Translate

joi, 10 octombrie 2013

FORFECUTA (2) - Loxia curvirostra












       August 2013, Muntii Maramuresului. Le-am surprins pe forfecute intr-o activitate interesanta. 




       Rasarit de soare intre munti in statiunea alpina Borsa, strazi si case in padurea naturala de brad.
      Se crapa de ziua,  incepuse sa fie lumina, fara ca soarele sa-si reverse inca razele asupra acelei vai. Inca statea ascuns dupa o culme. 




       Hoteste, ascunse si ele dupa o casa mare in parasire, un grup de forfecute ciuguleau mortarul si tencuiala zidariei. Era o placare cu piatra, apropiata mediului lor natural, si cu alte elemente ce se mai foloseau la tencuieli exterioare in trecut. O cladire mare, de prin anii 60-70 cred, un hotel dezafectat inconjurat de o curte mare si de brazi. 





       Fiind asa de dimineata strazile si locul erau complet pustii. Toata lumea dormea inca. Pe zi locul devenea destul de animat in oameni si masini iar forfecutele se faceau nevazute. Veneau pe furis doar in zori de zi, inainte de lumina deplina a soarelui, sa ciuguleasca tencuiala si mortar.







       Nu prea suportau apropierea mea, cel mai aproape am fost la cca 15 m. In grupuri de 4-5, rosii sau verzi, stateau agatate de ziduri ca fluturasii de stanca, si ciuguleau de zor nu insecte ci chiar materialele din zid si din braul de piatra. Nu stiu ce anume element mineral le intereseaza atat de mult si vor sa-si inceapa ziua cu el. Oricum se pare ca au nevoie de multa mineralizare si stiu cum sa o obtina. 
       Se agatau si la inaltime mare, la etaje si in preajma acoperisului, dar si la baza, probabil acolo unde era tencuiala mai "gustoasa" si mai accesibila. 
       Era tare intuneric in dosurile acelea la 5,30-6 dimineata, totusi se vad destul de clar forfecutele si ocupatia lor matinala, chiar daca nu stralucesc pe ele frumoasele lor culori. Un episod interesant. 























2020, muntii Parang, Gorj

























Un comentariu: