Translate

duminică, 14 aprilie 2013

FASA DE MUNTE (1), Anthus spinoletta

FASA DE MUNTE (1), Anthus spinoletta
































































       A venit primavara si pentru fasele de munte. Primavara lor nu e ca primavara noastra, cu boboci roz de magnolie si cu luminite de papadii rasfirate prin iarba.
  






       Primavara faselor de munte inseamna troiene de zapada de doi metri sub jocuri inselatoare de lumini si umbre. 


Inseamna promisiunea de vreme buna a unui soare orbitor dar rece spre care se ridica ciripind ca niste ciocarlii, apucate dintr-odata ca de o betie.




       Au zburat pe deasupra ultimilor brazi razleti. Un palc de brazi curajosi s-au aventurat spre varful muntelui nebagand in seama tragedia padurii de pe versantul vecin doborata la pamant de viscol si zapada ca intr-un joc de domino.

       Pe locul unei astfel de paduri ghinioniste dar si pe pajistea alpina unde doar ierburi pitice indraznesc sa traiasca si-au facut loc si oamenii in dorinta lor de odihna si distractie pe culmi inalte. Singurul drum care se aventureaza spre cei 2000 de metri si mai bine ai varfului Papusa e curatat si dat cu nisip din greu ca masinile sa nu alunece in  rapele parapastioase.


















Statiunea Ranca pare sa se rasfete stralucitoare sub soarele alpin, troienita insa in zapezi de aprilie ce ating pe alocuri mai mult de doi metri. 









E singura carare accesibila omului spre varfurile Parangului iarna. In stanga si dreapta Transalpinei piciorul se afunda adanc si definitiv parca in zapada imaculata. Zapada ar fi frumoasa dar e atat de pustie si nesfarsita incat iti face teama, ca orice desert, fie el fierbinte sau inghetat.



 Si totusi desertul acesta imaculat rasuna de ciripit ca de ciocarlii, tot ca si un lan de grau verde stralucitor din campia calda si blanda. Aici in muntele aspru au adus primavara sute de fase alpine. Alearga incolo si incoace ciugulind grabite nu se stie ce de pe invelisul gros de zapada. Fiind o pasare insectivora ma intreb cu mirare oare ce gazulite microscopice or trai la suprafata zapezii inalte ? Ciuguleau cu mult spor si voie buna pe intinderea imensa de zapada si uneori, brusc, se inaltau intr-un zbor fluturat spre soare cantand cu glas sonor si melodios.






















Ce anume le atragea spre invelisul de nea, ce bogatie de hrana descoperisera acolo pe zapada rece? La o altitudine mai joasa, la 1400 m sa zicem, pajistile erau deja dezghetate, probabil pline de musculite si alte gaze.Acolo insa nu era nicio fasa. Doar de pe la 1500 m in sus, dupa padurea de brad, pe zapada mare, doar acolo era plin de fase vesele, ciugulitoare si cantatoare. Dupa cantec si zborul lor vertical as fi zis ca sunt ciocarlii. Urmarindu-le insa - cu greu, caci in campul alb deschis nu suportau nici o apropiere - am observat ca sunt fasele de munte.


       Cunostintele mele mai vechi din verile trecute.Le observam cand si cand prin iarba alpina dar le consideram imposibil de fotografiat. Si foarte sperioase dar si complet "topite" in peisaj. Culoare de camuflaj perfecta, imitatie si de fire de iarba si de striatii de stanca, imi venea tare greu sa le fixez, si cu ochiul si cu aparatul.
       Am observat insa ca la rasaritul soarelui
se strang mai multe la un loc, pe marginea unor stanci, pe marginea unor drumuri si mai ales pe marginea unor mici baltute de langa drum. 



Fac baie, ciripesc, sunt vesele si active. Asta se intampla vara pe la 5 dimineata, circa o jumatate de ora la rasaritul soarelui.Apoi adunarea dispare, se imprastie nevazute care incotro, prin ierburi, printre stanci.









       Am mai reusit sa le surprind si toamna, in peisaj de iarba ruginie sau galbena. tot ciripitul le-a dat de gol in jurul unei balti. Era toamna tarziu si ele inca nu plecasera. A le gasi pe fotografie e un adevarat joc de observatie, sunt perfect integrate coloritului mediului inconjurator. Pe pajistea alpina au mare nevoie de un astfel de camuflaj perfect, acolo vizibilitatea e maxima, nu exista nici un loc de adapostit, sunt in bataia vantului , a soarelui si a o ochilor tuturor.













       De cuibarit cuibareste printe crapaturile si spatiile dintre bolovani, pe sub jnepeni, si in alte ascunzisuri situate la sol. Ouale sunt si ele perfect camuflate, au o culoare stearsa cu pete maronii de diverse forme. Am incercat sa urmaresc cateva fase la cuib dar pur si simplu nu am reusit, s-au facut deodata invizibile.

  7-9 februarie 2014, un exemplar iernand in Craiova pe o apa curgatoare mica semiinghetata






























































20 iunie 2020









juvenil








































27 iunie 2020, juvenil




















24 aprilie 2021
















prin ceata


















































23 iunie 2023









































































5 comentarii:

  1. Ce zapada mare este la Ranca, inca... iarna pleaca greu din locurile acelea, se pare, dar fasele sunt vesele. Cred ca lor putin le pasa de frig si zapada. Pe langa Bucuresti, toporasii deja se ofilesc si dau mugurii de floare la crengutele de liliac... am fost bucuroasa sa vad primele randunele, duminica, la manastirea Pasărea.
    Adina (Casa cu perusi)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asteptam articolul pe blog cu manastirea Pasarea..Prin denumire e chiar foarte potrivita pentru o "Casa cu perusi " De fapt, pe langa pasari ai articole de calatorie foarte interesante, trebuie sa ajung neaparat in Piatra Craiului, ne-ai deschis apetitul grozav cu articolul acela..Si cel cu Ada Kaleh e superb, mai ales ca nu m-am invrednicit sa trec apa sa o vad.
      Da, asa e, zapada mare mare la Ranca, pozele sunt facute pe 12 aprile.

      Ștergere
    2. Din pacate, de la Pasarea m-am intors cu tolba goala, nicio poza cu pasari la o calitate cat de cat acceptabila. Am ascultat insa minute in sir o privighetoare, am zarit primele randunele si pitigoi cu cap negru, apoi... la numai 2 pasi de mine, am vazut pret de cateva secunde o cucuvea superba, cu aripi de plus... si-a luat zborul atat de iute, ca nu am avut sansa sa mai duc aparatul foto la ochi. In schimb, am fotografiat cateva flori superbe, le poti vedea pe pagina mea de facebook (am ales un nume aparte, din motive obiective) https://www.facebook.com/raisa.petrov.5
      Adina (Casa cu perusi)

      Ștergere
    3. Foarte frumoasa pagina... O floare, o pasare, o manastire sau alt loc interesant, intotdeauna se gaseste ceva frumos de povestit sau fotografiat.. Cel mai mult mi-au placut insa obiectele decorative realizate de tine. Asta da talent.. Felicitari!

      Ștergere
    4. Multumesc mult pentru aprecieri... te mai astept pe blog cand ai timp si abia astept noi povesti cu pasari aici.
      Adina (Casa cu perusi)

      Ștergere