Translate

luni, 11 noiembrie 2013

FASA DE LUNCA, Anthus pratensis

FASA DE LUNCA, Anthus pratensis

























        Fasa de lunca este un alt tip de fasa, o pasare mai mult nordica pe care eu am vazut-o cand vine la iernat in pajistile si lizierele din Oltenia. 



Marturisesc ca denumirea "de lunca" mie mi se pare putin derutanta, la relieful tarii noastre numele de lunca ne duce cu gandul la Lunca Dunarii sau luncile altor rauri mari care la noi in general sunt zone joase, calde,fertile. Nu acesta este mediul fasei de lunca ci pajistile umede si reci, mlastinile cu ierburi pitice din jumatatea de nord a continentului unde cuibareste si e o pasare comuna. La noi cuibareste rar, apare mai mult la iernat.
     Ca si celelalte fase e o pasare foarte greu de observat. Mie mai intotdeauna mi-a sarit in fata din iarba, din camp, speriata de pasii mei si ascunsa in graba in vreun arbust scund din apropiere. Daca dai buzna peste ea pierde increderea in camuflajul ei la sol si are tendinta sa se ascunda mai bine in ramurele si frunzis, stand si nemiscata.






      E mai mica un pic decat fasa de padure, mai maslinie, mai striata pe abdomen si fara tusele de negru la mandibula.








 Ar fi greu de deosebit de fasa de padure, din fericire perioadele de timp cand pot fi vazute nu se suprapun. La vreme de noiembrie fasele de padure sunt demult plecate in migratie (cam din a doua jumatate a lui septembrie) in timp ce fasele de lunca prin septembrie abia incep sa soseasca, stabilizandu-se in teren acum prin noiembrie probabil pentru intreaga iarna. Un alt criteriu ar fi acela ca fasa de lunca sta pe sol, chiar daca mai urca prin copaci sa se ascunda o face in arbusti sau in ramurile de jos, in timp ce fasa de padure sta in copaci si nu se sfieste sa foloseasca varfurile si ramurile de sus.
       Tot pentru iarna ar fi posibil sa coboare la deal si camp si fasele de munte (inca nu au coborat si efectiv nu stiu cand si daca mai coboara). Deosebirea de fasele de munte, cu care seamana destul de mult, e insa mai simpla de facut dupa coloritul picioarelor. Fasa de lunca are picioare roz in timp ce fasa de munte are picioare negricioase, gri inchis.


       Deocamdata vremea e atat de blanda, soare mult, insecte, araturi proaspete, ierburi cu cosasi si libelule...fasele de lunca par sa o duca foarte bine.













 Ocupa campuri umede din zona de nord a Olteniei, pe la margine de padure, de araturi..peisaj intercalat cu multa faneata umeda dar si terenuri mici arate si gunoite. Ca ascunzis au alaturi palcuri de arbusti, paducei, porumbari, viile din camp intrate in hibernare sau chiar palcuri de padure. Am observat ca ii place sa aiba si un parau alaturi, are nevoie de multa umiditate.


       Timida si sperioasa nu prea se apropie de localitati, de gradini si livezi ci prefera salbaticia. Nu permite o apropiere prea mare, nu se simte in largul ei cu cineva in apropiere urmarind-o. Se ascunde, se camufleaza la o distanta sigura, si o face foarte bine.O pasare la care am muncit mult s-o fixez cu obiectivul pe ecranul mititel, pana la urma ori imi fac ochi de soim ori imi pierd vederea definitiv. Are un colorit perfect asortat si cu campul si cu iarba uscata si cu arbustii de toamna. Cred ca penajul ei chiar reflecta bine ce are in jur pentru ca in zonele de verde pare chiar verde, iar in zonele de brun si cenusiu nuanta maslinie incepe sa faca ape brun cenusii.












februarie 2019, Dobrogea.

































nov.2020, Oltenia




 ianuarie 2021, prin stepa de langa litoral
































31 martie 2021, Dolj



10 aprilie 2021, Oltenia









23 octombrie 2022


29 dec. 2022




21 martie 2022


































































8 aprilie 2023


















9 noiembrie 2023









2 comentarii:

  1. e foarte frumoasa si parca aduce putin cu ciocarlia.
    sunt minunate peisajele!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai perfecta dreptate seamana mult cu ciocarliile...mai ales cu ciocarlia de padure..trebuie ochi ager sau instrument de marire foarte bun ca sa le deosebesti.La identificare e intotdeauna importanta si povestea, mediul in care a fost vazuta pasarea, perioada, daca era singura, sau in stol,,diverse amanunte de comportament..Natura nu-ti arata niciodata pasarile ca pe plansa la lectia de bio sau ca in diorama la muzeu, trebuie sa te agati de multe amanunte ca sa identifici o trecere fugara prin raza vizuala. Practica observarii e insa de baza, doar in timp (dar nu cine stie ce mult timp) se formeaza ochiul sa recunoasca diverse siluete de pasari care in 80% din cazuri trec furisat pe langa noi

      Ștergere