Translate

duminică, 2 decembrie 2018

RATA CU OCHI DE SOIM, Aix sponsa

RATA CU OCHI DE SOIM, Aix sponsa

Rata cu ochi de soim

Aix sponsa

Aix sponsa

Aix sponsa

Aix sponsa

Aix sponsa

Rata cu ochi de soim


Rata cu ochi de soim

Aix sponsa

Rata cu ochi de soim


Aix sponsa       O noua specie, observata la sfarsitul lunii noiembrie, o pereche de rata cu ochi de soim, sau rata de padure, in libertate.
      Este una dintre cele mai frumoase specii de rate de pe glob, ea fiind originara din America de Nord. Pentru frumusetea ei este adesea crescuta pentru ornament, dealtfel la noi in Europa majoritatea ratelor-cu-ochi-de-soim sunt in captivitate. Dintre acestea, uneori, mai "evadeaza" anumite exemplare si incep sa traiasca pe cont propriu, in libertate. Cele mai multe rate-cu-ochi-de soim libere sunt in vest, din doua motive principale, pe langa populatiile evadate, in vest exista si posibilitatea sosirii unor rate migrate din America de Nord, peste ocean. La noi, in centru si estul Europei, sansele de a vedea rate de padure migrate direct din America nu sunt imposibile dar sunt destul de reduse, cel mai adesea la noi provin din captivitate, ele, sau cel putin parintii lor .Ce este interesant e nu numai supravietuirea lor in stare de libertate cat mai ales reproducerea, aducerea pe lume a unei noi generatii, in salbaticie. Daca supravietuiesc iernii, care se arata a fi grea, ar exista sanse ca si perechea observata de mine in libertate, sa cloceasca pe undeva prin hatisuri si sa aduca pe lume cativa boboci, incepatori de viata noua. Bobocii ratei de padure sunt printre cei mai curajosi si viteji bobocei, filmati deseori in habitatul lor cum parasesc scorbura cuibului, aterizand de la inaltimi impresionante de zeci de metri. Acolo cuibareste specia, in scorburi situate la inaltime in copaci foarte inalti, copacii padurilor umede si temperate din America de Nord. 
     


       Nu stiu nimic despre istoricul acestei perechi, poate s-a format anul acesta, poate s-a format mai demult, poate sunt mai multi ani de cand haladuiesc in libertate, evadati separat si intalnindu-se la vreo intrunire de rate la iernat. Poate sunt din boboci nascuti in libertate, poate numai unul, sau poate amandoi. Poate au trait pana acum in Romania, sau poate au venit de peste granite, din populatiile libere, mai numeroase, din Occident si Europa Centrala. 

     Am  incercat cat de mult am putut sa le fotografiez picioarele, pentru a vedea daca sunt cumva inelate. Din ce am putut fotografia si filma, nu se vedeau astfel de inelari. Oricum, foarte dezinvolte, foarte pricepute in a-si cauta mancarea, le-am putut observa mai multe zile. 


       Stateau numai impreuna, si nu le interesa sa se adune cu alte tipuri de rate, de ex. rate mari, care soseau prin preajma lor. 

     Foarte frumoase ambele exemplare, desi masculul e mult mai spectaculos, mai ostentativ in frumusetea sa, si femela are o frumusete speciala, armonioasa si complexa, un joc de culori in gama cafenie foarte atragator. 
    Impresionanta capacitatea pasarilor de a se adapta, de a calatori pe distante uriase, uneori incepand noi colonizari.  Am un atasament special fata de astfel de exemplare ale unei specii in faza posibila, dar destul de improbabila, de pionierat. Nu stim daca vor esua (cel mai adesea) sau vor avea succes. Succesul in cazul perechii mele ar fi sa treaca iarna cu bine, sa ramana pe meleagurile noastre si sa scoata boboci. Trei mari etape de trecut si toate extrem de dificile si cu sorti mici de izbanda. 
     Lipsa hranei prin inghetarea apelor, vanatoarea, pradatorii naturali, bolile, ghinionul, oricand exista mari pericole care pot nimici perechea sau pe unul dintre parteneri. Stresul, conditiile meteo nefavorabile, pot goni perechea spre alte zari, daca unele dintre ele trec in migratie Oceanul Atlantic, e clar ce capacitate de mutare a taberei au. Presupunand ca s-ar decide sa ramana, urmeaza etapa foarte grea a gasirii unui loc de cuib potrivit. Are o cuibarire foarte interesanta, in scorburi de copaci, si nu ii este frica de mari inaltimi, bobocii trebuind sa sara in gol de la zeci de metri atunci cand parasesc pentru prima data scorbura. E o specie de rata care si zboara foarte bine de la un copac la altul, prinzandu-se cu ghearele ascutite de crengi. 


      E o rata de marime mijlocie, si este mai strans inrudita cu rata mandarina, impart acelasi gen, Aix, o alta specie de rata foarte frumoasa, crescuta ca pasare ornamentala. Si din acea specie am zarit un evadat, de fapt o evadata, o rata femela, ce nu isi gasise insa perechea. Ratele caroline observate acum au mai multe sanse la inmultire, fiind deja un cuplu.  I se mai spune si rata carolina, sau rata de padure. 
    Martie-aprilie 2019, cuibarire, a se vedea postarea rata cu ochi de soim (2).
 19 mai 2019, o alta femela decat cea vazuta de mine ca fiind cuibaritoare. Probabil a avut cuib in alta parte, sau poate a fost prea tanara anul acesta pentru cubarire.un exemplar albinos, iunie 2022

Un comentariu: