Translate

duminică, 24 iunie 2018

ULIU PASARAR (5), Puii de Accipiter nisus, Cresterea

ULIU PASARAR (5), Puii de Accipiter nisus, Cresterea 









     Din fericire, dupa furtuna relativ mare am gasit puii in stare foarte buna, la fel si cuibul, neatins de capriciile vremii(13 iunie 2018).












      
        In data de 14 iunie, am facut observatiile dimineata, dupa o noua runda de ploi, insa ploaie linistita, fara vant.




       Putin mai turtit si umezit de ploaie, au aparut expuse vederii doua oua de uliu din cuib. 


     Acum se explica numarul de pui, caci in general uliul depune 4-5 oua si de multe ori se intampla sa aiba mai multi pui, trei sau chiar patru. Din motive necunoscute, din cele doua oua nu au iesit pui. Astfel ca in cuib nu au eclozat decat cei doi pui pe care ii tin sub observatie.









       Posibil si miscarea puilor sa fi scos ouale la suprafata, din ce in ce mai mult puii se misca, se invartesc in cuib, isi intind aripile si dau din ele.











      Cand se ridica in picioare si se arata in toata splendoarea lor, puii par destul de corpolenti, aproape ca o ajung pe mama lor la marimea corporala. Ce-i drept, puful alb ii "umfla' destul de mult, si din cauza lui par asa grasi, dar sunt si bine hraniti.






       Pe tatal uliu l-am surprins imediat ce a prins o pasare si mi s-a confirmat banuiala, aceea ca se hraneste cu capetele pasarilor prinse. L-am observat mai mult timp cum a desprins capul si gatul pasarii, mancandu-le, apoi, pana la venirea mamei sa preia hrana, a jumulit de pene pasarea prinsa, operatiune facuta de obicei in cea mai mare parte de femela. Cum femela mai intarzia putin, nu a stat degeaba si a pregatit pasarea pentru a fi data puilor cat mai curata de pene. In general, perechea si-a gasit o creanga convenabila unde sa predea si sa curete de pene prada, si cam pastrau locul.















     In cele din urma a sosit si femela care a preluat foarte repede pasarea gata curatata de pene si a dus-o la copii, pentru a le-o da desfacuta in bucatele mici.








     

       
        Ziua a 9-a de observatie, 15 iunie 2018, varsta puilor, mai mult de doua saptamani, mai putin de trei. Puii mai stau si singuri, insa nu mai mult de un sfert de ora.



    Impresionant este devotamentul mamei, care nu se dezlipeste de pui, si aceasta nu pentru nevoi fizice, cum ar fi cea de incalzire, ci efectiv prevazand si dorind sa previna diverse pericole sau neatentii ale puilor. Poate doar in primele zile sa fi stat culcata cu aripile pe pui, functia ei mai apoi a constat mai ales intr-o permanenta supraveghere si paza de pericole, a stat neclintita pe marginea cuibului, cu ochii la pui - desigur, pe langa misiunea de a hrani propriu-zis puii, cu hrana rupta in mici bucatele, date pe cioculete. 
     Nu mai putin impresionant este si devotamentul tatalui, imi aduce aminte de acea familie clasica a oamenilor, unde tatal e plecat mereu dupa hrana iar mama este nelipsita de langa copii, acestia tinandu-se de fusta ei. Tatal-uliu aduce minimum 6-7 pasari pe zi, uneori gaseste puii prea satui si atunci isi completeaza femela hrana. Interesant este ca nu se apropie niciodata de cuib, parca nici nu-si vede puii cum cresc, ii iubeste si isi face datoria mai la distanta, ii iubeste si ingrijeste prin intermediul femelei.





     Practic el pastreaza comportamentul de curtare, in care isi hraneste si rasfata partenera, aducandu-i ei tot ceea ce prinde, iar aceasta decide mai departe sa dea prada copiilor. In general, la multe specii de pasari, tatii preiau puii la iesirea din cuib, puii mari sunt hraniti si invatati la vanatoare mai ales de tati, asa va fi si la aceasta pereche de ulii pasarari? Sa nu anticipam insa, la data la care scriu aceste notari, nu stiu cum vor evolua lucrurile si daca puii vor reusi sa treaca pragul zborului spre maturitate.













       

        Ziua a 10-a de observatie, data de 16 iunie 2018. Varsta puilor deja se apropie de implinirea a 3 saptamani. Nu se inregistreaza mari noutati in observatie, puii stau mai mult in picioare, isi aranjeaza penele si dau din aripi. Mama e prezenta tot timpul langa ei, pe marginea cuibului.


















.......continuarea in partea a 6-a, Uliu pasarar (6) - Puii - Lectii de maturizare

3 comentarii:

  1. Frumoși pui! Ulii păsărari pot cuibări în grădinile foarte mari, deci nu este ceva foarte rar să prindeți în poză aceste păsări. Dacă i-ați prins în pădure este la fel de frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu conteaza daca e foarte rar sau foarte des, conteaza pentru mine oportunitatea de a putea vedea atat de bine in cuib si de a putea urmari zi de zi evolutia puilor si comportamentul parintilor pe perioada cresterii puilor. Din pacate, nu am gasit materiale foarte multe despre puii de uliu pe net, sau daca am gasit am gasit doar o privire superficiala, nu in detaliu, asa ca oportunitatea pe care mi-a oferit-o aceasta pereche ramane o raritate.

    RăspundețiȘtergere