunarii sunt pline de soparle, mai ales soparla de iarba si gusteri. Sporadic, intr-un loc apropiat malului dunarean, am gasit si soparla de ziduri. Pasarile rapitoare se hranesc aici preponderent cu soparle, exista paduri de salcam unde gasesti uneori covor de soparle misunand pe solul bine luminat.









     Un animal emblema pentru padurile de salcam din Mehedinti, cele de la Dunare dar nu numai, este broasca testoasa de Oltenia. Aceasta se intalneste in numar mare in salcamii din padurea Vrata, Izvoarele, Gogosu, etc...asta ca sa enumar doar padurile vizitate de mine, un procent destul de mic din suprafata de paduri de salcam existenta in arealul broastei testoase.



       Serpii traiesc cu siguranta in numar mare si mai multe specii, eu am vazut sarpe de casa si sarpe rau, insa pentru observarea si documentarea lor mai completa trebuie cautatori specializati in herpetologie. 



   La fel pentru broaste, am vazut broaste raioase brune, broaste de lac, buhai de balta, existenta lor fiind legata de micile balti sau paraie din mijlocul padurii. Broasca raioasa bruna exista in numar mai mare si in locurile aparent uscate.




     

2 comentarii: